Stiri si actiuni ATIC

„DESCOPERIRE ȘI CONECTARE”

28.11.2023

Săptămâna trecută am organizat un eveniment al Asociației pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC).
Evenimentul s-a desfășurat sub acest titlu „DESCOPERIRE ȘI CONECTARE”, creând o bună oportunitate pentru membri și invitați în a împărtăși direcțiile principale ale asociației și modul în care putem fi un partener în cadrul proiectelor de tehnologie.

Către ce direcții avem deschidere?
 ✅Susținere și reprezentare
 ✅Sprijin în identificarea și construirea de parteneriate pentru cercetare și dezvoltare
 ✅Acces la rețele de colaborare, identificarea de oportunități
 ✅Participare la evenimente și activități
 ✅Organizarea de expoziții, misiuni de afaceri, seminarii
 ✅Participare în grupuri de lucru specializate
 ✅Vizibilitate și reputație

Mulțumim speakerilor pentru sustinere și detaliere:
– Vocea coordonatorilor Grupurilor de Lucru ATIC – Olivia COMȘA, Mădălin STANIU, Mihai PĂJEREANU
– Parteneriatul strategic cu ECDL/ICDL, Irinuca VĂDUVA
– Acțiuni comune cu partenerii ATIC, Florin VREJOIU
– Evenimente, Târguri și Misiuni Economice, Florin VREJOIU
– Cosmin POPA, pentru implicare și că a făcut posibil acest eveniment.
– Prof. Vasile BALTAC, președinte de onoare ATIC pentru intervenție

Avem multe în plan. Invităm companiile din domeniul IT&C să ni se alăture ca membri pentru a valorifica oportunitățile din piață, să participăm cu inițiative în cadrul grupurilor de lucru, să creăm contexte pentru a pune în valoare competențele și talentele companiilor românești.

ATIC este o organizaţie independentă şi neguvernamentală, cu caracter nepatrimonial, apolitic, ştiinţific şi profesional, o componentă a societăţii civile.

-/-

Participarea Presedintelui ATIC, dl. Alin Nita, la Misiunea economica din Japonia si Coreea in perioada  21-30 octombrie 2023

Săptămâna trecută, în perioada 21-30 octombrie 2023, am avut onoarea de a reprezenta Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din România – ATIC, în calitate de Președinte, într-o importantă misiune economică în Coreea de Sud și Japonia, alături de un grup de companii de IT interesate de piața asiatică. Scopul acestei deplasări a fost să stabilească canale de comunicare pentru a valorifica competențele românești și să identifice oportunități pe aceste piețe. 

✅ Doresc să mulțumesc domnului Ambasador al României în Coreea de Sud, Cezar ARMEANU, și echipei Biroului de Promovare Comercială – Economică (BPCE) Seoul pentru sprijinul oferit în organizarea și facilitarea discuțiilor cu partenerii coreeni interesați.
De asemenea, am avut bucuria de a pune bazele unei strânse colaborări între ATIC și asociația coreeană KOTRI (Korea Trade Intelligence), într-un parteneriat strategic ce urmează să fie consolidat în perioada următoare, iar pentru acest sprijin, mulțumesc domnului Joong-Hyun JOUGH, Vicepreședinte al KOTRI.
Președintele asociației Kwang–Hee HONG, care în trecut a deținut funcția de președinte al Asociației Importatorilor Coreeni (KOIMA), este un important om de afaceri, proprietar al companiei New Korea Trading Corporation, a demarat proiectul înființării acestei Asociații bilaterale de afaceri româno-coreene. Asociația este interesată de oportunități de afaceri, inclusiv în domeniul IT&C.
 
✅ Expoziția „Korea Electronics Show (KES 2023)” de la Seoul a fost o oportunitate deosebită pentru întâlnirea directă cu companiile coreene active în tehnologiile avansate. 
În cadrul acestui eveniment, am avut o discuție constructivă cu domnul Chung Won PARK, Președintele Korea Electronic Association (KEA), în vederea facilitării unei cooperări strânse între organizații. La această întâlnire, au participat și domnul Cezar ARMEANU, Ambasadorul României la Seoul, precum și reprezentanții BPCE Seoul. 
Doresc să mulțumesc dlui ministru consilier Sorin Toader pentru colaborare și pentru vizita oficială VIP oferită de organizatori și KEA.
 
✅ La Ambasada României la Tokyo, Japonia, am purtat discuții constructive cu domnul Ambasador Ovidiu DRANGA și reprezentanții ambasadei pentru identificarea de noi parteneri. Multumim dlui ministru consilier Adrian IONESCU pentru sprijin.
 
✅ „NexTech Week Tokyo” este o expoziție comercială care depășește de fiecare dată așteptările. Este cea mai mare expoziție din Japonia pentru companiile de tehnologie AI, un loc care adună tehnologii avansate și care vor schimba lumea. Am avut ocazia în cadrul vizitei de a intra în legătură cu furnizori și parteneri din acest domeniu și tehnologiile emergente.
 
✅ O altă experiență importantă a fost participarea la cea mai mare expoziție IT „Japan IT Week”. De regulă un astfel de eveniment atrage numeroși profesioniști din diverse industrii.
Expoziția care constă din 11 expoziții specializate, IoT Solutions Expo, Embedded & Edge Computing Expo, Information Security Expo, Cloud & BPR Expo, Data Center & Storage Expo, Sales Digital Transformation Expo, Digital Marketing Expo, Expoziție avansată de comerț electronic și vânzare cu amănuntul, Expoziție de AI și automatizare a afacerilor, Expoziție de dezvoltare de software și aplicații și Expo Metaverse.
 
Mulțumim Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) pentru sprijinul acordat, precum și pentru implicarea BBOOK în organizarea acestei misiuni economice.
 
Încurajez companiile din România să exploreze posibilitățile de colaborare cu partenerii coreeni și japonezi.
 
Participarea în cadrul misiunii economice a reprezentat o experiență deosebită pentru această zonă a Asiei.
💙💛❤️ Am fost încântat să fiu împreună cu alte companii inovatoare , printre care:
🥇 Cyber Smart Defence
🥇 Robotsnetconsulting
🥇Arina Ingenios 
🥇Rom Fluid Power
🥇Software mind (Codefactorygroup)
🥇Teztechsolutions 
🥇Triumvirate Labs
🥇 Kryptonlabs
🥇Global Resolution Experts FORT 
🥇X2 Mobile Development
 

-/-

Dl. prof.dr. Vasile Baltac a anuntat retragerea sa din funtia de Presedinte ATIC. Dl. Alin Nita a fost ales in aceasta funtie.

25.06.2023

În cadrul adunării generale desfășurate pe data de 23 iunie 2023, președintele în funcție, prof. dr. Vasile Baltac, a anunțat retragerea sa din această poziție de conducere.

Profesorul Vasile Baltac a condus ATIC timp de peste trei decenii, timp în care și-a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea industriei IT din România și la consolidarea reputației țării noastre pe plan internațional. În recunoașterea eforturilor sale remarcabile, dr. Vasile Baltac a fost ales președinte al CEPIS, asociația europeană a profesioniștilor IT, și vicepreședinte al WITSA, alianța mondială a asociațiilor profesionale din domeniu.

Conform statutului ATIC, profesorul Vasile Baltac devine președinte de onoare al asociației și decanul Forumului ATIC, rămânând astfel implicat în activitățile organizației și contribuind în continuare la evoluția industriei IT.

În urma retragerii din funcție a președintelui Vasile Baltac, adunarea generală l-a ales pe domnul Alin Niță, un profesionist recunoscut în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor, în această poziție.

Domnul Niță este director general al firmei FivePlus Solutions și s-a remarcat ca promotor activ al dezvoltării domeniului digital în România.

Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC) este cea mai veche asociație IT din țară și își propune să faciliteze schimbul de informații, colaborarea și cooperarea între membri. Scopul fundamental al ATIC este de a sprijini și onora creativitatea în domeniul IT, respectând în același timp legile și promovând utilizarea eficientă și profesională a noilor descoperiri științifice.

ATIC va continua să fie o forță influentă în dezvoltarea industriei IT din România, promovând inovația, colaborarea și oportunitățile de creștere în acest sector vital al economiei naționale. Noua conducere, sub îndrumarea președintelui Alin Niță, va căuta să consolideze și mai mult poziția României ca hub IT regional și să promoveze avantajele și oportunitățile oferite de tehnologia informației și comunicațiilor.

Pentru mai multe informații despre Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC) și activitățile sale, vă rugăm să accesați website-ul oficial al asociației la adresa www.atic.org.ro.

-/-

O firma pe saptamana: Assist Software SRL

ASSIST Software – Company Presentation (3)

-/-

O firma pe saptamana: Encorsa HQ SRL

Encorsa Prezentare 2 pag. compressed (2)

-/-

Cultură și Patrimoniu Digital și XR Show cu lansare NFT Spotlight Heritage Timișoara

18.02.2023
 
Dl. prof.dr. Vasile Baltac a participat online, in data de 17.02.2023, la conferința hibridă „Cultură și Patrimoniu Digital și XR Show cu lansare NFT Spotlight Heritage Timișoara”, eveniment dedicat deschiderii oficiale a Programului cultural Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023.
 
Cu cei prezenți la Muzeul Universității Politehnice Timișoara a discutat despre MECIPT 1,2,3, rolul colectivului MECIPT ca generator de inovație și formarea de specialiști IT, stadiul actual al tehnologiilor digitale…
 
„O întrebare interesantă ce mi s-a adresat a fost dacă acum 60 de ani am prognozat revoluția digitală de azi. Am răspuns că am simțit miniaturizarea, am chiar și scris articole despre descentralizarea puterii de calcul și a aplicațiilor. Dar, nimeni în lume în anii 1960 nu putea prevedea dezvoltarea fenomenala a inteligenței artificiale și impactul ei asupra vieții noastre.. Am reamintit o lege actuală care spune că intervalul între descoperiri de impact în lumea digitală se înjumătățește continuu și lansarea în noiembrie 2023 a ChatGPT este un semnal că tinerii de azi vor trăi vremuri interesante!” a spus dl.prof.dr. Vasile Baltac in cadrul conferintei.
 
Dezbaterea a fost moderată de doamna profesor Diana Andone, director al eLearning Center al UPT.
 
În cadrul conferinței s-a lansat și un activ digital NFT (Non-Fungible Token) Spotlight Heritage-Timisoara2023 dedicat UPT și MECIPT. NFT conține și textul ‘You explain the development of science and we help describe the examples” care a fost prima traducere automata făcută de un calculator în România în 1962, respectiv cu MECIPT 1.
 
O nouă premieră a Politehnicii timișorene și un mod inedit de marcare a Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023.

-/-

DESI 2022 PUBLISHED

11.08.2022

words related to digital transformation

The European Commission has published the results of the 2022 Digital Economy and Society Index (DESI). The Index measures EU Member States’ progress of different aspects of the digital world. 

Overall, Member States have made significant progress in digitalisation. However, closing the digital skills gaps remains a major challenge. Other areas that require more attention and effort are implementation of important digital technologies such as Artificial Intelligence and Big Data, as well as improving connectivity infrastructures.  

According to DESI results, the gap between the highest and lowest performing countries is slowly decreasing, but is still significantly wide to cause concern. The EU Recovery and Resilience Facility is providing approximately €127 billion for improvements and targeted investments. This is a unique opportunity for Member States, especially those lagging behind, to increase the pace of their digital transformation.  

Read the full press release here

-/-

NEW INFOGRAPHICS ABOUT CEPIS

25.05.2022

CEPIS produced new infographics. The first one shows what CEPIS stands for. The second one shows what the benefits of being a CEPIS member is. For more details here.

CEPIS-external-infographic

-/-

COMMISION LAUNCHES „KOHESIO” PLATFORM

26.04.2022

The European Commission has recently launched ‘Kohesio‘, a public online platform gathering information on over 1.5 million projects in all Member States financed by the European Regional Development Fund (ERDF), as well as the Cohesion Fund and the European Social Fund (ESF) since 2014.  

The Commission will continue developing the platform to include projects from the new programming period 2021-2027.  

See the full press release on the Commission’s website.

-/-

COMMISSION LAUNCHES ‘KOHESIO’ PLATFORM

NEW „DIGICOMP 2.2” RELEASED

26.04.2022

words related to digital transformation

The European Commission has released the updated Digital Competence Framework for Citizens – DigComp 2.2. This updated version provides more than 250 new examples of knowledge, skills and attitudes that help citizens engage confidently, critically and safely with digital technologies, especially with new and emerging ones such as systems driven by artificial intelligence. The framework is made available following the digital accessibility guidelines, as creating accessible digital resources is an important priority today.  

You can find out more on the European Commission’s website.  

-/-

WCIT2022 – Penang, Malaysia, September 13-15

The World Congress On Innovation and Technology, WCIT is the  largest and the most reputable international event among  worldwide IT leaders. Endearingly known as the Olympics of  the world’s information technology conferences, WCIT2022 MALAYSIA sets Penang as the gateway to Southeast Asia for  the world. With a population of 650 million people in Southeast Asia,  WCIT2022 Malaysia (https://wcit2022.com/) aims to connect and power the  conversations of tomorrow and the collaboration due from  the quantum-leaps of transformations of the various nations  here through the digital economy as a result of technological  adoption, digital innovation and foreign investment. WCIT has been held since 1978, a flagship event of the World  Innovation, Technology And Services Alliance. Malaysia last  hosted it in the year 2008. Over the years, speakers of the WCIT have included Al Gore,  Mikhail Gorbachev, Margaret Thatcher, Michael Dell, Larry  Ellison, Bill Clinton, Don Tapscott, Bill Gates, Steve Balmer,  John Chambers, Nicholas Negroponte and Colin Powell.

As we prepare for WCIT2022 in Penang, Malaysia this September 13-15, we are working on creating globally impactful conversations designed to connect and transform the world. Under the theme “Connecting and Transforming the World”, WCIT2022 will feature three daily themes:

Day 1 CONNECT: Connecting to Key Opinion Leaders & Experts from across the world to open conversations on how different economies perceive advances in technology in different ways, mostly based on their vantage perspective and concepts of globalization, adoption, diffusion and changes necessary in policies in order to translate technical change into economic and social value.

DAY 2 ENGAGE: Engaging in ambitious discussions to explore how Innovation and Technology has the power to impact and transform all facets of our life including our health, work, infrastructure,  transportation, environment, education and more.

DAY 3 TRANSFORM: Meaningful, actionable roundtable discussions, successful case study presentations and more will take place to set out post-program actions to be taken helping to transform the world!

-/-

Call for tender: European Digital Skills Certificate

11.03.2022

The European Commission has released a tender for completing a Feasibility Study of the European Digital Skills Certificate (EDSC), which is an initiative under the Digital Education Action Plan (2021-2027) to harmonize the certifications of digital skills across Europe. This tender is a part of Action 9 of the Digital Education Action Plan. The deadline for submission is 21 March 2022. To find out more about the tender, visit the Commission’s website. For more information about EDSC initiative and its background please contact the CEPIS Secretariat at info@cepis.org

-/-

ITPE logo

11.03.2022

The next ITPE webinar will take place online on 5 April and will focus on professional software skills and how they help businesses grow. A key topic will be the ongoing European Software Skills Alliance (ESSA) project for software skills, which is defining the key job roles companies should look for, as well as how to identify and hire professionals with the right competences.  

The agenda and list of speakers will be circulated soon – if you are interested to know more, please send us a message through info@itprofessionalism.org.   

-/-

Visit the Romanian pavilion on March 3rd at World Expo 2020

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ATIC-INVITATION-2-4-505x1024.png

Participant companies:

ATIC_TradeMission_Dubai

Imagini de la eveniment:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG-20220301-WA0004-1024x768.jpg

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG-20220301-WA0005-768x1024.jpg

-/-

ITPE ETHICS WEBMINAR TO BE HELD ON 15 FEBRUARY

ITPE logo

11.02.2022

ITPE will hold an ethics webinar on 15 February, 10:00-11:00 CET, focusing on the relevant competences for IT staff that help ensure security and transparency when working with digital technologies. We will be joined by Carina Dantas, CEO at Shine 2Europe, who will give a talk about the added value of ethics in society and economy, and the role organisations and professionals must play to maintain the right approach. Clare Thornley, Principal Consultant at Clarity Research, will share her insight on how we may create a more human-centric ethical approach through the world of Science Fiction.  

Register for the webinar on ITPE’s website.  

-/-

REGISTER FOR WEBMINAR „MICRO-BEHAVIOURS AND HOW TO COUNTER THEM” ON 9 MARCH

11.02.2022

This year, the CEPIS DiversIT Charter team will be organising a series of short practical webinars on specific issues that affect the number of women in tech jobs. The first webinar will focus on Micro-behaviours which drive the Impostor Syndrome and how to counter them. It will take place on 9 March online via Zoom, from 10:30 to 11:30 CET. It is organised also to mark the International Women’s Day.  

See the event page and register for the discussion here. 

“Micro-behaviours” is a term coined in the early 70s by Mary Rowe from MIT.  They are the tiny little acts of discrimination from others which daily chip away at our self-belief.  Micro-behaviours are in the centre of public attention at the moment, and this talk will look at how they are formed, and whether they are intentional or not.  The session will also look at what you can do to counter the effect of micro-inequities to ensure that you hold on to your self-belief, and will also consider how they affect culture in the workplace.

-/-

WITSA Global Business Exchange (GBX) Open to All WITSA Members, Free of Charge

04.01.2022

The World Innovation, Technology and Services Alliance’s Global Business Exchange (GBX) is now accepting new registrants. Access to the platform is available to all WITSA Member’s and their respective members, free of charge. WITSA’s GBX is made possible with the support of The National Tech Association of Malaysia (PIKOM) and Fusionex International.

At present, there are over 150 businesses from across the globe, on the GBX platform and this number is expected to grow significantly throughout the first quarter of 2022. The platform offers a host of benefits including:

 • B2B Matching
 • Virtual Conference Hosting
 • Virtual Exhibition Hall
 • Live Streaming of Webinars
 • Request for Proposal Corner
 • Research Repository
 • Education & Training Center
 • Global Partners and Products Showroom
 • WITSA Speakers Bureau
 • Global ICT Excellence Awards Winners Honor Hall

-/-

DIGITAL TRANSFORMATION – GALA 2021

15.12.2021

Domnului prof.dr. Vasile BALTAC, presedinte ATIC, i s-a decernat PREMIUL EXCELLENCE AWARD pentru intreaga activitate in cadrul galei  DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, editia a 18-a

DX Gala recompenseaza atat persoanele fizice cat si companiile cu mari realizari in dezvoltarea de servicii noi si inovatoare pentru a ne imbunatati viata cu solutii si proiecte DX.

In cadrul „Debate Show & VIP Forum” domnul prof.dr. Vasile Baltac a subliniat faptul ca „Europa a adoptat programul Digital Decade 2030, care urmareste cresterea numarului de specialisti IT de la 7 milioane la 20 milioane, dar nu cred caautoritatiule din Romania au inteles ca acest programrepreznta o sansa uriasa pentru tara noastra”

Redam mai jos intregul discurs:

Vasile BALTAC, PREȘEDINTE ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România) @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

2021 s-a desfășurat sub semnul pandemiei, lucrul la distanță a favorizat sectorul IT&C și rezultatele economice au consolidat ponderea acestui sector în structura economiei naționale, depășind construcțiile și apropiindu-se de agricultură.

Lucrul la distanță a favorizat sectorul IT și trendul acesta pozitiv ar trebui să continue și în 2022, mai ales dacă se termină pandemia. Dar există o serie de semnale pe care le consider îngrijorătoare pentru evoluția pe temen mediu. 

Pandemia a creat un fenomen nou, al nomazilor digitali, care pot lucra din locații atractive din perspectiva prețului și care au o infrastructură IT bună, așa cum avem de fapt în România. Din păcate, autoritățile nu au făcut nimic pentru atragerea acestor nomazi digitali și derularea unor activități economice corespunzătoare aici, la noi în ţară.

Ieri, am participat la o conferință și am aflat de la un expert parlamentar că există în pregătire o legislație pe acest subiect, dar dacă această viitoare legislație este doar la nivelul unui expert parlamentar, s-ar putea ca fenomenul să înceteze până va intra în vigoare. Sper ca lucrurile să se miște într-un fel sau altul.

Legat de anularea facilităților din domeniul IT, subiect despre care s-a vorbit și în anii anteriori, cred că astfel de declarații au provocat îngrijorări în rândul investitorilor din domeniu. Există posibilitatea ca, în cazul anulării acestor facilități, specialiștii români din domeniul IT să fie angajați de entități din alte state, unde legislația este favorabilă, și să plătească taxe și impozite acolo.

Europa se confruntă cu o criză de specialiști IT, cererea neacoperită din acest domeniu fiind de un milion de persoane. În contextul transformării digitale, care presupune oameni bine pregătiți, cererea va crește și România se poate confrunta cu acutizarea lipsei de specialiști.

S-a discutat mult de DESI, unde stăm prost la multe capitole. Totuși, avem o infrastructură IT bună, realizată predominant prin efort privat, și stăm mai bine în clasamentul respectiv.

Europa a adoptat un program denumit Digital Decade 2030, care umărește creșterea numărului de specialiști IT de la 7 milioane la 20 milioane, din care femei 50%. Nu cred că autoritățile din România au înțeles că acest program reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră. 

Numărul absolvenților de profil este în creștere, a ajuns la 10.000, de la 5-7.000 în urmă cu ceva vreme. Totuși, ponderea IT-iștilor în totalul forței de muncă este puțin peste 2%, față de media UE de 3,2%.

