ECDL

ecdl

Permisul European de Conducere a Computerului – ECDL

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în peste 100 de ţări (în afara Europei ICDLInternational Computer Driving Licence)

Permisul ECDL oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.

echipa ECDL la MCTI

Programa ECDL este produsul unor studii realizate pe parcursul mai multor ani de un grup condus de CEPIS (Consiliul European al Societăților Profesionale Informatice), organizație care reprezintă aproximativ 200.000 de experti în IT lucrând în diverse sectoare de activitate: industrial, de instruire, educație sau guvernamental.
Administrat de ECDL Foundation Ltd., organizație ce conduce la nivel mondial toate organizațiile acreditate atât în Europa unde este cunoscut ca ECDL, cât și în afara ei unde este cunoscut ca ICDL, programul ECDL este conceput astfel încât să acopere o arie largă de aptitudini și cunoștințe pentru a permite candidaților să opereze cu competență ca utilizatori în orice mediu care utilizează calculatoarele.

Reputația Fundației ECD se bazează pe rolul său de pionierat în identificarea și dezvoltarea unor programe și metodologii de testare care respectă cele mai înalte standarde de calitate.

Un alt factor de success al programului ECDL este acela că prezintă o programă generică, unic acceptată. ECDL este sprijinit puternic de un număr tot mai mare de guverne, corporții și instituții în întreaga lume, îndeplinind cerințele tot mai diverse privind o calificare globală care se bazează pe aptitudini bine definite, masurabile și relevante. Printre cei care folosesc programul ECDL se numără departamente guvernamentale, ministere ale apărării, producători de automobile, companii farmaceutice, companii din industria petrolului, instituții financiare, școli, universități și alții, care s-au convins de eficiența ECDL în a certifica aptitudini IT reale și se pregătesc să facă față cerințelor viitorului.

angajati ANRS-MAderarea ATIC la CEPIS a permis aderarea României la programul ECDL.
ATIC a primit dreptul exclusiv de licență și sub-licență pentru ECDL în România, iar ECDL ROMANIA este cea care administrează licența ECDL și gestionează autorizarea de centre de testare pe teritoriul României.
Centrele de testare acreditate sunt nucleul programului ECDL. Dacă rolul Fundației ECDL la nivel internațional și al ECDL ROMANIA la nivel local este de a asigura respectarea standardelor impuse și de a asigura astfel calitatea și credibilitatea programului, centrele de testare sunt cele care realizeză propriu-zis testările și activitățile conexe acestora, respectiv sesiunile de simulare a testărilor și instruirea.

Organizaţiile care sunt Centre de Testare Acreditate ECDL respectă Standardele de calitate ECDL.

Aceste standarde sunt impuse pentru a asigura respectarea calităţii în fiecare Centru de Testare Acreditat ECDL, indiferent unde se află acesta în lume. Permisul ECDL atestă nu numai faptul că posesorul are cunoştinţe de utilizare a calculatorului, dar şi faptul că aceste cunoştinţe sunt la un nivel aprobat şi utilizat internațional.
Respectarea standardelor ECDL reprezintă o condiţie esenţială pentru valoarea şi credibilitatea programului, de aceea această componentă este foarte strictă. În acelaşi timp, aceste standarde asigură o calitate a serviciilor Centrului de Testare care să conducă la îndeplinirea misiunii ECDL.

ECDL este pentru domeniul IT similar cu certificari de genul Toefl sau Cambridge pentru atestarea cunoștințelor de limbi străine. Cu ajutorul Permisului European de Conducere a Computerului se poate creste gradul de mobilitate profesională la orice vârstă, indiferent de profesie sau domeniu de activitate.

Începând cu data de 01 septembrie 2013, în România sunt disponibile următoarele tipuri de certificări ECDL:

Detalii privind programul ECDL si lista completa a centrelor acreditate se află la adresa  www.ecdl.org.ro.