MECIPT – aniversare 50 de ani

MECIPT – file de istorie

MECIPT este acronimul pentru „Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara”. Acronimul s-a referit la trei calculatoare, numerotate 1, 2, respectiv 3.

MECIPT-1, pus în funcțiune în 1961, a fost un calculator de generația întâi, cu tuburi electronice, primul calculator electronic construit într-o universitate din România și al doilea din țară după CIFA-1 de la Institutul de Fizică Atomică-Măgurele.

MECIPT a fost însă mai mult decât o familie de calculatoare, el a creat o şcoală ai cărei reprezentanţi au contribuit la formarea şi dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei informaţiei în România şi pe alte meridiane.

Dan D. Farcaş este primul care îşi deapănă memoriile sub forma pe care o numeşte el însuşi „MECIPT – o istorie subiectivă”. Desigur, toate părerile exprimate îi revin autorului, ATIC făcându-şi datoria de onoare să publice pe sit toate contribuţiile privind istoria TIC pe care le primeşte.

Dan D. Farcas MECIPT – O istorie subiectivă

Farcas.MECIPT.Fotografii.1

Farcas.MECIPT.Fotografii.2

Farcas.MECIPT.Fotografii.3

Profesorul Vasile Baltac rememorează şi el atmosfera MECIPT pe baza unor documente de arhivă:

Vasile Baltac – Evocări şi documente despre MECIPT, Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timişoara

La rândul său, profesorul Ştefan Maruster de la Universitatea din Timişoara, îşi aminteşte peste ani fenomenul MECIPT şi primii săi paşi în informatică:

Ştefan Maruster – Povestea unei lucrări