Concluzia mea pentru 2022 este că ar putea fi un an de cotitură pentru industria IT din România, dar sunt semne destul de slabe că ar putea fi așa.

Ca să rezolvi problema lipsei specialiștilor trebuie să rezolvi problema digital divide, împărțită în patru puncte. 

Primul punct este accesul. Aici România stă bine. Al doilea punct este cel referitor la affordability, adică oamenii să poată să-și permită accesul. Aici încă avem probleme foarte mari, iar autoritățile ar trebui să se implice, mai ales în zonele defavorizate. Un alt punct este cel al competențelor. Aici ar trebui făcute investiții majore în domeniul profesioniștilor, chiar dacă se manifestă fenomenul plecărilor în afara țării. Ultimul punct este conținutul, care a început să crească.

Personal, îmi place ghișeul.ro, care a făcut pași mari înainte. 

Nu știu ce proiecte de digitalizare au fost incluse în PNRR, dar, în opinia mea, transformarea digitală a României necesită multe miliarde de euro.

-/-

CEPIS against total surveillance of digital communications in the EU 

07.12.2021
Position statement
The European Commission plans to oblige the communication services providers (e-mail, messaging, video conferencing, etc.) to monitor all content, even if it is encrypted; the regulation is pre-announced for December 1, 2021 [1]. CEPIS firmly rejects this plan.
The Commission regards monitoring (for detecting and reporting) as an important tool in the fight against child sexual abuse and child pornography. While the fight against child pornography may ask for new methods, the Commission seems to accept the undermining of the principle of digital communication confidentiality. CEPIS urges the European Commission, the European Parliament and the governments of the EU member states to prevent this serious and far-reaching violation of fundamental rights. The European Parliament, in particular, is called upon to take immediate and decisive action against the Commission’s plans that are damaging to our community.
Background
The Directive on privacy and electronic communications (2002/58/EC) for the processing of personal data and the protection of privacy on the Internet has existed since July 1, 2002. On July 6, 2021, the EU Parliament approved a 3-year relaxation of this Directive in order to combat child abuse on the Internet and legalized the scanning of unencrypted content – previously illegally carried out by a number of providers. In the opinion of CEPIS, even this relaxation of the Directive violates the Charter of Fundamental Rights of the European Union, in particular Article 7 (Respect for private and family life), Article 8 (Protection of personal data) and Article 11 (Freedom of expression and information): these basically guarantee confidential communication. This is in line with the assessment by the former ECJ judge Ninon Colneric [2].
Nevertheless, the Commission would like to transform the temporary regulation into permanent and extend it to encrypted content. The Commission launched an open public consultation in this regard [3], and a clear majority of the respondents spoke out against this scanning, especially against breaking the encryption [4]. Breaking the encryption would result in confidential communication no longer being guaranteed, and moreover, far-reaching attacks on IT systems become possible. CEPIS had already earlier pointed out the essential importance of cryptography to protect the confidentiality of communication [5].
Recently the term „Client-Side Scanning” (CSS) was introduced that may give the impression that scanning on users’ devices would be less risky for the privacy of communication than earlier proposals. However, an extensive analysis by leading experts in the field [6] clearly shows the opposite: „The introduction of CSS would be much more privacy invasive than previous proposals to weaken encryption. Rather than reading the content of encrypted communications, CSS gives law enforcement the ability to remotely search not just communications, but information stored on user devices.”
There is no question that child abuse needs to be combated. However, this fight must be waged in the real world, above all, by taking children seriously, investigating suspected cases more quickly and strengthening the responsible authorities. It cannot be that automated procedures are used to combat crime, which has the consequence that IT systems’ security is impaired and fundamental principles of our democracy are abandoned.
References
[1] OJ 2387 – Liste des points prévus à l’ordre du jour des prochaines réunions de la Commission, https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SEC(2021)2387&lang=en.
© CEPIS 2021
[2] Legal opinion commissioned by MEP Patrick Breyer, The Greens/EFA Group in the European Parliament, Prof. Dr. Ninon Colneric, March 2021, https://www.patrick-breyer.de/wp-content/uploads/2021/03/Legal-Opinion-Screening-for-child-pornography-2021-03-04.pdf.
[3] EU Open Public Consultation on „Fighting child sexual abuse: detection, removal and reporting of illegal content online”, https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12726-Child-sexual-abuse-online-detection-removal-and-reporting-/public-consultation_en.
[4] Contribution file of the Survey related to the EU Open Public Consultation on „Fighting child sexual abuse: detection, removal and reporting of illegal content online”,
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12726-Fighting-child-sexual-abuse-detection-removal-and-reporting-of-illegal-content-online/public-consultation_en
[5] CEPIS statement „Right to Encryption Instead of a Master Key for Encrypted Communication”, https://cepis.org/app/uploads/2020/11/Right-to-encryption-instead-of-a-master-key-for-chat-communication-CEPIS-LSI-SIN.pdf.
[6] Hal Abelson, Ross Anderson, Steven M. Bellovin, Josh Benaloh, Matt Blaze, Jon Callas, Whitfield Diffie, Susan Landau, Peter G. Neumann, Ronald L. Rivest, Jeffrey I. Schiller, Bruce Schneier, Vanessa Teague, Carmela Troncoso: „Bugs in our Pockets: The Risks of Client-Side Scanning”, http://arxiv-export-lb.library.cornell.edu/abs/2110.07450

-/-

Award Night.jpg

Web: www.wcit2021.org.bd

Faebook: www.facebook.com/wcit2021bd

Twitter: www.twitter.com/wcit2021bd

Instagram: www.instagram.com/wcit2021.bd

Linkedin: www.za.linkedin.com/company/wcit2021bd

Youtube: www.youtube.com/channel/UCWbbwzqLj5_-Ckor7IF4_hg

-/-

COMMISSION RELEASES 2022 WORK PROGRAMME

11.11.2021

The European Commission has released its 2022 work programme. The programme includes the presentation of a Single Market Emergency Instrument to prevent disruption of the EU’s digital transformation as well as the adoption of a European Chips Act to promote a state-of-the-art ecosystem and develop new markets for European technology.

Additionally, the Commission will propose a European Cyber Resilience Act to establish cybersecurity standards and begin building an EU space-based global secure communications system to provide additional broadband connectivity. 

Implementing measures to boost digital skills in schools and higher education will also remain high on the European Commission’s agenda. 

-/-

CEPIS logo

Register for CEPIS online event on Gender equality in the iT workplace – 26.11.2021

You are kindly invited to the webinar „Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” on 26 November 2021 online from 10:00 to 12:30 CET. The webinar will focus on the practical aspects of reducing the gender gap in IT professions, such as the benefits of diverse teams for businesses, improving company culture, and best practices in recruitment to increase the rate of female applicants for tech roles.

Register for the event here.

Currently only 17% of IT professionals in Europe are women. At the same time, 55% of companies experience difficulties in recruiting IT professionals. There are many initiatives and projects for reducing the gender gap in digital professions. However, women still face barriers in IT workplaces that men do not. Issues such as gender pay gap, stereotyping and unconscious bias are very much present in the European IT sector. Without solving them, the share of women in the tech workforce will remain low. In this event, the excellent line-up of speakers from all over Europe will share their advice, experience and insights into how to make the tech workplace more equal and inclusive.
This event is a part of CEPIS work on the DiversIT Charter, theprogramme for companies and organisations to recognise and further their efforts in increasing gender equality in their tech teams.

“Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” messaging

The webinar “Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” is an event meant to promote gender equality in the tech workplaces across Europe. It will take place via Zoom on 26 November 2021 from 10:00 to 12:30 CET. This event is a part of CEPIS work on the DiversIT Charter, the programme for companies and organisations to recognise and further their efforts in increasing gender equality in their tech teams.

Main hashtags/account/

website

#DiversITCharter #WomeninSTEM @CEPIS_Europe

https://cepis.org/events/gender-equality-in-the-it-workplace-26-11-2021/

Additional hashtags

 #digitalinclusion #recruitment #digitalskills #inclusion #genderequality #mentorship #ICTprofessionals

Simple Call to Action

 

Help increase gender equality in tech – join the @CEPIS_Europe webinar “Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” on 26/11 and learn how to make the tech workplace more inclusive!

 

Interested in #genderequity in #tech? Join the @CEPIS_Europe webinar ‘Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers’ https://cepis.org/events/gender-equality-in-the-it-workplace-26-11-2021/ on 26 Nov 2021 and learn how to make your IT workplace more #inclusive ! #WomenInSTEM #DiversITCharter

Statistical Message

Only 17% of IT professionals are women

55% of companies experience difficulties in recruiting ICT specialists

Estimated 1m jobs in IT services in Europe unfilled by 2030

General messages that can be incorporated in other posts

Women still face barriers in ICT professions, such as pay inequality, implicit bias, stereotyping, lack of mentorship

 

More inclusive and diverse teams are proven to be more productive and innovative

 

The CEPIS DiversIT Charter recognises the efforts of companies/organisations to increase gender diversity and helps in their journey onward

 

As the demand for ICT professionals grows, women are a ‘talent pool’ for filling the vacancies

-/-

CEPIS logo

This conference will focus on what crises like the Covid pandemic and ethical dilemmas in the IT industry mean for IT professionalism, and what role they can play in bridging skills gaps while maintaining trust in the digital transition. Speakers and panellists will join us from all over the globe, representing the European Commission and standards community followed by perspectives from international organisations like UNESCO and many others. 

You can find the full programme and registration on ITPE’s website, and if you have any questions don’t hesitate to get in touch with the ITPE team. The conference is part of the ongoing celebrations of the 60th anniversary of IFIP. 

 

INTALNIRE DELEGATIE SUA

In luna noiembrie 2021, firmele de IT&C au posibilitatea de a se intalni cu o delegatie din America ce doreste sa identifice oportunitati de colaborare pentru piata americana. 

Arii de interes (dar NU exclusiv): RPA, IOT solutions, Blockchain solutions or products or developers, Cybersecurity, AI solutions or devleopers, Business Intelligence or business analytics

Persoana de contact pentru detalii si inscriere: Florin Vrejoiu, director de program, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

Singapore-Romania: webinar on CyberSecurity

Tuesday, Oct 26 2021 3:00 PM – 4:30 PM
(UTC+08:00) Kuala Lumpur, Singapore

Register for event

If you want to attend, register now. When your registration is approved, you’ll receive an invitation to join.

Host

AiSP Secretariat

Agenda

Notice :
Please take note that some form of recording may take place during the event, including photography, video and/or audio recording. By signing up for this event, you are taken to have read and agreed to the following personal data protection clauses:

COLLECTION, USE AND DISCLOSURE OF PERSONAL DATA
1. I consent to the collection, use and retention of my personal data by AiSP and its subsidiaries for the purposes of processing, servicing and managing my registration for this event.
2. I will inform AiSP immediately of any changes to my contact details and/or personal data in order to enable AiSP and its subsidiaries to contact me for all matters relating to this event.
3. I consent to be contacted by AiSP and its subsidiaries via email, text messages, calls and/or post for matters related to my registration for this event and other AiSP membership matters (if applicable), as well as to obtain my opinion/feedback on such matters.
4. I consent to the disclosure of my personal data by AiSP and its subsidiaries to authorise third parties for the latter to collect, use and retain my personal data for the purpose of processing, servicing and managing my registration for and participation in this event.
5. I understand that photography and/or videography may be taken during this event for news and publicity purposes and may be used for print and on online/electronic platforms.
6. I acknowledge that AiSP and its subsidiaries owns all rights to the photographs and video recordings.
7. If I do not wish to have any photographs or video recordings taken of me, I will inform AiSP before the commencement of this event.

For enquiries on personal data protection matters, please email to secretariat@aisp.sg.

-/-

SEMINAR ONLINE CU FIRME DIN CANADA, 4-5 noiembrie 2021

Ziua 1

 • Speakers din domeniul cybersecurity si inteligenta artificiala

 • Prezentare de produse si tehnologii:  maxim de 10-15 presentari.

Ziua 2

 • Zi de job fair – cateva companii mari din Canada vor prezenta oferte de subcontractari de IT, clasificate pe diverse categorii.

Link eveniment:
https://www.eventbrite.ca/e/apris-global-group-cybersecurity-and-technology-conference-tickets-176561148147?discount=AprisPromoIT

Pentru detalii se poate lua legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Program Manager ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

CHALLENGES & SOLUTIONS IN NEARSHORE SOFTWARE DEVELOPMENT ROMANIA – NETHERLANDS, 20.10.2021, ONLINE ROUNDTABLE

10:00 – 10:10
WELCOME NOTE | Cristian Mateescu, Trade Office Romania in The Hague

10:10 – 10:45
KEYNOTE ADDRESSES | Business development. Best practices from RO & NL

* Maurits Dohmen, Executive Director of The Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC) – TBC
* Gerard Kuijs, CEO & Founder of Data Valley Group B.V. (Netherlands)
* Florin Vrejoiu, Program Manager of the Association for IT&C Romania (ATIC)

10:45 – 11:00
Q&A SESSION

11:00 – 11:45
ROUNDTABLE | Challenges & solutions in nearshore software development

Moderator: Cristian Anghel, Managing Director QUALITANCE

Guest speakers:
* Han in ‘t Veld, CEO NetRom Software
* Bogdan Papuc, Global Services & Executive Management IsoSkills
* Alexandru Stanese, Founder & CEO nLight Media
* Isabela Lungu, Chief Managing Director MTD Technology
* Ion Petic, CEO Piaxo
* Mihai Zainescu, Head of Digital & VP of Business Development Crystal System

11:45 – 12:00
Q&A SESSION

 
Oct 20, 2021 10:00 AM in Amsterdam; 11:00 in Romania

Pentru inregistrare aici.

Pentru detalii se poate lua legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Program Manager ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

WITSA’s GBX Launch on September 1st

-/-

Actiuni ATIC in derulare

30.07.2021

 • Expoziția mondială cu tema „Connecting Minds, Creating the Future”, programată inițial a se desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, a fost amânată oficial cu un an, respectiv pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu păstrarea denumirii actuale, Expo 2020 Dubai. Pentru aceasta expozitie, se va edita un catalog electronic cu descrierea firmelor expozante si va fi trimis celor 190 de tari participante. Din acest catalog vor face parte si firmele romanesti ce vor participa la expozitie sub umbrela ATIC.
 • Pre-matchmaking cu firme canadiene. La finalul lunii septembrie (data probabila 27-28 Septembrie) ATIC va organiza o expozitie-matchmaking online cu firme din Canada.
 • Pre-matchmaking cu firme din Singapore, Argentiana, etc. Programul, pentru fiecare din aceste tari este in curs de definitivare.

-/-

CEPIS publishes a report on awareness of DigComp among its members

16.07.2021

Throughout April and May 2021, CEPIS carried out a survey among its network about the awareness of the European Digital Competence Framework for Citizens (DigComp) framework. The goal of this survey was to find out how aware the CEPIS community is about the use of the DigComp framework in their countries. The questions referred to the use of the framework by the national governments, education sector and industry. CEPIS members were also asked to name the key benefits and challenges that they saw in applying DigComp.

CEPIS members are mostly aware of the government’s use of DigComp (77% of responding countries), with 50% of the surveyed countries reporting use of DigComp in the education sector, and 45% in industry.

Read the full report

-/-

ITPE releases a policy paper on IT professionalism

ITPE logoICS logo

16.07.2021

ITPE and the Irish Computer Society (ICS) have co-authored a policy paper entitled ‘IT Professionalism – Build the best workforce to deliver Europe’s transition’, which can now be found on ITPE’s website. The policy paper provides the key terminology around IT professionalism, outlines the importance of developing professional practices and professional standards by the IT workforce and calls different stakeholders to engage in these activities.

Read the full paper here.

-/-

Commission adopts main work programme for HORIZON EUROPE 2021 – 2022

16.07.2021

The European Commission has adopted the main work programme of Horizon Europe for the period 2021-2022, which outlines the areas that will receive the allocated €14.7 billion in funding. These investments should help accelerate the green and digital transitions and will contribute to sustainable recovery from the coronavirus pandemic and to EU resilience against future crises. They will support European researchers through fellowships, training and exchanges, build more connected and efficient European innovation ecosystems and create world-class research infrastructures. Moreover, they will encourage participation across Europe and from around the world, while at the same time strengthening the European Research Area.

Find out more on the Commission’s website.

-/-

SKILLS FOR INDUSTRY CONFERENCE TO BE HELD 29-30 JUNE

Decorative image

08.06.2021

The European Commission is organising a high-level conference on ‘Upskilling and Reskilling in the Post-Covid era’, which will take place on 29 – 30 June 2021. The event will focus on the upskilling and reskilling challenges that the EU is facing during and after the Covid-19 crisis, and will include a keynote message by Nicolas Schmit, the European Commissioner for Jobs and Social Rights. Find out more about the event on the Commission’s website.

-/-

PUBLIC CONSULTATION ON EU DIGITAL PRINCIPLES

08.06.2021

The European Commission has launched a public consultation on a set of new digital principles to “promote and uphold EU values in the digital space”. This consultation is open until 2 September 2021 and seeks to gather the views from citizens, non-governmental and civil society organisations, businesses, administrations and all interested parties.

These principles will guide the EU in designing digital rules and regulations that deliver the benefits of digitalisation for all citizens.

Find out more on the Commission’s website.

-/-

DIGITAL SKILLS AND JOBS PLATFORM LAUNCED

08.06.2021

The European Commission has launched the ‘Digital Skills and Jobs Platform’, which will gather all information, initiatives and opinions from the digital skills and jobs community in Europe. The platform was created in relation to the Digital Skills and Jobs Coalition with the Digital Europe programme, and will serve as a ‘one-stop-shop’ for data and resources on digital skills and jobs as well as training and funding opportunities.

CEPIS is a supporter of the Digital Skills and Jobs Coalition, making and achieving several ambitious pledges to raise digital skills.

Register to the platform here and join the discussions.

-/-

CEPIS is organising a webinar about the DiversIT Charter

DiversIT Charter logo

08.06.2021

CEPIS is organising a webinar about the DiversIT Charter. It will take place on Monday 28 June from 14:30 to 16:00 CEST. This webinar is aimed specifically at CEPIS Member Societies.

You will learn about:

– The DiversIT Charter and what is its main purpose
– Role of the CEPIS Member Societies in the Charter structure
– Benefits for the CEPIS Member Societies
– Application and assessment process
– Benefits for members of your Society

The DiversIT Charter team will also give guidance on how you can build a strong network in your country. The webinar will also highlight the case studies of the Icelandic Computer Society (achieved Gold status) and the Turkish Computer Society (achieved Bronze status).

-/-

Inscriere: Premii decernate de WITSA, asociatia mondiala de IT

19.05.2021

Ca reprezentant al Romaniei in WITSA, ATIC poate nominaliza firme romanesti de IT pentru participare la competitie.

In cazul in care considerati ca aveti realizari ce merita a fi promovate, va rog sa luati legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Manager de program ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro.

Mesajul primit de la WITSA:

The deadline to submit candidates for the WITSA Global ICT Excellence Awards is September 1st. Don’t miss this opportunity to submit excellent candidates from your membership!

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards will take place in conjunction with the November 11-14, 2021 World Congress on IT in Dhaka, Bangladesh (https://wcit2021.org.bd/).

The 2021 Awards will be presented to select individuals, academic institutions, corporations, NGOs or governments whose use and applications of digital technologies exhibit exceptional achievement within the following broad categories:

Private Sector/NGO    
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Emerging Digital Solutions Award Startup Ecosystem Award

Public Sector (aici trebuie sa aplice organizatia pentru care ati implementat solutia)
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Startup Ecosystem Award

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WATCH THE IT PROFESSIONALISM CONFERENCE 2021 ONLINE

19.05.2021

The video recordings of the IT Professionalism Conference 2021 are now available on ITPE’s website, where you will also find presentations to download.

The conference covered the new ‘Digital Compass’ of the European Commission and its goal to reach 20 million IT professionals in the EU workforce by 2030.

20 April featured representatives of the European Commission presenting the latest EU policies related to IT professionalism. The panel discussion brought together speakers from different parts of the world sharing their experience on the topic.

21 April focussed on tackling skills gaps in the sectors of software and blockchain.

22 April was dedicated to young professionals and their experiences of starting a career in IT. See more on the conference event page.

-/-

European Commission publishes 2030 Digital Compass

14.04.2021

The European Commission has published the “2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade”. This core strategy document outlines the European Union’s vision for achieving Europe’s digital objectives for 2030. The main priority areas are 1) a highly skilled IT professionals and a digitally skilled population, 2) secure and sustainable digital infrastructures, 3) digital transformation of businesses, and 4) digitalisation of public services.

Within the first priority area, the Commission has set a goal to have 20 million employed ICT professionals, with convergence between genders, in addition to the aim of 80% of the EU population having sufficient basic digital skills. This is to be achieved, among other instruments, through the new Pact for Skills, which previews multi-stakeholder partnerships to increase public and private investment into education and training according to labour market needs.

Read the press releaseQuestions & Answers and facts page on the Commission’s website.

-/-

Developing IT profession in Europe online event on 20 May

14.04.2021

The IT Professionalism Europe (ITPE) network and the CEN Technical Committee on IT professionalism are organising a joint event “Developing the competent, trusted and recognised it profession in Europe – the journey already started”. This event will take place online on 20 May 2021. The event will introduce you to the core elements of IT professionalism and explore how to make sure that the IT profession is competent, trusted, and recognised in Europe. It will also present specific projects being developed on IT professional standards and how they can be used in practice by companies and education and training providers.

Find out more and register here.

-/-

Register for IT Professionalism Conference on 20-22 April

14.04.2021

You can now register to the IT Professionalism Conference 2021 hosted by IT Professionalism Europe (ITPE), eSkills Malta Foundation and the Irish Digital Skills and Jobs Coalition. The event will take place over three half-day online sessions on 20-22 April.

On 20 April, the event will focus on ‘The Challenge of Professionalism in Europe and Beyond’, where representatives of the European Commission will provide information on the latest EU policies related to IT professionalism. The panel discussion will feature speakers from different parts of the world sharing their experience on the topic. On 21 April – ‘IT Professionalism in Practice’ – the discussion will tackle the skills gaps in the sectors of software and blockchain.

The final day, 22 April, is dedicated to younger professionals starting a career path in IT. During the panel discussion, experiences and skills needed to start a career in IT will be discussed. The event will also include a ‘CV clinic’, exploring how to improve applications to get hired.

Register now on ITPE’s website.

-/-

Evenimente virtuale organizate de Agentia Poloneza pentru Dezvoltarea Intreprinderilor

12.04.2021

Agentia Poloneza pentru Dezvoltarea Întreprinderilor (PARP https://www.parp.gov.pl)  va organiza în curând doua evenimente virtuale internationale de matchmaking axate pe tehnologii inovatoare:

– Med2Meet – zi virtuala de cooperare în domeniul asistentei medicale, 21 aprilie 2021;
– ITmatch – ziua virtuala de cooperare IT / ICT, 25 mai 2021.

Anunturile detaliate in limba romana sunt postate pe www.portaluldecomert.ro la sectiunile stiri si evenimente.

-/-

Expo 2020 Dubai

12.04.2021

Cu ocazia celei de-a 154-a sesiuni a Adunării Generale a BIE, desfășurată în noiembrie 2013, orașul Dubai a fost ales să găzduiască expoziția mondială din anul 2020.

Expoziția mondială cu tema „Connecting Minds, Creating the Future”, programată inițial a se desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, a fost amânată oficial cu un an, respectiv pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu păstrarea denumirii actuale, Expo 2020 Dubai.

Organizatorii expoziției mondiale acordă o importanță deosebită acestui eveniment, care va coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înființarea Emiratelor Arabe Unite.

Daca doriti ca firma dumneavostra sa fie inclusa in catalogul firmelor de IT din Romania, va rugam sa trimitei un e-mail dlui Florin Vrejoiu, director de programe, pe adresa  florin.vrejoiu@atic.org.ro pentru a intra in posesia formularului de inscriere.

-/-

Invitatie conferinta europeana pentru viitorii specialisti in IT

12.04.2021

In three weeks, IT Professionalism Europe with eSkills Malta Foundation and the Irish Digital Skills and Jobs Coalition will be holding the annual IT Professionalism conference. It will cover EU policies tied to latest technologies and the skills needed to develop them. Speakers from both the European Commission, industry and education will participate to present own findings and discuss the road ahead for Europe’s ICT workforce and digital transformation. We will be discussing how to reach the European Commission’s goal to have 20 million IT professionals in Europe by 2030.

On 22 April, we will hold half-a-day session specifically for young people on IT careers. Since this is not our usual target audience, we are looking for ways how to transmit the message about the event. If you are working with relevant organisations representing young people (for example, student unions), could you kindly share this information with them? Please find the more detailed information below:

Are you thinking of starting a career in IT? Are you studying IT and wondering if you have the right skills to find your dream job? Do you want to hear from companies that hire IT professionals and from young specialists who recently started their careers? Or do you want to learn how to improve your CV and motivation letter so that they refer to European standards and competences? Then this event is for you!

The third day of the ‘IT Professionalism Conference 2021’ will focus on ‘Becoming an IT Professional’, featuring the panel ‘Young IT professionals – what to expect?’. The goal of this panel will be to exchange on what it means to start an IT career, with young professionals who recently started their IT careers discussing with company representatives. Later in the day, we will hold a ‘CV Clinic’ with live feedback on how selected application documents can be improved to land the next job. We also invite you to submit your CV and a motivation letter in English for this exercise – documents selected will all be displayed anonymously.

Register here: https://itprofessionalism.org/events/it-professionalism-conference/

-/-

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards program

12.04.2021

The 2021 Awards will be presented to select individuals, academic institutions, corporations, NGOs or governments whose use and applications of digital technologies exhibit exceptional achievement within the following broad categories:

Private Sector/NGO    
Digital Opportunity/Inclusion Award 
Smart Cities Award 
Sustainable Growth/Circular Economy Award 
Innovative eHealth Solutions Award 
Public/Private Partnership Award 
E-Education & Learning Award 
Emerging Digital Solutions Award Startup Ecosystem Award

Public Sector (aici trebuie sa aplice organizatia pentru care ati implementat solutia)
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Startup Ecosystem Award

In addition, a Chairman’s Award will be presented to a nominee selected from the entire pool of candidates from all award categories.

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards will take place in conjunction with the November 11-14, 2021 World Congress on IT in Dhaka, Bangladesh (https://wcit2021.org.bd/).

-/-

IFIP PUBLISHES CODE OF ETHICS

11.03.2021

The International Federation for Information Processing (IFIP) has published their Code of Ethics which will also be brought out as a book later this year. The Code outlines principles that IT professionals should aspire to. The first section contains seven common ethical principles that are shared by other professions. The second section, “Professional responsibilities”, outlines nine professional responsibilities specific to IT professions. The third section adds seven other responsibilities, applicable to those IT professionals who hold leadership positions. The principles are accompanied by guidance on how they should be applied to professional decisions.

Explore the full Code of Ethics here.

-/-

CEDEFOP SUMMARY OVERVIEW OF DIGITAL SKILLS DURING THE COVID-19 PANDEMIC

11.03.2021

The European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) has published an article summarising the current needs and trends of digital skills in the context of the Covid-19 pandemic. Due to the pandemic the digitalisation processes have sped up in most sectors, including those where digital skills were previously not a necessity, such as food and accommodation, wholesale and retail trade or arts and recreation. Cedefop has analysed a vast amount of recruitment data to determine which digital skills are most in demand. According to their research, approximately one in five skills demanded in the job ads is a digital competence. The skill most in demand is knowledge of office applications, followed closely by computer programming.

The article also demonstrates the digital divide across Europe and highlights the importance of policy-makers’ decisions in these times, such as formulating clearer and more comprehensive policies for training teachers and addressing the digital skills gaps of other adult citizens.

Read more on the Cedefop website.

-/-

NEW ERASMUS + PROJECT BY AUSTRIAN COMPUTER SOCIETY AND GERMAN INFORMATICS SOCIETY

14.01.2021

The CEPIS member societies, the Austrian Computer Society and the German Informatics Society, together with academic and public authority partners from Austria, Germany and Lithuania have been selected to conduct a policy experimentation project starting in early spring 2021. 

Competences in computational thinking, data and technology have become a deciding factor for every citizen when it comes to full participation in societal and democratic processes, as well as in education and employment. Taking this into account, the ‘TrainDL’-project aims to discover new forms of teaching in computer science modules for teachers of various subjects. The project will be focused on the opportunities of teacher training for data literacy and competences in AI across various schools and subjects.

-/-

WITSA Elects New Officers for the 2020-2022 Term

Press release

December 3, 2020

Fairfax, Virginia: At its Board of Directors meetings on December 1, 2020, the World Information Technology and services Alliance (WITSA) voted on a new slate of officers for the 2020-2020 term.

Joining WITSA’s Chairman, Mr. Yannis Sirros,  Mr. Sean Seah representing the National ICT Association of Malaysia (PIKOM) was elected WITSA’s Deputy Chairman, who will serve in the absence of the Chairman, assuming all appropriate responsibilities. WITSA also elected eight Regional Vice Chairmen, who will be WITSA’s front-line representatives in their respective regions as well as conduits for new members joining WITSA.

Additionally, WITSA established two new committees that will be crucial to WITSA’s future: The Business Development Committee (BDC) and the Strategic Planning Committee (SPC).

Mr. Brian Shen of the Information Service Industry Association of Taiwan (CISA) will chair the Business Development Committee, which will be responsible for identifying new streams of revenue such as regional events, new memberships, grants and supporting existing WITSA programs, to include educational offerings, WITSA’s Business Excellence Certification program, WITSA’s Global Partnership programs, WITSA’s World Congress on IT, and other related activities with the express purpose of sustaining existing sources of WITSA’s revenue and creating new revenue sources in the near and long term in order to ensure WITSA’s financial sustainability.

Mr. Santiago Gutierrez of  the Mexican National Chamber of Electronics, Telecoms and IT Enterprises (CANIETI) will chair the new WITSA Strategic Planning Committee, which is responsible for increasing the global brand of WITSA as the Voice of the Global ICT Industry, contributing to WITSA’s long-term sustainability, establishing and implementing strategies for WITSA increase its relevant and valuable to WITSA members around the world.

Ms. Angela Mondou, the CEO & President of TECHNATION Canada, will Chair WITSA’s Global Policy Action Committee (GPAC), with a particular responsibility to ascertain and promote important issues affecting the global use of ICT as it relates to government policies.

Mr. Sean Seah of PIKOM, Malaysia, was re-elected as Chairman of WITSA’s Finance Committee, which is to oversee financial planning, prepare annual budgets for board approvals, financial management, ensure assets are protected,  and the drafting of fiscal policies.

Dr. Boris Komrakov of InfoPark, Belarus, was re-elected to lead WITSA’s Committee on Education, Training and Human Resources, which is responsible for understanding the problems, issues and roadblocks contributing to the shortage of ICT workers as they relate to education and training; identifying programs, curriculum, best practices, and opportunities as they apply to addressing the problems of the global ICT worker shortages.

Finally, Eng. Tarek Abd-elmonem Taha of the Egyptian Information Telecommunications, Electronics and Software Alliance (EITESAL), was elected Chairman of WITSA’s Nominating Committee, which is tasked with soliciting candidates for WITSA’s Board of Directors and Chairman.

“On behalf of the WITSA Secretariat, I wish to congratulate the new WITSA Officers upon their successful election”, said Secretary General Dr. Jim Poisant. “We look forward to working with the new leadership to take WITSA to the next level”.

A list of the newly elected WITSA officers is provided below. WITSA also recently elected a new Chairman and Board of Directors for the 2020-2022 term. Please see that press release on the WITSA website at https://witsa.org/witsa-elects-new-leadership-for-the-2020-22-term-selects-mr-yannis-sirros-as-its-first-chairman-from-europe/.

Chairman

Mr. Yannis Sirros (SEPE Greece)

WITSA Deputy Chairman

Mr. Sean Seah, The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)

WITSA Regional Vice Chairmen:

Regional Vice Chairman for Africa:
Mr. Matthias Ifesieh, ITAN, Nigeria

Regional Vice Chairman for Middle East and North Africa:
Eng. Tarek Abd-elmonem Taha, EITESAL, Egypt

Regional Vice Chairman for Europe (EU & EEA):
Mr. Julian David, techUK, United Kingdom

Regional Vice Chairman for Europe (Non-EU):
Mr. Zoran Lazarevski, MASIT, Republic of North Macedonia

Regional Vice Chairman for Latin America:
Mr. Alberto Patron, CESSI, Argentina

Regional Vice Chairman for North America:
Ms. Angela Mondou, TECHNATION, Canada

Regional Vice Chairman for Asia-Pacific:
Mr. Md. Shahid-Ul-Munir, BCS, Bangladesh

WITSA Committees

Finance Committee:
Mr. Sean Seah (PIKOM, Malaysia)

Global Policy Action Committee:
Ms. Angela Mondou (TECHNATION, Canada)

Committee on Education, Training and Human Resources:
Dr. Boris Komrakov (InfoPark, Belarus)

Nominating Committee:
Eng. Tarek Abd-elmonem Taha (EITESAL, Egypt)

Strategic Planning Committee:
Mr. Santiago Gutierrez (CANIETI, Mexico)

Business Development Committee:
Mr. Brian Shen (CISA, Taiwan)

About WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market.  WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA hosts the World Congress on Information Technology (WCIT), the premier global industry sponsored ICT conference.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WITSA Elects New Leadership for the 2020-22 Term

Fairfax, Virginia: At its November 17, 2020 General Assembly meeting, the World Information Technology and Services Alliance (WITSA) elected a diverse slate of leaders for the 2020-22 term, including 23 Directors from four continents.

WITSA elected Federation of Hellenic Information Technology and Communications Enterprises (SEPE) Executive Director Mr. Yannis Sirros as Chairman for the 2020-2022 term. Mr. Sirros is well-known throughout the WITSA community, having served in various capacities in support of WITSA for 20 years, including most recently as WITSA’s Deputy Chairman. Mr. Sirros also successfully hosted WITSA’s flagship event, the World Congress on IT, in Athens, Greece in 2004. Mr. Sirros is a member of the Task Force of the European IT Observatory (EITO) and an Executive Board member of DIGITALEUROPE, the European digital industry technology organization.

During the General Assembly meeting, Mr. Yannis Sirros presented his vision for the global industry alliance to become the leading industry voice and a global digital ambassador for a new digital future. Mr. Sirros laid out a four-pillar strategy to achieve these goals, including: (1) building the WITSA brand, (2) enhancing WITSA’s public policy leadership, (3) increasing value for WITSA’s members, and (4) ensuring long-term financial stability by developing new revenue streams. Going forward, Mr. Sirros will work to strengthen WITSA’s ties with globally recognized institutions, develop a strong common industry digital agenda, and enhance WITSA’s public policy role by driving awareness and promoting greater international economic cooperation. Mr. Sirros’ top public policy priorities include improving the quality of digital skills and leadership in the workforce, driving innovation throughout the industry, such as in AI, robotics, privacy, security, and smart cities, and promoting and enhancing women’s role in the digital technology industry and digital economy.

“We all must work closely together to increase WITSA’s reach and capabilities”, stated Mr. Sirros. “Everyone’s ideas and proposals are crucial and vital if we are to succeed and strengthen our role. I am committed to dedicating my time, experience, efforts, business and personal relations to realize WITSA’s true potential, bringing added value to each and everyone’s local organization and market”, continued Mr. Sirros. “Our industry’s dream is not something we will never achieve. Our Dream is what we have not achieved yet! Let us “build a new digital world” all together.”

Mr. Sirros noted that, during these unpreceded times that we are all experiencing, the pandemic of COVID-19 has affected global and local economies, and societies all over the world. It has challenged and changed drastically the way we work, move, socialize, think, and live. “There is no doubt that the current crisis of the pandemic has brought in the global forefront the necessity of digitization in every sector of the economy, in every aspect of our life, stated Mr. Sirros. “I believe we can do so much more. For our future, for our homelands, for the technology’s role in the global economy, for each and every one of us. This can only be achieved if we join our forces and synthesize our views and strategies.”

“On behalf of the entire global WITSA community, I am delighted to welcome Yannis Sirros as our new Chairman”, expressed WITSA’s Secretary General Dr. Jim Poisant. “With so many challenges facing our industry in these troubled times, I am confident that with Mr. Sirros’ trusted leadership and support, as well as friendship, we will continue to build on WITSA’s many accomplishments to ensure that WITSA will continue to grow and reach new levels of success”, continued Dr. Poisant.

A complete list of the newly elected WITSA leadership is provided below:

Mr. Yannis Sirros, Director General of the Federation of Hellenic Information Technology & Communications Enterprises (SEPE) Email: ysirros@sepe.gr

Board of Directors (2020-2022)

#

Name & Title

Association & Country

1

Mr. Yannis Sirros

Federation of Hellenic Information Technology and Communications Enterprises (SEPE)

Greece

2

Mr.  Sean Seah

The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)

Malaysia

3

Mr. Francis Fong

Hong Kong Information Technology Federation (HKITF)

Hong Kong

4

Mr. Brian Shen

Information Service Industry Association of Taiwan (CISA)

Taiwan

5

Mr. John Kyle

Business Technology Division of the Bermuda Chamber of Commerce

Bermuda

6

Dr. Boris Komrakov

Belarus Association of Software Development Companies (InfoPark)

Belarus

7

Mr. Robert Franz Janssen

Association of ICT Companies in Brazil (ASSESPRO)

Brazil

8.

Dr. Vasile Baltac

Association for Information Technology and Communications of Romania (ATIC)

Romania

9.

Mr. Antonio Cimorra

The Association of Electronics, IT, Communications and Digital Contents (AMETIC)

Spain

10.

Mr. Zoran Lazarevski

ICT Chamber of Commerce of the Republic of North Macedonia(MASIT)

12

Mr. Toshio Iwamoto

Japan Information Technology Services Industry Association (JISA)

Japan

13

Mr. Julian David

techUK

United Kingdom

14

Mr. Hemant Kumar Chaursaia

CAN Federation

Nepal

15

Ms. Choi Min Hee

Federation of Korean Information Industries (FKII)

Republic of Korea

16

Mr. Md. Shahid-Ul-Munir

Bangladesh Computer Samity (BCS)

Bangladesh

17

Mr. Alexandr Yesayan

Union of Advanced Technology Enterprises of Armenia (UATE)

Armenia

18

Mr. Alberto Patron

Cámara de Empresas de Software y Servicios Informáticos de la República Argentina (CESSI)

Argentina

19

Mr. Matthias Ifesieh

Information Technology Industry Association of Nigeria (ITAN)

Nigeria

20

Eng. Tarek Abd-elmonem Taha

Egyptian Information Telecommunications, Electronics and Software Alliance (EITESAL)

Egypt

21

Mr. Santiago Gutierrez

CANIETI

Mexico

22

Ms. Angela Mondou

TECHNATION

Canada

23

Mr. Alexander Mora-Delgado

Costa Rican Chamber of Information and Communication Technologies (CAMTIC)

About WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market.  WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA hosts the World Congress on Information Technology (WCIT), the premier global industry sponsored ICT conference.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

 -/- 

NEWSLETTER WITSA NOIEMBRIE 2020

A aparut Newsletter-ul WITSA pentru luna noiembrie 2020.

Din cuprins:

Road-to-WCIT Malaysia Kicks Off November 18

WITSA Mourns the Passing of Marilyn Cade

Asia Pacific Panel Highlights Digital Transformation Track Records and NRI Regional Data

Newsletter-ul din luna noiembrie 2020 precum si nesletter-ele anterioare pot vi vizualizate aici.

-/-

DiversIT Charter to launch to tackle the lack of women in tech in Europe

12.11.2020

A new charter committed to increasing the number of women in tech roles in Europe will be launched on 26 November by the Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS). The DiversIT Charter, which has been developed by CEPIS’ Women in IT group, will be open to organisations from across Europe, including the UK.

Gillian Arnold, Chair of CEPIS’ Women in IT group, explains: “The lack of women tech professionals in Europe is a very real issue at a time when we are facing a European wide skills shortage. Evidence proves that diverse teams increase potential for innovation in tech companies and that gender equality in the workforce increases GDP. However, even with all these potential benefits, women still make up only 16% of the IT workforce. Our new charter aims to help organisations embed diversity in their IT departments by committing to undertake activities which will help them progressively build support for women working in these roles.”

The charter will be launched at a half day virtual conference on 26 November with speakers from European institutions, industry, non-governmental and public sector. The focus will be on the challenges and opportunities related to the gender gap in ICT professions. Speakers and panellists include: Evelyn Regner MEP, Chair of Committee on Women’s Rights and Gender Equality, European Parliament, Cecilia Bonefeld-Dahl, Director General, DIGITALEUROPE and Marta Ochoa, Director of Youth and Senior Coordinator for Equal Opportunities, UNI Europa, and other high-profile stakeholders from the private, public and non-governmental sectors.

Registration is via: https://cepis.org/events/diversit-charter-launch/

About CEPIS:

The Council of European Professional Informatics Societies is a not-for-profit organisation that represents over 450 000 ICT professionals in greater Europe. The mission of CEPIS is to improve and promote a high standard among informatics professionals in recognition of the impact that informatics has on employment, business and society, to grow the pool of future IT professionals, to promote digital competence for the workforce, and to advocate for a socially responsible, secure, ethical, inclusive and environmentally friendly application of IT in Europe.

 -/-

Specialisti din 20 de firme romanesti au finalizat cursul de AI (Artificial Intelligence) organizat de Asociatia Mondiala de IT

26.10.2020

In perioada 15.07-05.09.2000, un grup de angajati din 20 de firme de IT din Romania au participat la un curs se specializare in Inteligenta Artificiala, organizat de Asociatia Mondiala de IT (www.witsa.org), desfasurat on-line si predat de specialisti de renume mondial din cadrul „Institute for Information Industry of Taiwan”.
Participantii din firmele Assist Software, Chronos Serv, EIDERP, Euro-Testing Software Solutions, Gemini Solutions, Headlight Solutions, Ingenios.ro, Kuantero, Mindit Services, Modex, Napoca Software, Next Planet, Prodinf Software, R.A.I. Software, RomSoft, S&T Romania, Seven Code Development, Softescu, THECON si Webmagnat au finalizat cursul cu succes si au primit diploma de recunostere a competentelor din partea Asociatiei Mondiale de IT.

-/-

Europa Digitală – Cum combatem analfabetismul digital?

09.10.2020

Dl. Prof.Dr. Vasile Baltac, Presedintele ATIC, participa vineri, 16.10.2020, la evenimentul online “Europa Digitală – Cum combatem analfabetismul digital?”, pentru a afla mai multe informații despre acest fenomen și, implicit, despre modul în care Uniunea Europeană luptă împotriva răspândirii lui.

Chiar dacă accesul la Internet și utilizarea rețelelor de socializare au devenit o rutină pentru majoritatea românilor, puțini dintre ei dețin competențele digitale necesare pentru a învăța sau a își ușura activitatea la locul de muncă. Aici intervine analfabetismul digital – un fenomen pe cât de puțin cunoscut, pe atât de răspândit.
???? Un raport efectuat de Eurostat în anul 2019 arată că:
????↘️ ½ din populația României cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani deține competențe digitale insuficiente;
????↗️ 10% din români au competențe digitale avansate.
Din fericire, Uniunea Europeană lucrează la îmbunătățirea acestei situații, pentru a ne adapta mai ușor la schimbările continue generate de digitalizarea accelerată.
 

La eveniment mai participa dna Doina Popa – vicepreședinte Codette, organizație formată din oameni pasionați de tehnologie, ce promovează educația și egalitatea de șanse în domeniul tehnic si dna Nicoleta Boldea – director coordonator al Centrului de Instruire în Informatică GMB Computers Constanța.

Acest eveniment este creat în cadrul proiectului „#GenerationEU – Promotori ai democraţiei europene”, iniţiat de Biroul Parlamentului European în România; opiniile exprimate în cadrul evenimentului nu reprezintă neapărat poziţia oficială a Parlamentului European.

 -/-

 Slovak Matchmaking Fair 2020, ONLINE event, October 21, 2020

29.09.2020

The international matchmaking event Slovak Matchmaking Fair 2020 will take place this year ONLINE on October 21, 2020. Given the current regulations and restrictions associated with the organization of mass events, as well as forecasts for the coming months, we decided on a safe alternative for this international event – its ONLINE version via the Zoom platform. The Slovak Matchmaking Fair 2020 in this format offers the possibility of ONLINE bilateral talks with Slovak and foreign participants and partners of the event according to your requirements and selection. The moderated ONLINE panel discussions on current topics with experts and top representatives of Slovak and foreign companies, institutions and the state will be opening the event. Take advantage of this safe form of this international event and meet your new Slovak and foreign business partners from the comfort of your office or home! More information about the event Register by October 4, 2020!

REGISTRATION

Date: October 21, 2020

Price: 50 eur/participant

Location: online Contact: matchmaking@sario.sk

 -/-

CEPIS DIVERSIT CHARTER LAUNCH

29.09.2020
 
There is a consistent lack of tech professionals in Europe. It has been proven that diverse teams increase potential for innovation in tech companies. Gender equality in the workforce increases even countries’ GDP. Yet, even with all these potential benefits, women still make up only 16% of the Information Technology (IT) workforce. How to increase gender diversity in tech? 
On 26 November 2020 will take place online the CEPIS DiversIT Charter – our new initiative of recognition of the existing efforts of our organisation and guidance to help our organisation embed gender diversity into its IT roles.
The event will include a keynote address from the European Commissioner for Innovation and Research Mariya Gabriel, and other keynote speakers and panelists who will address topics from the importance of gender diversity in general to specific best practices to attract and retain female tech talents to your company. And, of course, the practical information about the DiversIT Charter! 

 More about CEPIS you can find out  here.

 -/-

SURVEY: PACT FOR SKILLS

24.09.2020

In the European Skills Agenda the European Commission proposed a Pact for Skills (to be officially launched in November).It is new engagement model for skills that will help meet COVID-19 challenges and deliver on the ambitions of the recovery pathway, the EU Industrial Strategy and the green and digital transition.

Skills are key for the future. There is a growing need to learn and keep on learning in order to thrive. Under the Pact industry, public and private employers, social partners, education and training providers and employment agencies will be called to work together on shared vision and actions. 

The Pact aims to mobilise and incentivise all relevant stakeholders to take concrete actions for the upskilling and reskilling of people of working age, and, when relevant, pool efforts thanks to partnerships. It can be implemented through:

 • individual commitments of companies or other stakeholders;
 • the commitment of existing organisations/partnerships;
 • the launch of large-scale European public-private multi-stakeholder partnerships.

Help strengthen the Pact for Skills and its impact – fill in the Stakeholders’ Survey. It will take you only 10 to 15 minutes but will provide the Commission with valuable feedback on the Pact for Skills and its essential elements like the Charter and support services.

The survey will be open till 12 October 2020.

-/-

WITSA Holds First Virtual Women Leaders in Technology Forum

 28.08.2020

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) and the Information Service Industry Association of R.O.C. (CISA) today held its first virtual Women Leaders in Technology Forum, intended to encourage and inspire women who are either presently working in, or are interested in employment within, the information and communications technology (ICT) industry. The forum included notable speakers such as Google Vice President and Chief Internet Evangelist Dr. Vint Cerf, one of the Fathers of the Internet, WITSA Chairman Yvonne Chiu, Taiwan Minister of Economic Affairs, Wang Mai-Hua, and Taiwan Digital Minister Audrey Tang. The Forum was host to six exceptional Women Leaders in Technology:

 • Ms. Emma Arakelyan – CEO and Founder, Orion Worldwide Innovations, LLC; Formerly Partner at Ernst & Young and Managing Director at Accenture
 • Ms. Marie Lou Papazian – Chief Executive Officer at TUMO Center for Creative Technologies
 • Ms. Carolina Rossini – Co-Founder and Chief Executive Officer, Portulans Institute
 • Ms. Magdalena Yesil – Author, Power UP! How Smart Women Win in the New Economy; Formerly Founding Board Member and First Investor, Salesforce
 • Ms. Frances West – Founder, FrancesWestCo; Formerly First Chief Accessibility Officer, IBM
 • Nicole T.I. Chan, Former Chairperson of the National Communications Commission, NCC, Taiwan

The panelists provided unique insights into their own careers and backgrounds, revealing important lessons to aspiring women entrepreneurs.

WITSA Chairman Yvonne Chiu noted that while the COVID-19 pandemic poses a set of new challenges for women in the tech sector, in the midst of every crisis, lies great opportunity. “While the virus has caused many businesses to put hiring plans on hold, WITSA believes the ICT industry is well placed to benefit from the changes COVID-19 has forced on the working population, and more roles in tech for women could be a result”, said Ms. Chiu. “Companies have had to switch to digital incredibly fast and tech has never been more relevant. Jobs will be created in the ICT field and the new remote, flexible ways of working will likely benefit women in significant ways.”

WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant noted the importance of gender diversity, which has multiple benefits in technology settings, referring to a research study by the National Center for Women & Information Technology[1]. “This could explain why tech companies have started to invest in initiatives that aim to boost the number of female applicants, recruit them in a more effective way, retain them for longer, and give them greater opportunities for advancement”, stated Dr. Poisant.

A complete recording of the event is available at https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1qElR3GIf292dxSu_1DBYMP9t2JhIgSq0?fbclid=IwAR27_qoEO5P-7pjavHwZGzGzswBaO-va4_Jid8W02kGEdFwZBO00JhgAMMY

A complete program is available at https://witsa.org/wp-content/uploads/2020/08/Women-Leaders-in-Tech-Agenda-scaled.jpg

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

View it online! https://witsa.org/witsa-holds-first-virtual-women-leaders-in-technology-forum/

-/-

WCIT 2020 – Penang, Malaysia

11.08.2020

WCIT 2020 is the 24th edition of World Congress on Information Technology and it returns to Malaysia, the gateway to Southeast Asia with 4,000 visionaries, captains of industry, government leaders and academics that span across 100 countries.

Billions of online connections between people, businesses, information, data, infrastructure, devices and even processes are changing everything, driving more innovations than was ever possible. Is your business accelerating at the same speed? Are you shifting your strategies and measuring the impact of the competition well? This changing landscape is a world of opportunities – make digital economy relevant to you.

WCIT 2020 will take place in Penang, Malaysia from September 14-16, 2020. Learn more about WITSA’s signature event here

-/-

AI- Artificial Intelligence, curs gratuit oferit de WITSA 

15.07.2020

Asociatiile bembre WITSA beneficiaza in perioada 15 iulie – 5 septembrie  2020 de un curs gratuit de AI – Artificial Intelligence. Cursul este oferit de WITSA in parteneriat cu Institute for Information Industry III of Taiwan.

In calitate de membu al asociatiei mondiale de IT (WITSA, www.witsa.org), ATIC a facilitat inscrierea unui numar de 20 de firme membre:

 1. ASSIST Software
 2. Chronos Serv Invest Construct
 3. EidErp
 4. Euro-Testing Software Solutions
 5. Gemini Solutions
 6. Headlight Solutions
 7. Ingenios.ro
 8. KUANTERO
 9. Mindit Services
 10. Modex
 11. Napoca Software
 12. Next Planet
 13. Prodinf Software
 14. R.A.I. Software
 15. RomSoft
 16. S&T Romania
 17. Seven Code Development
 18. Softescu
 19. Thecon
 20. WebMagnat

-/-

The First VIRTUAL WITSA Global ICT Excellence Awards!

06.07.2020

By popular request, we are excited to announce that WITSA will hold its first ever Virtual Global ICT Excellence Awards on September 15, 2020, in conjunction with the September 14-16, 2020 “Road to WCIT Malaysia” – a live telecast event organized by The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)! The 2020 WITSA Virtual Global ICT Excellence Awards will recognize select users and providers in the following nine categories:

 1. COVID-19 Tech Solutions for Cities & Localities
 2. COVID-19 Tech Solutions for Countries or Regions
 3. COVID-19 Best Industry Solutions
 4. Public/Private Partnership Award
 5. Digital Opportunity/Inclusion Award
 6. Sustainable Growth
 7. Innovative eHealth Solutions
 8. Digital Innovation Award
 9. E-Education & Learning Award

In addition, a Chairman’s Award will be presented to a nominee selected from the entire pool of candidates from all award categories.

-/-

WITSA Launches Webpage Dedicated to COVID-19 Resources

21.05.2020

WITSA launched a Coronavirus Global Updates webpage to share resources, best practices and news about combatting the novel coronavirus (COVID-19). The webpage, which provides Global Resources as well as Member News, is open to the public here.

-/-

WITSA’s Public Policy Action plan for 2020

21.05.2020

Over the last few years, WITSA has addressed a number of important policy issues. This year, industry is facing several significant challenges, which requires vigilance and action. The COVID-19 crisis is first and foremost a health crisis which has forced governments to take unprecedented measures to protect people’s lives. The unavoidable declines in trade and output have painful consequences for households and businesses, on top of the human suffering caused by the disease itself. The enforcement of social distancing, lockdowns and other measures in response to the COVID-19 pandemic has led consumers to ramp up online shopping, social media use, internet telephony and teleconferencing, and streaming of videos and films.

However, e-commerce for goods and services trade has been adversely impacted by the same factors that have caused disruption in supply and demand overall. Governments have adopted new measures, and the private sector has also acted, to respond to and ensure that e-commerce can help to alleviate some of the challenges faced in combatting the virus. These have included increasing network capacity, offering expanded data services at little or no cost, lowering or scrapping transaction costs on digital payments and mobile money transfers, improving delivery services and other logistics, using digital tools to enforce measures and disseminate information, promoting telehealth services, and leveraging ICT for surveillance.

The global nature of COVID-19 and its impact on e-commerce may encourage strengthened international cooperation and the further development of policies for online purchases and supply. The pandemic has made it clear that e-commerce can be an important tool for consumers. E-commerce can also support small businesses and, by making economies more competitive, be an economic driver for both domestic growth and international trade.

The pandemic has highlighted the importance of digital technologies in general, but also several vulnerabilities across the world. Electronic commerce could benefit from looking at greater international cooperation to facilitate the cross-border movement of goods and services, narrow the digital divide, and level the playing field for micro, small and medium-sized enterprises (MSMEs).

Please find here the WITSA’s Public Policy Action plan for 2020

-/-

Mesajul Secretarului general WITSA – World Information Technology and Services Alliance

27.04.2020

In contextul actualei pandemii, ATIC a primit din partea WITSA un mesaj prin care Dr. James H. Poisant, Secretar generlal WITSA, isi exprima regretul fata de problemele actuale generate de virusul SARS-CoV-2 si indeamna industria IT, plasata intr-o pozitie buna, sa contribuie la restabilirea si consolidarea economiei.

Redam mai jos mesajul primit:

First and foremost, on behalf of WITSA,  I sincerely hope that you and your loved ones are safe and will remain so, through these trying times. 

Like everyone in our industry, I have watched in horror over the past several weeks as the SARS-CoV-2 virus continues to wreak havoc around the world, causing large number of casualties, ruining the health of millions and destroying the economies and livelihood of untold numbers, in nearly every country.

The challenges ahead seem daunting, with people first and foremost preoccupied with protecting the health and welfare of our families, our staff and colleagues.

At the same time, businesses are increasingly able to provide business continuity through virtual means. Going forward, our industry must continue to think critically about how we can best adapt to a future which will be very different than we would have anticipated not long ago.

The resilience of our industry, though trade, investment, innovation and supply chains, place us in a good position to develop sustainable solutions based on industry ingenuity, investment and partnerships.

In confronting this unprecedented crisis, industry must work with our respective governments to facilitate solutions though multilateral systems in order to restore and strengthen the global economy.

Only through an international and collaborative approach can we, together,  remove barriers to essential goods and services, provide common-sense and coordinated health strategies, and eventually stop the pandemic as well as restoring confidence in our future. 

Like all previous crises, this too shall pass.  Let’s pray it passes quickly.  Stay well.

 Dr. James H. Poisant

Secretary General

World Information Technology and Services Alliance (WITSA)

Despre WITSA 

Fondată în 1978, Alianța Mondială a Tehnologiei Informației și a Serviciilor (WITSA) este un consorțiu ai caror membri sunt asociații din industria IT din peste 80 de țări din întreaga lume. Membrii WITSA reprezintă peste 90 la sută din piața IT mondială.

Fiind cea mai importantă voce recunoscută a industriei globale IT, WITSA își propune să impulsioneze transformarea și cresterea industriei, având în vedere că IT este motorul-cheie al economiei globale.

-\-

Shaping Europe’s digital future

NEWS ARTICLE30 March 2020

The Digital Skills and Jobs Coalition calls for pledges to address the surging need for digital skills and solutions in these exceptional times

With the current COVID-19 crisis, many Europeans have been suddenly thrown into conditions demanding the use of digital technologies. The Digital Skills and Jobs Coalition, supported by the European Commission, is calling for organisations to pledge to support the sudden need for digital skills and digital solutions in the current circumstances.

Across the European Union, many employees now find themselves working from home while teachers and students move online. The impact of the COVID-19 pandemic is having a severe effect on SME owners, the self-employed, teachers, parents and older adults who need to find ways to continue in these challenging times which now relies on the access to and use of digital technologies. Never before have digital skills been so important. Many Coalition members and National Coalitions are already acting by offering free resources or trainings.

We are asking organisations across Europe to join us and help provide these sorely needed digital skills by making a pledge to the Digital Skills and Jobs Coalition and sharing their initiative across Europe.

Pledges can:

 • Enable traditional SME owners to manage their businesses and move activities online (e.g. sales)
 • Equip SME employees with the tools to meet their new and changing roles
 • Supply teleworkers with the best tools to find their new routine
 • Provide  ICT service specialists with the possibilities to upskill in advanced digital technologies and develop their own opportunities
 • Empower the self-employed to uncover new revenue streams
 • Reduce the risk of exclusion and loneliness for older adults and other at-risk groups
 • Help teachers and parents create new digital resources and utilise digital education platforms
 • Support the continued progress of learners from primary and secondary schools
 • Create the next generation of coders and makers

Already today, organisations across Europe are mobilising in their thousands to take on this common challenge; maker communities are producing emergency equipment, volunteers are providing digital technology support over the phone to older adults and making platforms and tools available to educators. Pledge today to join the effort and tackle the immediate digital skills needs created by this crisis.

What is a pledge?

Pledges are commitments made by organisations, big and small, from the private, public and third sector, to go above and beyond the normal scope of their activities and make a direct contribution to reducing the digital skills gap Europe faces today.

Pledging organisations send a clear signal of their dedication to equip Europeans – citizens, the labour force and those in the education sector – with the skills they need for life and work in the digital age.

New pledges will join 104 other pledges consisting of over 300 initiatives ranging from organising online workshops, providing training courses or hosting awareness events and competitions. All pledges are visible in the Pledgeviewer.

Anyone wishing to make a pledge can receive personalised support from the Digital Skills and Jobs Coalition Secretariat.

The Digital Skills and Jobs Coalition

The Digital Skills and Jobs Coalition is a unique community supported by the European Commission that:

 • Enables stakeholders to propose actions, programmes, initiatives to improve the digital skills situation in Europe;
 • Offers a platform of exchange to learn from peers and to showcase actions, initiatives developed and their impact;
 • Helps to join forces to pave the way for a strong and inclusive digital Europe.

Any such organisation, be it an SME or corporate, an education provider, a social partner, or non-governmental organisation is encouraged to become a member of the Digital Skills and Jobs Coalition.

Since 2016, members of Coalition have made pledges to tackle the digital skills gap and taken action to provide skills training, job placements, certifications and other activities addressing four target groups: citizens, the labour force, ICT Specialists and digital skills in education. Over 90 organisations from 18 countries have made 104 pledges to date, offering millions of trainings and awareness activities to raise the level of digital skills amongst Europeans.

23 EU countries have already set up National Coalitions, with a further three in preparation, to address digital skills challenges at local level.

-\-

The European Union must act immediately to improve the level of digital skills

18.02.2020

CEPIS DIGITAL SKILLS POLICY WORKING GROUP

Europe needs a real improvement in the level of digital skills

To be able to cope with the challenges of the information society, it is necessary to master skills that have not been a requirement in the past. In the industrial society, general literacy was a prerequisite; at present digital literacy is a must. CEPIS is worried about the slow progress of digital skills in several segments of EU Member States’ populations: children, older people, non-IT professionals, and, in particular, of the workforce, which faces the impact of new technologies the most and is the key factor to make a difference between success and failure.

We appreciate all that the European Commission has done so far, starting with the Bangemann Report and including initiatives, notably the Digital Skills and Jobs Coalition, the Digital Education Action Plan, the New Skills Agenda for Europe, and providing respective funds. We also appreciate the development of European frameworks for digital skills, such as DigComp. Despite all the work and money invested over many years on European and national level, the progress across Europe in raising digital skills levels is slow, as indicated by Digital Economy and Society Index and other EU data. The picture is even more challenging because these indicators rely on self-assessment. In self-assessment, people overestimate their digital skills and there is no compensation for cultural differences.

Therefore, CEPIS expects that the recently inaugurated European Commission will set up goals and will initiate a real improvement of the level of digital skills in the next five years. It is not enough to target those with no or low digital skills; digital transformation requires higher levels of skills in the workforce and in society at large. We see the solution in two parts:

i. To approve the European framework of digital skills based on DigComp 2.0.

ii. To replace self-assessment with certification under quality standards, applying practical neutral and proven systems of training and certification of digital skills compatible with DigComp and mandatory in all European Member States.

It is not by chance that recent UNESCO analysis identified the ICDL programme as covering the most of DigComp 2.0 from all investigated practical systems. It is an independent and vendor-neutral programme founded 20 years ago by CEPIS, being used world-wide with 16 million applicants, 75% of them coming from Europe. It also fulfils the quality assurance requirements of ESCO regarding certification of qualifications.

To be more specific we put forward the following recommendations.

1. Create a Digital Skills Improvement Programme at European Level

CEPIS asks the European Commission to launch a Digital Skills Improvement Programme to include the following steps:

i. To refine DigComp and approve it as the European digital skills requirements standard.

ii. To substitute self-assessment with certification under quality standards as a principle in the measurement and improvement of digital skills.

iii. To create a system in which practical digital skills training and certification programmes will be reviewed and accredited at European level in line with DigComp.

iv. To adopt the implementation scheme from the EU level down to national and local levels, based on accredited training and certification systems supported by European funds in the frame of the Digital Europe programme.

2. Get Value for Public Money

CEPIS recommends a well-balanced approach to the development of digital skills across society, allocating appropriate funding to each one of the different policy targets:

i. digital skills for the workforce – encouraging the workforce and SMEs to improve and certify digital skills according to job market requirements together with employees as indicated by the Digital Skills and Jobs Coalition.

ii. digital skills for students – enabling the larger deployment of digital technologies in formal and informal education, a high level of digital skills for educators, and a certified level of digital skills for graduates.

iii. digital inclusion of all citizens – funding for programmes of practical skills enabling mainly the elderly to use the digital services and to close the digital divide.

iv. advanced digital skills – funding for special programmes for professionals to acquire skills needed, especially for their specific jobs.

European funding programmes must define objective metrics and simplify the application process for projects fulfilling pre-defined quality criteria including also dedicated funding for raising digital skills, a centralised register of approved digital skills programmes to simplify the application/approval process, a trusted provider scheme to fast-track approval for recurring projects, and collation of data across Europe on number of people being certified annually.

3. Set Implementation Goals with the Member States

CEPIS recommends that the European Commission adopts the implementation scheme of the Digital Skills Improvement Programme together with the Member States with special focus on the following targets:

i. To start implementation programmes for students in schools, in formal, and in informal education, with a special emphasis on the digital skills of teachers to be able to provide them to their students.

ii. To find agreements with employers on the improvement of digital skills of the workforce financed partially by public money and employers, with the clear commitment of certifying, for example, 2% of the workforce a year.

iii. To implement programmes for the improvement of digital skills in public administration from European to local levels.

iv. To implement programmes improving the digital skills of the population at large.

Member States to be required to allocate funds to be used exclusively for the purpose as defined in the above proposal.

4. Measure the Progress of the Improvement

CEPIS recommends measuring the progress of implementation of the launched programme by the following steps:

i. To include the approved standard for digital skills together with certification in the European Qualification Framework and national qualification frameworks.

ii. To include the approved standard in all statistical measurements carried out by national statistics institutions and by Eurostat.

iii. To replace the specific part of DESI reports by data that are a realistic assessment of the level of digital skills of EU member states’ populations.

The Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) was established 30 years ago to represent European informatics professionals and to act as their voice. Our ambition is that informatics professionals’ voice be heard and paid regard to. Being an institution of civil society, we care about the social impact of information technology and feel obliged to raise our voice when an issue is close to the content of our concern. Digital skills are doubtless one of such issues

-/-

WITSA Calls for New Digital Trade Rules

Press release – October 25, 2019

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services today published a statement of policy entitled “Supporting Digital Trade Rules for Innovation and Sustainable Economic Development: A Case for a Trade Agreement”. The paper welcomes the ongoing efforts at the World Trade Organization to negotiate a new comprehensive e-commerce agreement, making the case that the Joint Statement Initiative on E-Commerce (JSI) presents a critical opportunity for the global trade body to prove its relevance in the current political environment and could lead to broader WTO reforms as well.

“WITSA is concerned about the very real risk that the significant achievements in multilateral trade liberalization since 1948 might begin to erode, as nations become introspective and protective in the face of global financial and economic challenges”, stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “This is a serious and complex issue for the global business community, affecting not just the future of multilateral negotiations, but – equally important – the future of global trade rule making and dispute settlement.” “A successful conclusion of the WTO e-commerce negotiations resulting in an agreement by the 2020 WTO Ministerial would invigorate global digital trade at a critical time and enhance the stature and relevance of the global trade body,” continued Dr. Poisant.

The statement makes key recommendations regarding a new WTO E-Commerce Agreement, including:

 • Compliance with WTO non-discrimination principles, such as Most-Favored Nation (MFN) and National Treatment (NT);
 • A New WTO ecommerce trade agreement should enable the secure movement of data across borders;
 • , a new WTO trade framework should prohibit the forced localization of data or computing facilities for all sectors;
 • A WTO agreement should permanently prohibit customs duties and other discriminatory measures from being applied to electronic transmissions;
 • A new WTO digital trade agreement should include further commitments on trade facilitation that help enable cross-border e-commerce for businesses of all sizes, especially micro-, small- and medium sized enterprises (MSMEs);
 • A WTO agreement on digital trade should include protections against requirements that companies provide source code or proprietary algorithms as a condition of market access, which severely limits open trade and investment and violates the principle of non-discrimination so fundamental to the entire trade system;
 • An agreement should prohibit governments from imposing measures requiring companies to purchase or use a particular technology and governments from according a preference to a particular technology in their markets and should retain the obligation to support international standards which are integral to interoperable software, hardware and services which underpin the open Internet;
 • A WTO agreement should strengthen existing cybersecurity collaboration mechanisms;
 • An agreement should recognize that personal information must be protected regardless of where it is located, but also acknowledge that different approaches can achieve comparable levels of privacy protection and provide a mechanism to guarantee international transfers of protected data;
 • A WTO agreement should recognize the importance of open government data by promoting access in machine-readable and open formats leveraging international standards.

The full statement can be found on the WITSA web site at the following link: https://witsa.org/wp-content/uploads/2019/10/DigitalTrade_final.pdf

 About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

Succes de marca al IT-ului romanesc in America 

ATIC, 23 Septembrie 2019

Delegatia Romaniei la evenimentul expozitional MES 2019, participanta sub brand-ul sectorial „romaniaIT” a obtinut premiul „Best International Vendor”, distinctie acordata prin votul potentialilor clienti.

Evenimentul Midsize Enterprise Summit Fall (MES 2019), se organizeaza itinerant pe coasta de vest a Americii, anul acesta locatia fiind Phoenix, Arizona in perioada 15-17 Septembrie.

Delegatia Romaniei a fost compusa din firmele ASSIST Software, Bitdefender, Cexina Soft, EIDERP, Euro-Testing Software Solutions, Gemini Solutions, Holisun, Ingenios.ro, LASTING Software, Omniconvert, Producton, Softescu, Tara Com Divers, TypingDNA si Vitality Media.

Acestea au expus sub pavilion national, solutii de securitate cibernetica, aplicatii mobile, solutii enterprise, tehnologii blockchain, realitate virtuala, solutii pentru domeniul bancar s.a.

Participarea firmelor Romanesti a fost organizata cu finantare partiala de la bugentul de stat in cadrul programului de promovare a exportului, program derulat de MMACA

Participarea firmelor românesti la targul din Statele Unite ale Americii a fost organizata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, în parteneriat cu Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din România (ATIC) prin intermediul Programului de sustinere si promovare a exportului cu finantare partiala de la bugetul de stat

Despre MES:

Evenimentul Midsize Enterprise Summit Fall (www.thechannelco.com/events/midsize-enterprise-summit-fall/about), se organizeaza itinerant pe coasta de vest a Americii, anul acesta locatia fiind Phoenix, Arizona in perioada 15-17 Septembrie.

Despre ATIC:

Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania este prima asociatie a sectorului IT&C din Romania, este reprezentantul Romaniei in cadrul asociatiei mondiale de IT WITSA (www.witsa.org), al asociatiei europene CEPIS (www.cepis.org) si deruleaza programul ECDL in Romania.

ATIC reprezinta atat sectorul business cat si cel stiintific al domeniului IT&C din Romania si numara in randurile sale atat companiile reprezentative in domeniu, precum si personalitati stiintifice ale mediului universitar sau al cercetarii.

-/-

WITSA – CONGRESUL MONDIAL DE IT

Cel de al 23-lea Congres Mondial de IT organizat de WITSA va avea loc în perioada 6 – 9 octombrie 2019 în Erevan, Armenia.

Congesul este unul dintre cele mai mari şi prestigioase evenimente din lume. În cadrul congresului vor avea loc discuţii legate de evoluţia Erei digitale.

Pentru mai multe informaţii, program şi înscriere, vă stă la dispoziţie site-ul WITSA aici.

Pentru a rezerva un tichet, vă rugăm să folosiţi codul promoţional: WITSAforFUTURE.

-/-

Al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic

În data de 24 iunie 2019 a avut loc la Bucureşti „Al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic”, editie dedicata cooperarii in domeniul IT.

Dl. Florin Vrejoiu, Program Manager în cadrul ATIC, a moderat sesiunea „Industry 4.0 – Convergenţa către un viitor digital”, având următoarele subiecte de discuţii:

 • Evoluţia Industriei 4.0. Cum transformǎ IT comerţul?
 • Industry 4.0 – Fabrica viitorului: Poveşti de succes din ţările Parteneriatului Estic.
 • Limitări ale tehnologiilor actuale utilizate astazi; blocaje şi dificultăţi actuale.
 • Îmbunătăţirea iniţiativelor de „start-up”; Stimultente pentru iniţiativele antreprenorilor tineri.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus. Acest proiect a fost iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008. Primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga.

Industry 4.0 este o transformare semnificativă a întregii producţii industriale prin unificarea tehnologiilor digitale şi a internetului cu industria convenţională. De la reţele de comunicaţii, la roboţi, imprimante 3D, sisteme de control şi, în viitor, maşini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

-/-

WITSA’s 23rd World Congress on IT, Yerevan, Armenia, October 6-9, 2019

The World Congress on Information Technology (WCIT) is the signature event of the World Information Technology & Services Alliance (WITSA), a consortium of information and communications technology (ICT) associations from 83 countries, representing 90% of the industry.

For 40 years, technology leaders—CEOs and investors, policymakers and government officials, academics and technologists—have joined in this annual event to discuss the state of the industry, where it is headed and what it means for our future.

This year, WCIT will address The Power of Decentralization: Promise and Peril and explore how information and communications technology is transforming our lives for better and for worse—its impact on profits and prosperity, safety and security, democracy and humanity.

WCIT 2019 will include sessions on topics ranging from artificial intelligence, virtual reality, and smart cities to cybersecurity, climate change, and more. The world’s leading academics, technologists and entrepreneurs attend WCIT as it stimulates a decentralized network of experiences.

WITSA’s commitment expands to facilitate networking and help you create business relationships on a global level, as well as the opportunity to gain knowledge and experience to grow your business.

-/-

Semnare Memorandum de înţelegere între Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România (ATIC) şi Grupul Intreprinderilor de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii din republica Cuba (GEIC)

În data de 22 mai 2019 a fost semnat Memorandumul de înţelegere între ATIC şi GEIC.

GEIC va transmite către ATIC informări cu fişe de oportunităţi de afaceri şi de investiţii pentru crearea în Cuba a unui Centru Regional de dezvoltarea tehnologiei informaticii şi va avea în vedere transmiterea de invitaţii de participare a membrilor ATIC la Forul Internaţional al Comunicaţiilor (25 – 27 septembrie 2019) şi la Feria de la Informatica y las Comunicaciones (martie 2020).

Având în vedere interesul exprimat în mod deosebit de statele membre CARICOM şi CUBA pentru colaborarea cu ATIC, se apreciază ca oportună organizarea unei misiuni economice ATIC în regiune, în a doua jumătate a lunii septembrie 2019.

MEMORANDUM

-/-

CEPIS celebrates 30 years as principal network for ICT professionals in Europe

Brussels, May 10, 2019

CEPIS marked its 30th anniversary on 10 May, bringing members and stakeholders together for an event in the Hilton Brussels Grand Place hotel dedicated to best practices in digital skills development in Europe. The session was co-hosted with digital skills certification body, ECDL Foundation, which launched its new brand identity ‘ICDL’ in Europe, as well as a new programme structure.

Representatives from the European Commission and the private sector were invited to share their views and participate in a panel discussion on how to improve collaboration between private and public organisations. Speakers included the Head of the Digital Economy and Skills Unit, Fabrizia Benini, from DG CONNECT, European Commission, who presented the Commission’s multi-stakeholder approach to digital skills, as well as André Richier (DG GROW, European Commission), Oliver Roethig (UNI Europe), Mary Cleary (Irish Computer Society and CEN TC 428) and Izabela Milewska from Amazon’s Web Services Training & Certification department.

This event highlighted CEPIS’s continued effort to promote the best practices for ICT professionals in Europe, working closely with partners at European and national levels. CEPIS President, Byron Nicolaides, said:

“As the representative body of national associations of IT professionals across Europe, CEPIS has been promoting the development of the information society in Europe for 30 years, and we remain committed to supporting the highest digital standards in the years to come.”

Under its focus on promoting professionalism, CEPIS is working to ensure ethical aspects related to the IT workforce, the role of women in IT, cybersecurity, as well as growing the pool of new talent, focusing on computing in schools. Together with ICDL Foundation, CEPIS has launched IT Professionalism Europe (ITPE), a network of stakeholders committed to the advancement of IT professionalism in Europe.

ENDS

About CEPIS

The Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) is a non-profit organisation seeking to improve and promote high standards among IT professionals, in recognition of the impact that IT has on employment, business and society. CEPIS currently represents 30 Member Societies in 29 countries across greater Europe. Through its members, who are the professional IT bodies at national level, CEPIS represents approximately 450,000 ICT professionals.

Established in 1989, CEPIS has since grown to be more than just the European sum of its national parts. In addition to the resources it provides its members to support their activities, the association has established itself as the authoritative voice and principal network for European ICT professionals. It has successfully developed a privileged relationship with the European institutions and Brussels-centric stakeholders, promoting the development of the information society, and pushing the digital skills and IT professionalism agenda for the benefit of society and the economy.

-/-

Participarea ATIC la evenimentele WITSA

Dl. Prof.Dr. Vasile Baltac participa la WITSA Board of Directors meeting care are loc la Minsk, Belarus in zilele de 28 si 29 martrie 2019.

WITSA – World Information Technology and Services Alliance reprezinta asociatii IT din 82 tari.

Congresul Mondial de IT – WCIT2019 – al 23lea organizat de WITSA va avea loc la Erevan – Armenia in perioada 6-9 octombrie 2019 cu deviza The Power of Decentralization.

-/-

Conferința „Telecom World 2019”, Budapesta, 9-12 septembrie 2019

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor organizează anual conferința Telecom World.. Anul acesta conferința va avea loc la Budapesta în perioada 9-12 septembrie.

La această conferință își pot anunța participarea și corporații, companii mici și mijlocii.

Adresa de corespondență este: ITU2019@mfa.gov.hu

Data limită anunțată pentru înscriere este 27 martie 2019.

Notă. Deoarece mesajul a sosit la ATIC la 26 martie a.c., cei interesați să participe sunt rugați să ne anunțe pentru a încerca o rezolvare.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor este un forum internațional și o instituție importantă a Națiunilor Unite din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Organizația cu o vechime de 154 de ani are 193 de state membre și aproape 700 de parteneri asociați din industria de IT&C.

Telecom World este un eveniment global la care se întâlnesc dezvoltatori ai industriei IT&C și autorități din domeniu cu scopul de a prezenta ultimele noutăți și de a întări relațiile dintre industrie și autorități.

Evenimentul oferă oportunitatea pentru șefii de state și prim-miniștri să se întâlnească cu liderii organizațiilor profesionale ale Națiunilor Unite, autorități de reglementare și companii industriale.

-/-

„MES”, Phoenix, AZ

ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti in stand national, la evenimentul expozitional Midsize Enterprise Summit, 15-17 Septembrie 2019, Phoenix, AZ
(www.thechannelco.com/events/midsize-enterprise-summit-fall/about).

Participarea este finantata din fonduri guvernamentale astfel:
– toate costurile de inchiriere si amenajare spatiilor de conferinta sunt finantate de guvern.
– se deconteaza 50% din costurile de transport si cazare pentru 1 persoana/firma.

Firmele interesate sunt rugate sa transmita expresia de interes la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro.

-/-

“ConnecTechAsia”, Singapore

ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti in stand national, la evenimentul expozitional “ConnecTechAsia”, Singapore, 18-20 Iunie 2019 2019(http://www.connectechasia.com/)

Participarea este finantata prin programul guvernamental astfel:
– toate costurile de inchiriere si amenajare spatiilor de conferinta sunt finantate de guvern.
– se deconteaza 50% din costurile de transport si cazare pentru 1 persoana/firma.

Firmele interesate sunt rugate sa transmita expresia de interes la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro.

-/-

Cea de a 61-a întâlnire a CEPIS – Consiliul Asociaţiilor Profesionale de Informatică din Europa

Preşedintele ATIC, domul prof.dr. Vasile Baltac, a participat în data de 29 noiembrie 2018 la cea de a 61-a întâlnire a CEPIS – Consiliul Asociaţiilor de Informatică din Europa. În cadrul întâlnirii, a carei agenda este prezentată mai jos, s-a discutat din nou despre securitatea informatică, competenţele digitale, profesionalismul, prezenţa slabă a femeilor în IT, etc. Interesant este anunţul Germaniei despre minusul de 55 mii de IT-işti în acest an şi cele 3 miliarde euro investite în inteligenţa artificială!

CouncilAgenda

-/-

Același web pentru toți cu o tehnologie digitală inteligentă incluzivă

WITSA și inclusite® colaborează la închiderea divizării digitale

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a semnat un Memorandum de înţelegere împreună cu inclusite® pentru a stimula conștientizarea și colaborarea cu privire la soluția tehnologică inovatoare a Inclusite și importanța incluziunii digitale în realizarea Conectivității Universale și îndeplinirea promisiunii erei digitale pentru toți oamenii, indiferent de vârstă, capacitate sau statut socio-economic.

Declaraţia de presă ăn original:

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services Alliances (WITSA) and inclusite®, signed today a Memorandum of Understanding to drive awareness and collaboration on Inclusite’s innovative technology solution and the importance of digital inclusion in achieving a Universal Connectivity and Fulfilling the Promise of the Digital Age for all people, regardless of age, ability or socioeconomic status.

This collaboration aims to enable and broaden the participation of the entire workforce in the Digital Economy while increasing business opportunities, global integration, personalized experiences, autonomy and empowerment for people with all abilities.

“As a leading voice of the global ICT industry, WITSA vision is to “Fulfil the Promise of the Digital Age” for everyone”, said WITSA’s Secretary General Dr. Jim Poisant.  “ICT is positively impacting nearly every aspect of human life. Yet, billions of individuals around the globe are not receiving the benefits of enabling solutions such as inclusite®.  As an industry, it is our responsibility to put in place the right conditions and solutions to ensure that everyone will have an opportunity to benefit from Digital Age, thus contributing to WITSA’s vision”, continued Dr. Poisant.

“WITSA is extremely pleased to partner with inclusite® in promoting digital inclusion in our industry and throughout society”, stated Ms Yvonne Chiu, WITSA’s chairman. “As a winner of the 2017 WITSA Emerging Digital Solutions Award (WEDS), inclusite® has demonstrated that its solutions, products and services have generated global recognition and delivered positive outcomes in the Digital Inclusion market place”, continued Ms Chiu. “Inclusite’s approach to Universal Connectivity is forward thinking, progressive and distinguishes itself from similar businesses in the digital inclusion industry space”.

“inclusite® has generated global recognition and delivered positive outcomes in the Accessibility industry.”, said Albert J. Rizzi, M.Ed., Founder and CEO of My Blind Spot. “inclusite® is committed to providing digital solutions that support the needs of the disability community, guiding their clients in making ICT infrastructures, including websites and mobile apps, usable and functional for all people.  The steps they take to ensure accessible digital platforms is the socially conscious thing to do, but equally important, the right thing to do for business.”

“Inclusite’s solution strives for moving beyond compliance and to focus on meaningful user experience”, said Frances West, founder of FrancesWestCo and former Chief Accessibility Officer of IBM.  “Its innovative approach of using new technologies such as Cloud computing and Artificial Intelligence allows them to enable access with minimum IT engagement or resources and to scale up enterprise-wide implementation with maximum impact”.

“We live in a digital era in constant transformation enabled by innovative technologies, different needs and experiences”, said inclusite® Vice President, Fernando Pardeiro. inclusite® is the bridge in the Digital Divide and thus impacting the bottom line by generating new jobs, Digital Education, Economic Growth, Social Impact and Universal Digital Access.

 About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

About Inclusite®:

inclusite® is a smart software solution that improves accessibility and usability of ICT Infrastructures (primarily Websites, Intranets and Applications) without the need of any assistive technology.

inclusite® does not require the modification of existing web platforms to allow access to all people and thus generating a Universal Connectivity.  inclusite® also provides a personalized and inclusive experience with multiple interactive ways for everyone to choose how, when and where they want to communicate with the Web.   

inclusite® believes that a transcendent solution for Universal Digitalization and Connectivity will depend on companies to engineer disruptive and exponential technologies. Technology is an enormously disruptive force and inclusite® is a compelling example for Digital Democracy: with inclusite® no one is left behind; It’s the same Web for all.

For more information on inclusite®, please visit: https://www.inclusite.com

-/-

Nouă companii de IT din România vor participa la o misiune economica in Japonia si Coreea

În perioada 01-07 Decembrie 2018, Guvernul României, în parteneriat cu ATIC, va organiza o misiune economică în Japonia şi Coreea.

Delegaţia Romaniei include 9 firme:

          Quantic Beans (www. quanticbeans.com)

          ASSIST Software (www.assist.ro)

          BitDefender (www.bitdefender.com)

          EID ERP (www.eiderp.ro)

          Elsaco Solutions (www.elsaco.com)

          Ingenios.ro (www.ingenios.ro)

          Rom Fluid Power (www.energica.ro)

          Tellence Technologies (www.tellence.net)

          Tremend Software Consulting (www.tremend.com)

Delegatia este condusă de  reprezentanţi ai Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi ai Asociaţiei pentru Tehnologia Informţiei şi Comunicaţii din România.

Misiunea economica se bucura de sprijinul Japan Information Technology Service Industry Association (JISA) şi Korea Importers Association (KOIMA), asociaţii pertenere cu ATIC în baza unor protocoale de colaborare semnate cu ocazia precedentelor misiuni de afaceri.

-/-

Prof.dr. Vasile BALTAC, presedintele ATIC, a fost reales in Consiliul Director al  asociatiei mondiale de IT (WITSA)

La reuniunile Adunării Generale și ale Consiliului de Administrație din 4 octombrie 2018,  WITSA – World Information Technology and Services Alliance (Alianța Internațională pentru Tehnologia Informației și Servicii) a votat o nouă listă de lideri pentru perioada 2018 – 2020.

Dna. Yvonne Chiu, președinte al CISA – Information Service Industry Association of Taiwan (Asociația Industriei Serviciilor de Informații) a fost realeasă președinte WITSA, prima femeie care va fi lider al grupului industrial din lume. Dl. Yannis Sirros, director general al SEPE -Federation of  Hellenic Information Technology & Communications Enterprises, (Federația Tehnologiei Informației & Industriei de Comunicații din Grecia) a fost ales vicepreședinte.

Dl. prof.dr. Vasile Baltac, presedinte ATIC – Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România,  a fost reales in Consiliul Director.

Despre  WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) este vocea conducătoare recunoscută internațional a industriei IT&C, care are membri din peste 80 de țări și economii ce reprezintă mai mult de 90 % din piața internațională de IT&C. WITSA este dedicată susținerii politicilor care promovează creșterea și dezvoltarea industriei; facilitează comerțul internațional și a investițiilor în produse și servicii IT&C; consolidează asociațiile industriale naționale membre; oferă membrilor o rețea vastă de contacte profesionale.
WITSA găzduiește Congresul Mondial pentru Tehnologia Informației (WCIT), sponsorizat de industria globală de IT&C.
Membrii WITSA sunt lideri pe o piață interconectată la nivel global. Întrucât provocările cu care se confruntă industria IT&C sunt fără îndoială de natură globală, membrii WITSA lucrează împreună pentru a obține o viziune comună asupra unor aspecte importante de interes comun. WITSA permite membrilor săi – de la Mongolia și Argentina până la Kenya și Statele Unite – să identifice chestiuni și priorități comune, să facă schimb de informații valoroase și să prezinte o poziție unitară asupra problemelor din industrie.

-/-

Leadership-ul TIC în angajarea și includerea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități: un imperativ economic și social (ICT Leadership in Inclusive Employment of Persons with Disabilities: An Economic and Social Imperative)

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a lansat o nouă declarație politică intitulată „Leadership-ul TIC în angajarea și includerea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități: un imperativ economic și social”.

Declaratia politică poate fi citită la adresa:

https://witsa.org/papers/WITSA_Statement_on_Inclusion_PWD_in_ICT_final.pdf

Declarația de presă din data de 02 octombrie 2018, în original:

WITSA Announces Policy Recommendations to Narrow the Gap in Employment for Persons with Disabilities

WITSA Announces Policy Recommendations to Narrow the Gap in Employment for Persons with Disabilities Fairfax, VA: The World Information Technology and Services Alliance today published a statement of policy entitled “ICT Leadership in Inclusive Employment of Persons with Disabilities: An Economic and Social Imperative”. The paper was developed in cooperation with SourceAmerica® – a Vienna, Virginia based non-profit organization that is a leading U.S. source of job opportunities for people with significant disabilities. In keeping with WITSA’s mission to be the leader in Fulfilling the Promise of the Digital Age for everyone, this paper and accompanying policy recommendations address the social and economic imperatives of employment of persons with disabilities and lay out a roadmap for the ICT industry to grow as leaders in supporting the employment of persons with disabilities.

Of the 7.8 billion people worldwide, nearly 1 in 6 are persons with disabilities, a group disproportionately underrepresented in the economy. Worldwide, persons with disabilities face barriers to economic and social participation, including employment. Advancements in accessible and assistive technologies are critical and must expand to cover the broad diversity of disability. Economically, it is estimated that countries forego up to 7 percent of Gross Domestic Product (GDP) due to the exclusion of persons with disabilities. Employing persons with disabilities represents a significant return on investment for industry.

“Companies that actively hire individuals with disabilities position themselves to engage a diverse talent pool and reach a larger market by developing products and services for a growing segment of the population,” stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “The ICT industry has an opportunity to take a leadership role in increasing the employment of people with disabilities in the ICT industry, setting an example that could catalyze other sectors to include persons with disabilities, encouraging large-scale economic and societal benefit across the world.”

“At SourceAmerica, we view this as an important and promising first step toward creating an Inclusion Economy – one where people of all abilities have a choice of careers and are celebrated for their unique and valuable contributions to the workforce”, said Steven Krotonsky, Chief Operating Officer for SourceAmerica. “With these policy recommendations in hand, now is the time to move forward together to bring about real change. This change isn’t just about creating new jobs; it’s about creating meaningful, long-term careers for people with disabilities, and we look forward to continuing our work with WITSA toward this important goal.”

“Having been at the intersection of technology and human rights throughout my career, I have witnessed the transformative power of innovation,” remarked H.E. Ambassador Luis Gallegos Chiriboga. “But accessible products and services are not enough. They must serve as a bridge to inclusion in the workforce. Only then can we confront longstanding economic and social inequalities experienced by persons with disabilities.”

Advancements in technology are insufficient by themselves to bridge socioeconomic marginalization experienced by persons with disabilities worldwide. In fact, technological innovations alone have the potential to widen the digital, economic and social divide between persons with and without disabilities. As discussions take place on how to increase access to ICT worldwide, WITSA therefore supports a strategic focus on actionable outcomes that narrow the gap in employment for persons with disabilities. The policy interventions outlined in the paper are intended to achieve the desired outcomes by supporting greater access to employment opportunities, technology, education, and workforce development.

The statement can be found on the WITSA web site at the following link: https://witsa.org/papers/WITSA_Statement_on_Inclusion_PWD_in_ICT_final.pdf

 

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WITSA combate falsele concepții și amenințările la adresa Sistemului Multilateral de Comerț (WITSA Challenges Misconceptions and Threats to the Multilateral Trading System) 

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a lansat o nouă declarație politică intitulată „Globalizarea: Percepție vs. Realitate: De ce opoziția față de comerțul internațional și frontierele deschise este nepotrivită, contraproductivă și dăunătoare securității și prosperității noastre viitoare”.

Declaratia politică poate fi citită la adresa:

https://witsa.org/wp-content/uploads/2018/09/Globalization-Perception-vsReality_final.pdf

Declarația de presă din data de 30 septembrie 2018, în original:

WITSA Challenges Misconceptions and Threats to the Multilateral Trading System

Fairfax, VA: The World Information Technology and Services today published a statement of policy entitled “Globalization: Perception vs. Reality: Why Opposition to International Trade and Open Borders is Misplaced, Counter-Productive and Harmful to our Future Security and Prosperity”. The paper addresses some of the most worrisome misconceptions and threats to the multilateral trading system that has served the ICT industry as well as all other industries, citizens and consumers so well in modern times.

While anti-globalization forces are not new nor necessarily ICT specific, WITSA feels compelled to challenge them as the recent mushrooming of nativist populist leaders, including in certain key markets, are now engaging in dangerous rhetoric and implementing destructive policies that go well beyond discussions over protectionism or even past concerns over labor and environmental standards, and which -if unchecked- can have long-term detrimental implications for our current, rules-based international order as well as for the future and prosperity of our children and future generations.

Globalization has proved to work for most people and has improved countless lives. If this case isn’t made and voiced in strong terms, the case for protectionism and nationalism remain as potent and dangerous as it has been for the past centuries. This paper attempts to debunk some the main misinformation and misconceptions that are all too often presented as “facts” and identifies several recommended actions and policy principles which WITSA believes can rekindle our faith and trust in international collaboration and trade, as an acknowledgement of our mutually shared interests, interdependencies, values and economic wellbeing.

“In this new era of multi-speed globalization, the strategic challenge for governments and industry in the years ahead will be to navigate a world that is simultaneously integrating and fragmenting”, stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “WITSA recognizes that globalization is a force for good, but we all share a burden and a responsibility to better address the concerns and plight of those left behind through a concerted effort towards more sustainable governance of the global economy. The truth is, a trading system is sustainable only if everyone shares in the benefits. Therefore, we must ensure that trade is more inclusive and helps support sustainable development.”

By getting at the root causes of the discontent, perceived or real, WITSA believes progress and recovery is attainable, if not inevitable. Markets, countries and people are simply too well-connected. Protectionism is a dead end, and ultimately tends to impoverish those who practice it. Policy makers share a responsibility to take citizens’ concerns seriously and need to develop solutions that help reduce inequality, restore a greater sense of security, and improve upward economic and social mobility. Policy-makers must protect and maintain global openness while striving for inclusive growth that meets real human needs.

The statement, which features a number of policy principles which can rekindle faith and trust in international collaboration and trade, can be found on the WITSA web site at the following link:

https://witsa.org/wp-content/uploads/2018/09/Globalization-Perception-vsReality_final.pdf

About WITSA: The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

Evenimente de promovare externă organizate de ATIC cu finanțare de la bugetul de stat

– P R O G R A M    O R I E N T A T I V –

Expozitii

Obs. Finanțarea acoperă toate costurile de închiriere și amenajare stand + Se decontează 50% din costurile de transport și cazare pentru o personă/firmă.

– eCom, Geneva, Aprilie 2019

– ConnecTech ASIA, Marina Bay Sands, Singapore, 18-20 Iunie 2019

– MidSize Entreprise Summit, Phoenix, Arizona, September 2019

– eCommerce Expo, Londra, Septembrie 2019

– CeBit Australia, Sydney, Octombrie 2019

Misiuni economice

Obs. Finanțarea acoperă toate costurile de închiriere și amenajare săli de conferință + Se decontează 50% din costurile de transport și cazare pentru o personă/firmă.

– Misiune Economica in Qatar si Kuwait, Aprilie 2019

– Misiune Economica in Japonia si Coreea, Octombrie 2019

Cei interesati sunt rugati sa ne contacteze la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

Conferințe gratuite antreprenoriat/ management/ resurse umane 

Soft Tehnica organizează o serie de 7 conferințe regionale în cadrul proiectului ”Companii performante prin resurse umane competitive”.

Proiectul se adresează managerilor, antreprenorilor și experților resurse umane din sectoarele economice cu potențial competitiv.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe pagina www.performeaza.ro

Înscrierea în cadrul grupului țintă se poate realiza prin intermediul platformei disponibila la https://app.performeaza.ro/signup

Evenimentele se vor organiza în următoarele locații:În funcție de confirmările hotelurilor, datele și locațiile pot suferi mici modificări.

 Evenimentele se vor organiza în următoarele locații:

Data Oras Nr.participanți
09.08.2018 Craiova, Hotel Prestige 60
22.08.2018 Brașov 60
23.08.2018 Ploiești 60
28.08.2018 Cluj Napoca 60
30.08.2018 Iași 60
04.09.2018 Timișoara 60
06.09.2018 Constanța 60

Agenda

Ora 17.30 – Primirea participanților

Ora 18.00 – Deschiderea evenimentului, prezentarea proiectului, a invitaților speciali

Ora 19.00 – Q&A, Networking

Beneficii grup țintă

→ Participarea la unul dintre cursurile:

•Curs competențe antreprenoriale – 308 Manager și antreprenori

•Curs Manager produs – 98 Manager și antreprenori

•Curs Manager Resurse Umane – 98 persoane din departamentul Resurse Umane

→ Posibilitatea participării la sesiuni de instruire specializată:

•Curs PMP – 56 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

•Mini MBA – 56 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

•Sesiuni coaching – 20 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

→ Posibilitatea participării la workshopuri tematice

•Workshop pe tematica antreprenoriatului – 40 persoane (antreprenori)

•Workshop pe tematica managementului de produs – 40 persoane dintre participanții la cursul de Manager produs

•Workshop pe tematica managementului inovării – 40 persoane (manageri și antreprenori)

•Workshop pe tematica HR – 40 persoane (exp. resurse umane)

•Evenimente de informare pe tema resursei umane în cadrul IMM – 120 persoane (exp. resurse umane) – 15 persoane/ eveniment

→ Beneficii directe pentru firme:

•Sprijinirea companiilor prin elaborarea de strategii – 50 IMM-uri având codurile CAEN eligibile

Informații suplimentare la: Email: contact@performeaza.ro; Tel: +4 021 539 78 77

-/-

14 companii de IT din România vor fi prezente la MidSizeEnterprise Summit Fall, San Diego, California – SUA

În perioada 16-18 septembrie 2018, Guvernul României, în parteneriat cu ATIC, va organiza participarea a 14 companii de IT din Romania la evenimentul expozițional MidSizeEnterprise Summit Fall (MES), San Diego – SUA.

MES este cel mai important eveniment expozițional ce reunește Chief Informatics Officers și Senior IT Executives ai firmelor mijlocii din domeniul IT. Acest eveniment de 3 zile oferă oportunități de networking, prezentări ale experților în domeniu și un mediu excelent pentru schimbul de informații și experiență.

Aflată la a treia participare, delegația Romaniei include 14 firme:

 • 4ESoft (www.4esoft.ro)
 • Accesa (www.accesa.eu)
 • ASSIST Software (www.assist.ro)
 • DCSI (www.dcsi.eu)
 • Cososys (www.cososys.com)
 • Docprocess (www.doc-process.com)
 • EuroTesting (www.euro-testing.com)
 • Fortech (www.fortech.ro)
 • HOLISUN (www.holisun.com)
 • OneIT (www.one-it.ro)
 • Rai Software (www.raisoftware.ro)
 • Ropardo (www.ropardo.ro)
 • Roweb  (www.roweb.ro)
 • Tremend (www.tremend.ro)

Delegatia este condusa de  reprezentanți ai Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ai Asociației pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România.

Imagini de la edițiile anterioare:

-/-

Președintele ATIC, dl. prof.dr. Vasile Baltac, se alătură campaniei „Salvați Pipera”

#salvatipipera | Vasile Baltac, fost ministru al Industriei Electrotehnice, vorbeşte la Interviurile Libertatea LIVE. Cum s-a transformat Pipera Sud din anii ’70 şi până în prezent (VIDEO)
#salvatipipera / Vasile Baltac, pionier al informaticii: ”Pe fosta platformă Pipera exista un program de lucru diferenţiat” – VIDEO

-/-

Participare firme membre ATIC la standul expozitiei “ConnecTechAsia”, Singapore, iunie 2018

In perioada 26-28 iunie 2018, ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti  in stand national la evenimentul expozitional “ConnecTechAsia”, Singapore, (www.connectechasia.com).

Participarea este finantata partial prin intermediul programului de promovare a exportului derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Cele 8 firme participante (Bitdefender, Cexina Soft, Expert Software Euro, Silicon Service, Tellence Technologies, Uipath, Vitality Media, Wyliodrin) vor avea posibilitatea sa-si prezinte produsele si serviciile pe o piata extrem de competitiva.

Imagini de la participari anterioare:

   

Call for Papers
17th Conference on Computer Science and Intelligence Systems (FedCSIS 2022)
Sofia, Bulgaria, 4-7 September 2022
CORE Ranked B conference; IEEE# 541501
Strict submission deadline: May 10, 2022, 23:59:59 AOE (no extensions)
************************** COVID-19 Information ************************
Conference will take place in Sofia Bulgaria, for those who will be able to make it there.
For those who will not be able to reach Sofia, online participation will be made available.
************************************************************************
FedCSIS is an annual international conference, this year organized jointly by the Polish Information Processing Society (PTI), IEEE Poland Section Computer Society Chapter and Bulgarian Academy of Sciences. It is technically sponsored by a number of IEEE units and other professional organizations (for the full list, see the conference site). The mission of the FedCSIS Conference Series is to provide a highly acclaimed forum in computer science and intelligence systems. We invite researchers from around the world to contribute their research results and participate in Technical Sessions, focused on their scientific and professional interests in computer science and intelligence systems.

Since June 2021, FedCSIS is ranked CORE B. This resulted in FedCSIS delivering 70 parametric points to Polish researchers (since November 2021).

Since 2012, Proceedings of the FedCSIS conference are indexed in SCOPUS, DBLP and other indexing services. Information about FedCSIS indexing / bibliometry / rankings can be found at: https://www.fedcsis.org/2022/indexation.

KEY FACTS: Proceedings: submitted to IEEE Digital Library; indexing: DBLP, Scopus and Web of Science; 21 Technical Sessions in 5 Tracks; Doctoral Symposium; Data Mining Competition.
The FedCSIS 2022 consists of five conference Tracks, hosting Technical Sessions:

Track 1: Advanced Artificial Intelligence in Applications (17th Symposium AAIA’22)

 • Artificial Intelligence for Next-Generation Diagnostis Imaging (1st Workshop AI4NextGenDI’22)
 • Intelligence for Patient Empowerment with Sensor Systems (1st Workshop AI4Empowerment’22)
 • Intelligence in Machine Vision and Graphics (4th Workshop AIMaViG’22)
 • Ambient Assisted Living Systems (1st Workshop IntelligentAAL’22)
 • Personalization and Recommender Systems (1st Workshop PeRS’22)
 • Rough Sets: Theory and Applications (4th International Symposium RSTA’22)
 • Computational Optimization (15th Workshop WCO’22)

Track 2: Computer Science & Systems (CSS’22)

 • Actors, Agents, Assistants, Avatars (1st Workshop 4A’22)
 • Computer Aspects of Numerical Algorithms (15th Workshop CANA’22)
 • Concurrency, Specification and Programming (30th Symposium CS&P’22)
 • Multimedia Applications and Processing (15th International Symposium MMAP’22)
 • Scalable Computing (12th Workshop WSC’22)

Track 3: Network Systems and Applications (NSA’22)

 • Complex Networks – Theory and Application (1st Workshop CN-TA’22)
 • Internet of Things – Enablers, Challenges and Applications (6th Workshop IoT-ECAW’22)
 • Cyber Security, Privacy and Trust (3rd International Forum NEMESIS’22)

Track 4: Advances in Information Systems and Technologies (AIST’22)

 • Data Science in Health, Ecology and Commerce (4th Workshop DSH’22)
 • Information Systems Management (17th Conference ISM’22)
 • Knowledge Acquisition and Management (28th Conference KAM’22)

Track 5: Software, System and Service Engineering (S3E’22)

 • Cyber-Physical Systems (9th Workshop IWCPS-8)
 • Model Driven Approaches in System Development (7th Workshop MDASD’22)
 • Software Engineering (42th IEEE Workshop SEW-42)

Recent Advances in Information Technology (7th Symposium DS-RAIT’22)

KEYNOTE SPEAKERS
Krassimir Atanassov
Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria
https://scholar.google.com/citations?hl=pl&user=K-vuWKsAAAAJ

Thomas Blaschke
University of Salzburg, Salzburg, Austria
https://scholar.google.com/citations?user=kMroJzUAAAAJ

Chris Cornelis
Ghent University, Ghent, Belgium
https://scholar.google.com/citations?hl=pl&user=ln46HlkAAAAJ

Franco Zambonelli
University of Modena e Reggio Emilia, Bologna, Italy
https://scholar.google.com/citations?hl=pl&user=zxulxcoAAAAJ

DATA MINING COMPETITION

 Predicting the Costs of Forwarding Contracts The topic of this year’s data mining competition is prediction of costs related to the execution of forwarding contracts. The data sets will contain multiple years of history of orders appearing on the transport exchange, along with details such as the type of order, basic characteristics of the shipped goods (e.g., dimensions, special requirements), as well as the expected route that a driver will have to cover. The task will be to develop a predictive model that will assess the actual cost of individual orders as accurately as possible (for detailed information see: https://fedcsis.org/2022/aaia/dm). Prizes for best solutions are:

• 1,000 USD for the winning solution (+ the cost of one FedCSIS’2022 registration)
• 500 USD for the 2nd place solution (+ the cost of one FedCSIS’2022 registration)
• 250 USD for the 3rd place solution (+ the cost of one FedCSIS’2022 registration)

ZDZISLAW PAWLAK BEST PAPER AWARD

The Professor Zdzislaw Pawlak Awards are given in the following categories
  • Best Paper Award (€600)
  • Young Researcher Paper Award (€400)
  • Industry Cooperation Award (€400)
  • International Cooperation Award (€400)

All papers accepted to FedCSIS 2022 are eligible to be considered as the award winners. This award will be granted independently from awards given by individual FedCSIS events (Tracks and/or Technical Sessions). Past Award winners can be found here: https://fedcsis.org/2022/zp_award

PAPER SUBMISSION AND PUBLICATION

+ Papers should be submitted by May 10, 2022 (strict deadline, no extensions, submission system is open, via EasyChair https://easychair.org/my/conference?conf=fedcsis2022).

+ Preprints will be published online.

+ Only papers presented during the conference will be submitted to the IEEE for inclusion in the Xplore Digital Library. Furthermore, proceedings, published in a volume with ISBN, ISSN and DOI numbers, will be posted within the conference Web portal. Moreover, most Technical Session organizers arrange quality journals, edited volumes, etc., and may invite selected extended and revised papers for post-conference publications (information can be found at the websites of individual events, or by contacting Chairs of said events).

IMPORTANT DATES

+ Paper submission (strict deadline): May 10, 2022, 23:59:59 (AOE; there will be no extension)
+ Position paper submission: June 7, 2022+ Author notification: July 6, 2022
+ Final paper submission and registration: July 12, 2022
+ Payment (early fee deadline): August 2, 2022
+ Conference date: September 4-7, 2022

CHAIRS OF FedCSIS CONFERENCE SERIES
Maria Ganzha, Marcin Paprzycki, Dominik Slezak
CONTACT FedCSIS at: secretariat@fedcsis.org

-/-

WITSA Global Business Exchange (GBX) Open to All WITSA Members, Free of Charge

04.01.2022

The World Innovation, Technology and Services Alliance’s Global Business Exchange (GBX) is now accepting new registrants. Access to the platform is available to all WITSA Member’s and their respective members, free of charge. WITSA’s GBX is made possible with the support of The National Tech Association of Malaysia (PIKOM) and Fusionex International.

At present, there are over 150 businesses from across the globe, on the GBX platform and this number is expected to grow significantly throughout the first quarter of 2022. The platform offers a host of benefits including:

 • B2B Matching
 • Virtual Conference Hosting
 • Virtual Exhibition Hall
 • Live Streaming of Webinars
 • Request for Proposal Corner
 • Research Repository
 • Education & Training Center
 • Global Partners and Products Showroom
 • WITSA Speakers Bureau
 • Global ICT Excellence Awards Winners Honor Hall

-/-

DIGITAL TRANSFORMATION – GALA 2021

15.12.2021

Domnului prof.dr. Vasile BALTAC, presedinte ATIC, i s-a decernat PREMIUL EXCELLENCE AWARD pentru intreaga activitate in cadrul galei  DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, editia a 18-a

DX Gala recompenseaza atat persoanele fizice cat si companiile cu mari realizari in dezvoltarea de servicii noi si inovatoare pentru a ne imbunatati viata cu solutii si proiecte DX.

In cadrul „Debate Show & VIP Forum” domnul prof.dr. Vasile Baltac a subliniat faptul ca „Europa a adoptat programul Digital Decade 2030, care urmareste cresterea numarului de specialisti IT de la 7 milioane la 20 milioane, dar nu cred caautoritatiule din Romania au inteles ca acest programrepreznta o sansa uriasa pentru tara noastra”

Redam mai jos intregul discurs:

Vasile BALTAC, PREȘEDINTE ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România) @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

2021 s-a desfășurat sub semnul pandemiei, lucrul la distanță a favorizat sectorul IT&C și rezultatele economice au consolidat ponderea acestui sector în structura economiei naționale, depășind construcțiile și apropiindu-se de agricultură.

Lucrul la distanță a favorizat sectorul IT și trendul acesta pozitiv ar trebui să continue și în 2022, mai ales dacă se termină pandemia. Dar există o serie de semnale pe care le consider îngrijorătoare pentru evoluția pe temen mediu. 

Pandemia a creat un fenomen nou, al nomazilor digitali, care pot lucra din locații atractive din perspectiva prețului și care au o infrastructură IT bună, așa cum avem de fapt în România. Din păcate, autoritățile nu au făcut nimic pentru atragerea acestor nomazi digitali și derularea unor activități economice corespunzătoare aici, la noi în ţară.

Ieri, am participat la o conferință și am aflat de la un expert parlamentar că există în pregătire o legislație pe acest subiect, dar dacă această viitoare legislație este doar la nivelul unui expert parlamentar, s-ar putea ca fenomenul să înceteze până va intra în vigoare. Sper ca lucrurile să se miște într-un fel sau altul.

Legat de anularea facilităților din domeniul IT, subiect despre care s-a vorbit și în anii anteriori, cred că astfel de declarații au provocat îngrijorări în rândul investitorilor din domeniu. Există posibilitatea ca, în cazul anulării acestor facilități, specialiștii români din domeniul IT să fie angajați de entități din alte state, unde legislația este favorabilă, și să plătească taxe și impozite acolo.

Europa se confruntă cu o criză de specialiști IT, cererea neacoperită din acest domeniu fiind de un milion de persoane. În contextul transformării digitale, care presupune oameni bine pregătiți, cererea va crește și România se poate confrunta cu acutizarea lipsei de specialiști.

S-a discutat mult de DESI, unde stăm prost la multe capitole. Totuși, avem o infrastructură IT bună, realizată predominant prin efort privat, și stăm mai bine în clasamentul respectiv.

Europa a adoptat un program denumit Digital Decade 2030, care umărește creșterea numărului de specialiști IT de la 7 milioane la 20 milioane, din care femei 50%. Nu cred că autoritățile din România au înțeles că acest program reprezintă o șansă uriașă pentru țara noastră. 

Numărul absolvenților de profil este în creștere, a ajuns la 10.000, de la 5-7.000 în urmă cu ceva vreme. Totuși, ponderea IT-iștilor în totalul forței de muncă este puțin peste 2%, față de media UE de 3,2%.

Concluzia mea pentru 2022 este că ar putea fi un an de cotitură pentru industria IT din România, dar sunt semne destul de slabe că ar putea fi așa.

Ca să rezolvi problema lipsei specialiștilor trebuie să rezolvi problema digital divide, împărțită în patru puncte. 

Primul punct este accesul. Aici România stă bine. Al doilea punct este cel referitor la affordability, adică oamenii să poată să-și permită accesul. Aici încă avem probleme foarte mari, iar autoritățile ar trebui să se implice, mai ales în zonele defavorizate. Un alt punct este cel al competențelor. Aici ar trebui făcute investiții majore în domeniul profesioniștilor, chiar dacă se manifestă fenomenul plecărilor în afara țării. Ultimul punct este conținutul, care a început să crească.

Personal, îmi place ghișeul.ro, care a făcut pași mari înainte. 

Nu știu ce proiecte de digitalizare au fost incluse în PNRR, dar, în opinia mea, transformarea digitală a României necesită multe miliarde de euro.

-/-

CEPIS against total surveillance of digital communications in the EU 

07.12.2021
Position statement
The European Commission plans to oblige the communication services providers (e-mail, messaging, video conferencing, etc.) to monitor all content, even if it is encrypted; the regulation is pre-announced for December 1, 2021 [1]. CEPIS firmly rejects this plan.
The Commission regards monitoring (for detecting and reporting) as an important tool in the fight against child sexual abuse and child pornography. While the fight against child pornography may ask for new methods, the Commission seems to accept the undermining of the principle of digital communication confidentiality. CEPIS urges the European Commission, the European Parliament and the governments of the EU member states to prevent this serious and far-reaching violation of fundamental rights. The European Parliament, in particular, is called upon to take immediate and decisive action against the Commission’s plans that are damaging to our community.
Background
The Directive on privacy and electronic communications (2002/58/EC) for the processing of personal data and the protection of privacy on the Internet has existed since July 1, 2002. On July 6, 2021, the EU Parliament approved a 3-year relaxation of this Directive in order to combat child abuse on the Internet and legalized the scanning of unencrypted content – previously illegally carried out by a number of providers. In the opinion of CEPIS, even this relaxation of the Directive violates the Charter of Fundamental Rights of the European Union, in particular Article 7 (Respect for private and family life), Article 8 (Protection of personal data) and Article 11 (Freedom of expression and information): these basically guarantee confidential communication. This is in line with the assessment by the former ECJ judge Ninon Colneric [2].
Nevertheless, the Commission would like to transform the temporary regulation into permanent and extend it to encrypted content. The Commission launched an open public consultation in this regard [3], and a clear majority of the respondents spoke out against this scanning, especially against breaking the encryption [4]. Breaking the encryption would result in confidential communication no longer being guaranteed, and moreover, far-reaching attacks on IT systems become possible. CEPIS had already earlier pointed out the essential importance of cryptography to protect the confidentiality of communication [5].
Recently the term „Client-Side Scanning” (CSS) was introduced that may give the impression that scanning on users’ devices would be less risky for the privacy of communication than earlier proposals. However, an extensive analysis by leading experts in the field [6] clearly shows the opposite: „The introduction of CSS would be much more privacy invasive than previous proposals to weaken encryption. Rather than reading the content of encrypted communications, CSS gives law enforcement the ability to remotely search not just communications, but information stored on user devices.”
There is no question that child abuse needs to be combated. However, this fight must be waged in the real world, above all, by taking children seriously, investigating suspected cases more quickly and strengthening the responsible authorities. It cannot be that automated procedures are used to combat crime, which has the consequence that IT systems’ security is impaired and fundamental principles of our democracy are abandoned.
References
[1] OJ 2387 – Liste des points prévus à l’ordre du jour des prochaines réunions de la Commission, https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SEC(2021)2387&lang=en.
© CEPIS 2021
[2] Legal opinion commissioned by MEP Patrick Breyer, The Greens/EFA Group in the European Parliament, Prof. Dr. Ninon Colneric, March 2021, https://www.patrick-breyer.de/wp-content/uploads/2021/03/Legal-Opinion-Screening-for-child-pornography-2021-03-04.pdf.
[3] EU Open Public Consultation on „Fighting child sexual abuse: detection, removal and reporting of illegal content online”, https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12726-Child-sexual-abuse-online-detection-removal-and-reporting-/public-consultation_en.
[4] Contribution file of the Survey related to the EU Open Public Consultation on „Fighting child sexual abuse: detection, removal and reporting of illegal content online”,
https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12726-Fighting-child-sexual-abuse-detection-removal-and-reporting-of-illegal-content-online/public-consultation_en
[5] CEPIS statement „Right to Encryption Instead of a Master Key for Encrypted Communication”, https://cepis.org/app/uploads/2020/11/Right-to-encryption-instead-of-a-master-key-for-chat-communication-CEPIS-LSI-SIN.pdf.
[6] Hal Abelson, Ross Anderson, Steven M. Bellovin, Josh Benaloh, Matt Blaze, Jon Callas, Whitfield Diffie, Susan Landau, Peter G. Neumann, Ronald L. Rivest, Jeffrey I. Schiller, Bruce Schneier, Vanessa Teague, Carmela Troncoso: „Bugs in our Pockets: The Risks of Client-Side Scanning”, http://arxiv-export-lb.library.cornell.edu/abs/2110.07450

-/-

Award Night.jpg

Web: www.wcit2021.org.bd

Faebook: www.facebook.com/wcit2021bd

Twitter: www.twitter.com/wcit2021bd

Instagram: www.instagram.com/wcit2021.bd

Linkedin: www.za.linkedin.com/company/wcit2021bd

Youtube: www.youtube.com/channel/UCWbbwzqLj5_-Ckor7IF4_hg

-/-

COMMISSION RELEASES 2022 WORK PROGRAMME

11.11.2021

The European Commission has released its 2022 work programme. The programme includes the presentation of a Single Market Emergency Instrument to prevent disruption of the EU’s digital transformation as well as the adoption of a European Chips Act to promote a state-of-the-art ecosystem and develop new markets for European technology.

Additionally, the Commission will propose a European Cyber Resilience Act to establish cybersecurity standards and begin building an EU space-based global secure communications system to provide additional broadband connectivity. 

Implementing measures to boost digital skills in schools and higher education will also remain high on the European Commission’s agenda. 

-/-

CEPIS logo

Register for CEPIS online event on Gender equality in the iT workplace – 26.11.2021

You are kindly invited to the webinar „Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” on 26 November 2021 online from 10:00 to 12:30 CET. The webinar will focus on the practical aspects of reducing the gender gap in IT professions, such as the benefits of diverse teams for businesses, improving company culture, and best practices in recruitment to increase the rate of female applicants for tech roles.

Register for the event here.

Currently only 17% of IT professionals in Europe are women. At the same time, 55% of companies experience difficulties in recruiting IT professionals. There are many initiatives and projects for reducing the gender gap in digital professions. However, women still face barriers in IT workplaces that men do not. Issues such as gender pay gap, stereotyping and unconscious bias are very much present in the European IT sector. Without solving them, the share of women in the tech workforce will remain low. In this event, the excellent line-up of speakers from all over Europe will share their advice, experience and insights into how to make the tech workplace more equal and inclusive.
This event is a part of CEPIS work on the DiversIT Charter, theprogramme for companies and organisations to recognise and further their efforts in increasing gender equality in their tech teams.

“Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” messaging

The webinar “Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” is an event meant to promote gender equality in the tech workplaces across Europe. It will take place via Zoom on 26 November 2021 from 10:00 to 12:30 CET. This event is a part of CEPIS work on the DiversIT Charter, the programme for companies and organisations to recognise and further their efforts in increasing gender equality in their tech teams.

Main hashtags/account/

website

#DiversITCharter #WomeninSTEM @CEPIS_Europe

https://cepis.org/events/gender-equality-in-the-it-workplace-26-11-2021/

Additional hashtags

 #digitalinclusion #recruitment #digitalskills #inclusion #genderequality #mentorship #ICTprofessionals

Simple Call to Action

 

Help increase gender equality in tech – join the @CEPIS_Europe webinar “Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers” on 26/11 and learn how to make the tech workplace more inclusive!

 

Interested in #genderequity in #tech? Join the @CEPIS_Europe webinar ‘Gender equality in the IT workplace: breaking down the barriers’ https://cepis.org/events/gender-equality-in-the-it-workplace-26-11-2021/ on 26 Nov 2021 and learn how to make your IT workplace more #inclusive ! #WomenInSTEM #DiversITCharter

Statistical Message

Only 17% of IT professionals are women

55% of companies experience difficulties in recruiting ICT specialists

Estimated 1m jobs in IT services in Europe unfilled by 2030

General messages that can be incorporated in other posts

Women still face barriers in ICT professions, such as pay inequality, implicit bias, stereotyping, lack of mentorship

 

More inclusive and diverse teams are proven to be more productive and innovative

 

The CEPIS DiversIT Charter recognises the efforts of companies/organisations to increase gender diversity and helps in their journey onward

 

As the demand for ICT professionals grows, women are a ‘talent pool’ for filling the vacancies

-/-

CEPIS logo

This conference will focus on what crises like the Covid pandemic and ethical dilemmas in the IT industry mean for IT professionalism, and what role they can play in bridging skills gaps while maintaining trust in the digital transition. Speakers and panellists will join us from all over the globe, representing the European Commission and standards community followed by perspectives from international organisations like UNESCO and many others. 

You can find the full programme and registration on ITPE’s website, and if you have any questions don’t hesitate to get in touch with the ITPE team. The conference is part of the ongoing celebrations of the 60th anniversary of IFIP. 

 

INTALNIRE DELEGATIE SUA

In luna noiembrie 2021, firmele de IT&C au posibilitatea de a se intalni cu o delegatie din America ce doreste sa identifice oportunitati de colaborare pentru piata americana. 

Arii de interes (dar NU exclusiv): RPA, IOT solutions, Blockchain solutions or products or developers, Cybersecurity, AI solutions or devleopers, Business Intelligence or business analytics

Persoana de contact pentru detalii si inscriere: Florin Vrejoiu, director de program, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

Singapore-Romania: webinar on CyberSecurity

Tuesday, Oct 26 2021 3:00 PM – 4:30 PM
(UTC+08:00) Kuala Lumpur, Singapore

Register for event

If you want to attend, register now. When your registration is approved, you’ll receive an invitation to join.

Host

AiSP Secretariat

Agenda

Notice :
Please take note that some form of recording may take place during the event, including photography, video and/or audio recording. By signing up for this event, you are taken to have read and agreed to the following personal data protection clauses:

COLLECTION, USE AND DISCLOSURE OF PERSONAL DATA
1. I consent to the collection, use and retention of my personal data by AiSP and its subsidiaries for the purposes of processing, servicing and managing my registration for this event.
2. I will inform AiSP immediately of any changes to my contact details and/or personal data in order to enable AiSP and its subsidiaries to contact me for all matters relating to this event.
3. I consent to be contacted by AiSP and its subsidiaries via email, text messages, calls and/or post for matters related to my registration for this event and other AiSP membership matters (if applicable), as well as to obtain my opinion/feedback on such matters.
4. I consent to the disclosure of my personal data by AiSP and its subsidiaries to authorise third parties for the latter to collect, use and retain my personal data for the purpose of processing, servicing and managing my registration for and participation in this event.
5. I understand that photography and/or videography may be taken during this event for news and publicity purposes and may be used for print and on online/electronic platforms.
6. I acknowledge that AiSP and its subsidiaries owns all rights to the photographs and video recordings.
7. If I do not wish to have any photographs or video recordings taken of me, I will inform AiSP before the commencement of this event.

For enquiries on personal data protection matters, please email to secretariat@aisp.sg.

-/-

SEMINAR ONLINE CU FIRME DIN CANADA, 4-5 noiembrie 2021

Ziua 1

 • Speakers din domeniul cybersecurity si inteligenta artificiala

 • Prezentare de produse si tehnologii:  maxim de 10-15 presentari.

Ziua 2

 • Zi de job fair – cateva companii mari din Canada vor prezenta oferte de subcontractari de IT, clasificate pe diverse categorii.

Link eveniment:
https://www.eventbrite.ca/e/apris-global-group-cybersecurity-and-technology-conference-tickets-176561148147?discount=AprisPromoIT

Pentru detalii se poate lua legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Program Manager ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

CHALLENGES & SOLUTIONS IN NEARSHORE SOFTWARE DEVELOPMENT ROMANIA – NETHERLANDS, 20.10.2021, ONLINE ROUNDTABLE

10:00 – 10:10
WELCOME NOTE | Cristian Mateescu, Trade Office Romania in The Hague

10:10 – 10:45
KEYNOTE ADDRESSES | Business development. Best practices from RO & NL

* Maurits Dohmen, Executive Director of The Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC) – TBC
* Gerard Kuijs, CEO & Founder of Data Valley Group B.V. (Netherlands)
* Florin Vrejoiu, Program Manager of the Association for IT&C Romania (ATIC)

10:45 – 11:00
Q&A SESSION

11:00 – 11:45
ROUNDTABLE | Challenges & solutions in nearshore software development

Moderator: Cristian Anghel, Managing Director QUALITANCE

Guest speakers:
* Han in ‘t Veld, CEO NetRom Software
* Bogdan Papuc, Global Services & Executive Management IsoSkills
* Alexandru Stanese, Founder & CEO nLight Media
* Isabela Lungu, Chief Managing Director MTD Technology
* Ion Petic, CEO Piaxo
* Mihai Zainescu, Head of Digital & VP of Business Development Crystal System

11:45 – 12:00
Q&A SESSION

 
Oct 20, 2021 10:00 AM in Amsterdam; 11:00 in Romania

Pentru inregistrare aici.

Pentru detalii se poate lua legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Program Manager ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

WITSA’s GBX Launch on September 1st

-/-

Actiuni ATIC in derulare

30.07.2021

 • Expoziția mondială cu tema „Connecting Minds, Creating the Future”, programată inițial a se desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, a fost amânată oficial cu un an, respectiv pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu păstrarea denumirii actuale, Expo 2020 Dubai. Pentru aceasta expozitie, se va edita un catalog electronic cu descrierea firmelor expozante si va fi trimis celor 190 de tari participante. Din acest catalog vor face parte si firmele romanesti ce vor participa la expozitie sub umbrela ATIC.
 • Pre-matchmaking cu firme canadiene. La finalul lunii septembrie (data probabila 27-28 Septembrie) ATIC va organiza o expozitie-matchmaking online cu firme din Canada.
 • Pre-matchmaking cu firme din Singapore, Argentiana, etc. Programul, pentru fiecare din aceste tari este in curs de definitivare.

-/-

CEPIS publishes a report on awareness of DigComp among its members

16.07.2021

Throughout April and May 2021, CEPIS carried out a survey among its network about the awareness of the European Digital Competence Framework for Citizens (DigComp) framework. The goal of this survey was to find out how aware the CEPIS community is about the use of the DigComp framework in their countries. The questions referred to the use of the framework by the national governments, education sector and industry. CEPIS members were also asked to name the key benefits and challenges that they saw in applying DigComp.

CEPIS members are mostly aware of the government’s use of DigComp (77% of responding countries), with 50% of the surveyed countries reporting use of DigComp in the education sector, and 45% in industry.

Read the full report

-/-

ITPE releases a policy paper on IT professionalism

ITPE logoICS logo

16.07.2021

ITPE and the Irish Computer Society (ICS) have co-authored a policy paper entitled ‘IT Professionalism – Build the best workforce to deliver Europe’s transition’, which can now be found on ITPE’s website. The policy paper provides the key terminology around IT professionalism, outlines the importance of developing professional practices and professional standards by the IT workforce and calls different stakeholders to engage in these activities.

Read the full paper here.

-/-

Commission adopts main work programme for HORIZON EUROPE 2021 – 2022

16.07.2021

The European Commission has adopted the main work programme of Horizon Europe for the period 2021-2022, which outlines the areas that will receive the allocated €14.7 billion in funding. These investments should help accelerate the green and digital transitions and will contribute to sustainable recovery from the coronavirus pandemic and to EU resilience against future crises. They will support European researchers through fellowships, training and exchanges, build more connected and efficient European innovation ecosystems and create world-class research infrastructures. Moreover, they will encourage participation across Europe and from around the world, while at the same time strengthening the European Research Area.

Find out more on the Commission’s website.

-/-

SKILLS FOR INDUSTRY CONFERENCE TO BE HELD 29-30 JUNE

Decorative image

08.06.2021

The European Commission is organising a high-level conference on ‘Upskilling and Reskilling in the Post-Covid era’, which will take place on 29 – 30 June 2021. The event will focus on the upskilling and reskilling challenges that the EU is facing during and after the Covid-19 crisis, and will include a keynote message by Nicolas Schmit, the European Commissioner for Jobs and Social Rights. Find out more about the event on the Commission’s website.

-/-

PUBLIC CONSULTATION ON EU DIGITAL PRINCIPLES

08.06.2021

The European Commission has launched a public consultation on a set of new digital principles to “promote and uphold EU values in the digital space”. This consultation is open until 2 September 2021 and seeks to gather the views from citizens, non-governmental and civil society organisations, businesses, administrations and all interested parties.

These principles will guide the EU in designing digital rules and regulations that deliver the benefits of digitalisation for all citizens.

Find out more on the Commission’s website.

-/-

DIGITAL SKILLS AND JOBS PLATFORM LAUNCED

08.06.2021

The European Commission has launched the ‘Digital Skills and Jobs Platform’, which will gather all information, initiatives and opinions from the digital skills and jobs community in Europe. The platform was created in relation to the Digital Skills and Jobs Coalition with the Digital Europe programme, and will serve as a ‘one-stop-shop’ for data and resources on digital skills and jobs as well as training and funding opportunities.

CEPIS is a supporter of the Digital Skills and Jobs Coalition, making and achieving several ambitious pledges to raise digital skills.

Register to the platform here and join the discussions.

-/-

CEPIS is organising a webinar about the DiversIT Charter

DiversIT Charter logo

08.06.2021

CEPIS is organising a webinar about the DiversIT Charter. It will take place on Monday 28 June from 14:30 to 16:00 CEST. This webinar is aimed specifically at CEPIS Member Societies.

You will learn about:

– The DiversIT Charter and what is its main purpose
– Role of the CEPIS Member Societies in the Charter structure
– Benefits for the CEPIS Member Societies
– Application and assessment process
– Benefits for members of your Society

The DiversIT Charter team will also give guidance on how you can build a strong network in your country. The webinar will also highlight the case studies of the Icelandic Computer Society (achieved Gold status) and the Turkish Computer Society (achieved Bronze status).

-/-

Inscriere: Premii decernate de WITSA, asociatia mondiala de IT

19.05.2021

Ca reprezentant al Romaniei in WITSA, ATIC poate nominaliza firme romanesti de IT pentru participare la competitie.

In cazul in care considerati ca aveti realizari ce merita a fi promovate, va rog sa luati legatura cu dl. Florin Vrejoiu, Manager de program ATIC, florin.vrejoiu@atic.org.ro.

Mesajul primit de la WITSA:

The deadline to submit candidates for the WITSA Global ICT Excellence Awards is September 1st. Don’t miss this opportunity to submit excellent candidates from your membership!

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards will take place in conjunction with the November 11-14, 2021 World Congress on IT in Dhaka, Bangladesh (https://wcit2021.org.bd/).

The 2021 Awards will be presented to select individuals, academic institutions, corporations, NGOs or governments whose use and applications of digital technologies exhibit exceptional achievement within the following broad categories:

Private Sector/NGO    
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Emerging Digital Solutions Award Startup Ecosystem Award

Public Sector (aici trebuie sa aplice organizatia pentru care ati implementat solutia)
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Startup Ecosystem Award

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WATCH THE IT PROFESSIONALISM CONFERENCE 2021 ONLINE

19.05.2021

The video recordings of the IT Professionalism Conference 2021 are now available on ITPE’s website, where you will also find presentations to download.

The conference covered the new ‘Digital Compass’ of the European Commission and its goal to reach 20 million IT professionals in the EU workforce by 2030.

20 April featured representatives of the European Commission presenting the latest EU policies related to IT professionalism. The panel discussion brought together speakers from different parts of the world sharing their experience on the topic.

21 April focussed on tackling skills gaps in the sectors of software and blockchain.

22 April was dedicated to young professionals and their experiences of starting a career in IT. See more on the conference event page.

-/-

European Commission publishes 2030 Digital Compass

14.04.2021

The European Commission has published the “2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade”. This core strategy document outlines the European Union’s vision for achieving Europe’s digital objectives for 2030. The main priority areas are 1) a highly skilled IT professionals and a digitally skilled population, 2) secure and sustainable digital infrastructures, 3) digital transformation of businesses, and 4) digitalisation of public services.

Within the first priority area, the Commission has set a goal to have 20 million employed ICT professionals, with convergence between genders, in addition to the aim of 80% of the EU population having sufficient basic digital skills. This is to be achieved, among other instruments, through the new Pact for Skills, which previews multi-stakeholder partnerships to increase public and private investment into education and training according to labour market needs.

Read the press releaseQuestions & Answers and facts page on the Commission’s website.

-/-

Developing IT profession in Europe online event on 20 May

14.04.2021

The IT Professionalism Europe (ITPE) network and the CEN Technical Committee on IT professionalism are organising a joint event “Developing the competent, trusted and recognised it profession in Europe – the journey already started”. This event will take place online on 20 May 2021. The event will introduce you to the core elements of IT professionalism and explore how to make sure that the IT profession is competent, trusted, and recognised in Europe. It will also present specific projects being developed on IT professional standards and how they can be used in practice by companies and education and training providers.

Find out more and register here.

-/-

Register for IT Professionalism Conference on 20-22 April

14.04.2021

You can now register to the IT Professionalism Conference 2021 hosted by IT Professionalism Europe (ITPE), eSkills Malta Foundation and the Irish Digital Skills and Jobs Coalition. The event will take place over three half-day online sessions on 20-22 April.

On 20 April, the event will focus on ‘The Challenge of Professionalism in Europe and Beyond’, where representatives of the European Commission will provide information on the latest EU policies related to IT professionalism. The panel discussion will feature speakers from different parts of the world sharing their experience on the topic. On 21 April – ‘IT Professionalism in Practice’ – the discussion will tackle the skills gaps in the sectors of software and blockchain.

The final day, 22 April, is dedicated to younger professionals starting a career path in IT. During the panel discussion, experiences and skills needed to start a career in IT will be discussed. The event will also include a ‘CV clinic’, exploring how to improve applications to get hired.

Register now on ITPE’s website.

-/-

Evenimente virtuale organizate de Agentia Poloneza pentru Dezvoltarea Intreprinderilor

12.04.2021

Agentia Poloneza pentru Dezvoltarea Întreprinderilor (PARP https://www.parp.gov.pl)  va organiza în curând doua evenimente virtuale internationale de matchmaking axate pe tehnologii inovatoare:

– Med2Meet – zi virtuala de cooperare în domeniul asistentei medicale, 21 aprilie 2021;
– ITmatch – ziua virtuala de cooperare IT / ICT, 25 mai 2021.

Anunturile detaliate in limba romana sunt postate pe www.portaluldecomert.ro la sectiunile stiri si evenimente.

-/-

Expo 2020 Dubai

12.04.2021

Cu ocazia celei de-a 154-a sesiuni a Adunării Generale a BIE, desfășurată în noiembrie 2013, orașul Dubai a fost ales să găzduiască expoziția mondială din anul 2020.

Expoziția mondială cu tema „Connecting Minds, Creating the Future”, programată inițial a se desfășura în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021, a fost amânată oficial cu un an, respectiv pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu păstrarea denumirii actuale, Expo 2020 Dubai.

Organizatorii expoziției mondiale acordă o importanță deosebită acestui eveniment, care va coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înființarea Emiratelor Arabe Unite.

Daca doriti ca firma dumneavostra sa fie inclusa in catalogul firmelor de IT din Romania, va rugam sa trimitei un e-mail dlui Florin Vrejoiu, director de programe, pe adresa  florin.vrejoiu@atic.org.ro pentru a intra in posesia formularului de inscriere.

-/-

Invitatie conferinta europeana pentru viitorii specialisti in IT

12.04.2021

In three weeks, IT Professionalism Europe with eSkills Malta Foundation and the Irish Digital Skills and Jobs Coalition will be holding the annual IT Professionalism conference. It will cover EU policies tied to latest technologies and the skills needed to develop them. Speakers from both the European Commission, industry and education will participate to present own findings and discuss the road ahead for Europe’s ICT workforce and digital transformation. We will be discussing how to reach the European Commission’s goal to have 20 million IT professionals in Europe by 2030.

On 22 April, we will hold half-a-day session specifically for young people on IT careers. Since this is not our usual target audience, we are looking for ways how to transmit the message about the event. If you are working with relevant organisations representing young people (for example, student unions), could you kindly share this information with them? Please find the more detailed information below:

Are you thinking of starting a career in IT? Are you studying IT and wondering if you have the right skills to find your dream job? Do you want to hear from companies that hire IT professionals and from young specialists who recently started their careers? Or do you want to learn how to improve your CV and motivation letter so that they refer to European standards and competences? Then this event is for you!

The third day of the ‘IT Professionalism Conference 2021’ will focus on ‘Becoming an IT Professional’, featuring the panel ‘Young IT professionals – what to expect?’. The goal of this panel will be to exchange on what it means to start an IT career, with young professionals who recently started their IT careers discussing with company representatives. Later in the day, we will hold a ‘CV Clinic’ with live feedback on how selected application documents can be improved to land the next job. We also invite you to submit your CV and a motivation letter in English for this exercise – documents selected will all be displayed anonymously.

Register here: https://itprofessionalism.org/events/it-professionalism-conference/

-/-

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards program

12.04.2021

The 2021 Awards will be presented to select individuals, academic institutions, corporations, NGOs or governments whose use and applications of digital technologies exhibit exceptional achievement within the following broad categories:

Private Sector/NGO    
Digital Opportunity/Inclusion Award 
Smart Cities Award 
Sustainable Growth/Circular Economy Award 
Innovative eHealth Solutions Award 
Public/Private Partnership Award 
E-Education & Learning Award 
Emerging Digital Solutions Award Startup Ecosystem Award

Public Sector (aici trebuie sa aplice organizatia pentru care ati implementat solutia)
Digital Opportunity/Inclusion Award
Smart Cities Award
Sustainable Growth/Circular Economy Award
Innovative eHealth Solutions Award
Public/Private Partnership Award
E-Education & Learning Award
Startup Ecosystem Award

In addition, a Chairman’s Award will be presented to a nominee selected from the entire pool of candidates from all award categories.

The 2021 WITSA Global ICT Excellence Awards will take place in conjunction with the November 11-14, 2021 World Congress on IT in Dhaka, Bangladesh (https://wcit2021.org.bd/).

-/-

IFIP PUBLISHES CODE OF ETHICS

11.03.2021

The International Federation for Information Processing (IFIP) has published their Code of Ethics which will also be brought out as a book later this year. The Code outlines principles that IT professionals should aspire to. The first section contains seven common ethical principles that are shared by other professions. The second section, “Professional responsibilities”, outlines nine professional responsibilities specific to IT professions. The third section adds seven other responsibilities, applicable to those IT professionals who hold leadership positions. The principles are accompanied by guidance on how they should be applied to professional decisions.

Explore the full Code of Ethics here.

-/-

CEDEFOP SUMMARY OVERVIEW OF DIGITAL SKILLS DURING THE COVID-19 PANDEMIC

11.03.2021

The European Centre for the Development of Vocational Training (Cedefop) has published an article summarising the current needs and trends of digital skills in the context of the Covid-19 pandemic. Due to the pandemic the digitalisation processes have sped up in most sectors, including those where digital skills were previously not a necessity, such as food and accommodation, wholesale and retail trade or arts and recreation. Cedefop has analysed a vast amount of recruitment data to determine which digital skills are most in demand. According to their research, approximately one in five skills demanded in the job ads is a digital competence. The skill most in demand is knowledge of office applications, followed closely by computer programming.

The article also demonstrates the digital divide across Europe and highlights the importance of policy-makers’ decisions in these times, such as formulating clearer and more comprehensive policies for training teachers and addressing the digital skills gaps of other adult citizens.

Read more on the Cedefop website.

-/-

NEW ERASMUS + PROJECT BY AUSTRIAN COMPUTER SOCIETY AND GERMAN INFORMATICS SOCIETY

14.01.2021

The CEPIS member societies, the Austrian Computer Society and the German Informatics Society, together with academic and public authority partners from Austria, Germany and Lithuania have been selected to conduct a policy experimentation project starting in early spring 2021. 

Competences in computational thinking, data and technology have become a deciding factor for every citizen when it comes to full participation in societal and democratic processes, as well as in education and employment. Taking this into account, the ‘TrainDL’-project aims to discover new forms of teaching in computer science modules for teachers of various subjects. The project will be focused on the opportunities of teacher training for data literacy and competences in AI across various schools and subjects.

-/-

WITSA Elects New Officers for the 2020-2022 Term

Press release

December 3, 2020

Fairfax, Virginia: At its Board of Directors meetings on December 1, 2020, the World Information Technology and services Alliance (WITSA) voted on a new slate of officers for the 2020-2020 term.

Joining WITSA’s Chairman, Mr. Yannis Sirros,  Mr. Sean Seah representing the National ICT Association of Malaysia (PIKOM) was elected WITSA’s Deputy Chairman, who will serve in the absence of the Chairman, assuming all appropriate responsibilities. WITSA also elected eight Regional Vice Chairmen, who will be WITSA’s front-line representatives in their respective regions as well as conduits for new members joining WITSA.

Additionally, WITSA established two new committees that will be crucial to WITSA’s future: The Business Development Committee (BDC) and the Strategic Planning Committee (SPC).

Mr. Brian Shen of the Information Service Industry Association of Taiwan (CISA) will chair the Business Development Committee, which will be responsible for identifying new streams of revenue such as regional events, new memberships, grants and supporting existing WITSA programs, to include educational offerings, WITSA’s Business Excellence Certification program, WITSA’s Global Partnership programs, WITSA’s World Congress on IT, and other related activities with the express purpose of sustaining existing sources of WITSA’s revenue and creating new revenue sources in the near and long term in order to ensure WITSA’s financial sustainability.

Mr. Santiago Gutierrez of  the Mexican National Chamber of Electronics, Telecoms and IT Enterprises (CANIETI) will chair the new WITSA Strategic Planning Committee, which is responsible for increasing the global brand of WITSA as the Voice of the Global ICT Industry, contributing to WITSA’s long-term sustainability, establishing and implementing strategies for WITSA increase its relevant and valuable to WITSA members around the world.

Ms. Angela Mondou, the CEO & President of TECHNATION Canada, will Chair WITSA’s Global Policy Action Committee (GPAC), with a particular responsibility to ascertain and promote important issues affecting the global use of ICT as it relates to government policies.

Mr. Sean Seah of PIKOM, Malaysia, was re-elected as Chairman of WITSA’s Finance Committee, which is to oversee financial planning, prepare annual budgets for board approvals, financial management, ensure assets are protected,  and the drafting of fiscal policies.

Dr. Boris Komrakov of InfoPark, Belarus, was re-elected to lead WITSA’s Committee on Education, Training and Human Resources, which is responsible for understanding the problems, issues and roadblocks contributing to the shortage of ICT workers as they relate to education and training; identifying programs, curriculum, best practices, and opportunities as they apply to addressing the problems of the global ICT worker shortages.

Finally, Eng. Tarek Abd-elmonem Taha of the Egyptian Information Telecommunications, Electronics and Software Alliance (EITESAL), was elected Chairman of WITSA’s Nominating Committee, which is tasked with soliciting candidates for WITSA’s Board of Directors and Chairman.

“On behalf of the WITSA Secretariat, I wish to congratulate the new WITSA Officers upon their successful election”, said Secretary General Dr. Jim Poisant. “We look forward to working with the new leadership to take WITSA to the next level”.

A list of the newly elected WITSA officers is provided below. WITSA also recently elected a new Chairman and Board of Directors for the 2020-2022 term. Please see that press release on the WITSA website at https://witsa.org/witsa-elects-new-leadership-for-the-2020-22-term-selects-mr-yannis-sirros-as-its-first-chairman-from-europe/.

Chairman

Mr. Yannis Sirros (SEPE Greece)

WITSA Deputy Chairman

Mr. Sean Seah, The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)

WITSA Regional Vice Chairmen:

Regional Vice Chairman for Africa:
Mr. Matthias Ifesieh, ITAN, Nigeria

Regional Vice Chairman for Middle East and North Africa:
Eng. Tarek Abd-elmonem Taha, EITESAL, Egypt

Regional Vice Chairman for Europe (EU & EEA):
Mr. Julian David, techUK, United Kingdom

Regional Vice Chairman for Europe (Non-EU):
Mr. Zoran Lazarevski, MASIT, Republic of North Macedonia

Regional Vice Chairman for Latin America:
Mr. Alberto Patron, CESSI, Argentina

Regional Vice Chairman for North America:
Ms. Angela Mondou, TECHNATION, Canada

Regional Vice Chairman for Asia-Pacific:
Mr. Md. Shahid-Ul-Munir, BCS, Bangladesh

WITSA Committees

Finance Committee:
Mr. Sean Seah (PIKOM, Malaysia)

Global Policy Action Committee:
Ms. Angela Mondou (TECHNATION, Canada)

Committee on Education, Training and Human Resources:
Dr. Boris Komrakov (InfoPark, Belarus)

Nominating Committee:
Eng. Tarek Abd-elmonem Taha (EITESAL, Egypt)

Strategic Planning Committee:
Mr. Santiago Gutierrez (CANIETI, Mexico)

Business Development Committee:
Mr. Brian Shen (CISA, Taiwan)

About WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market.  WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA hosts the World Congress on Information Technology (WCIT), the premier global industry sponsored ICT conference.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WITSA Elects New Leadership for the 2020-22 Term

Fairfax, Virginia: At its November 17, 2020 General Assembly meeting, the World Information Technology and Services Alliance (WITSA) elected a diverse slate of leaders for the 2020-22 term, including 23 Directors from four continents.

WITSA elected Federation of Hellenic Information Technology and Communications Enterprises (SEPE) Executive Director Mr. Yannis Sirros as Chairman for the 2020-2022 term. Mr. Sirros is well-known throughout the WITSA community, having served in various capacities in support of WITSA for 20 years, including most recently as WITSA’s Deputy Chairman. Mr. Sirros also successfully hosted WITSA’s flagship event, the World Congress on IT, in Athens, Greece in 2004. Mr. Sirros is a member of the Task Force of the European IT Observatory (EITO) and an Executive Board member of DIGITALEUROPE, the European digital industry technology organization.

During the General Assembly meeting, Mr. Yannis Sirros presented his vision for the global industry alliance to become the leading industry voice and a global digital ambassador for a new digital future. Mr. Sirros laid out a four-pillar strategy to achieve these goals, including: (1) building the WITSA brand, (2) enhancing WITSA’s public policy leadership, (3) increasing value for WITSA’s members, and (4) ensuring long-term financial stability by developing new revenue streams. Going forward, Mr. Sirros will work to strengthen WITSA’s ties with globally recognized institutions, develop a strong common industry digital agenda, and enhance WITSA’s public policy role by driving awareness and promoting greater international economic cooperation. Mr. Sirros’ top public policy priorities include improving the quality of digital skills and leadership in the workforce, driving innovation throughout the industry, such as in AI, robotics, privacy, security, and smart cities, and promoting and enhancing women’s role in the digital technology industry and digital economy.

“We all must work closely together to increase WITSA’s reach and capabilities”, stated Mr. Sirros. “Everyone’s ideas and proposals are crucial and vital if we are to succeed and strengthen our role. I am committed to dedicating my time, experience, efforts, business and personal relations to realize WITSA’s true potential, bringing added value to each and everyone’s local organization and market”, continued Mr. Sirros. “Our industry’s dream is not something we will never achieve. Our Dream is what we have not achieved yet! Let us “build a new digital world” all together.”

Mr. Sirros noted that, during these unpreceded times that we are all experiencing, the pandemic of COVID-19 has affected global and local economies, and societies all over the world. It has challenged and changed drastically the way we work, move, socialize, think, and live. “There is no doubt that the current crisis of the pandemic has brought in the global forefront the necessity of digitization in every sector of the economy, in every aspect of our life, stated Mr. Sirros. “I believe we can do so much more. For our future, for our homelands, for the technology’s role in the global economy, for each and every one of us. This can only be achieved if we join our forces and synthesize our views and strategies.”

“On behalf of the entire global WITSA community, I am delighted to welcome Yannis Sirros as our new Chairman”, expressed WITSA’s Secretary General Dr. Jim Poisant. “With so many challenges facing our industry in these troubled times, I am confident that with Mr. Sirros’ trusted leadership and support, as well as friendship, we will continue to build on WITSA’s many accomplishments to ensure that WITSA will continue to grow and reach new levels of success”, continued Dr. Poisant.

A complete list of the newly elected WITSA leadership is provided below:

Mr. Yannis Sirros, Director General of the Federation of Hellenic Information Technology & Communications Enterprises (SEPE) Email: ysirros@sepe.gr

Board of Directors (2020-2022)

#

Name & Title

Association & Country

1

Mr. Yannis Sirros

Federation of Hellenic Information Technology and Communications Enterprises (SEPE)

Greece

2

Mr.  Sean Seah

The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)

Malaysia

3

Mr. Francis Fong

Hong Kong Information Technology Federation (HKITF)

Hong Kong

4

Mr. Brian Shen

Information Service Industry Association of Taiwan (CISA)

Taiwan

5

Mr. John Kyle

Business Technology Division of the Bermuda Chamber of Commerce

Bermuda

6

Dr. Boris Komrakov

Belarus Association of Software Development Companies (InfoPark)

Belarus

7

Mr. Robert Franz Janssen

Association of ICT Companies in Brazil (ASSESPRO)

Brazil

8.

Dr. Vasile Baltac

Association for Information Technology and Communications of Romania (ATIC)

Romania

9.

Mr. Antonio Cimorra

The Association of Electronics, IT, Communications and Digital Contents (AMETIC)

Spain

10.

Mr. Zoran Lazarevski

ICT Chamber of Commerce of the Republic of North Macedonia(MASIT)

12

Mr. Toshio Iwamoto

Japan Information Technology Services Industry Association (JISA)

Japan

13

Mr. Julian David

techUK

United Kingdom

14

Mr. Hemant Kumar Chaursaia

CAN Federation

Nepal

15

Ms. Choi Min Hee

Federation of Korean Information Industries (FKII)

Republic of Korea

16

Mr. Md. Shahid-Ul-Munir

Bangladesh Computer Samity (BCS)

Bangladesh

17

Mr. Alexandr Yesayan

Union of Advanced Technology Enterprises of Armenia (UATE)

Armenia

18

Mr. Alberto Patron

Cámara de Empresas de Software y Servicios Informáticos de la República Argentina (CESSI)

Argentina

19

Mr. Matthias Ifesieh

Information Technology Industry Association of Nigeria (ITAN)

Nigeria

20

Eng. Tarek Abd-elmonem Taha

Egyptian Information Telecommunications, Electronics and Software Alliance (EITESAL)

Egypt

21

Mr. Santiago Gutierrez

CANIETI

Mexico

22

Ms. Angela Mondou

TECHNATION

Canada

23

Mr. Alexander Mora-Delgado

Costa Rican Chamber of Information and Communication Technologies (CAMTIC)

About WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market.  WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA hosts the World Congress on Information Technology (WCIT), the premier global industry sponsored ICT conference.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

 -/- 

NEWSLETTER WITSA NOIEMBRIE 2020

A aparut Newsletter-ul WITSA pentru luna noiembrie 2020.

Din cuprins:

Road-to-WCIT Malaysia Kicks Off November 18

WITSA Mourns the Passing of Marilyn Cade

Asia Pacific Panel Highlights Digital Transformation Track Records and NRI Regional Data

Newsletter-ul din luna noiembrie 2020 precum si nesletter-ele anterioare pot vi vizualizate aici.

-/-

DiversIT Charter to launch to tackle the lack of women in tech in Europe

12.11.2020

A new charter committed to increasing the number of women in tech roles in Europe will be launched on 26 November by the Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS). The DiversIT Charter, which has been developed by CEPIS’ Women in IT group, will be open to organisations from across Europe, including the UK.

Gillian Arnold, Chair of CEPIS’ Women in IT group, explains: “The lack of women tech professionals in Europe is a very real issue at a time when we are facing a European wide skills shortage. Evidence proves that diverse teams increase potential for innovation in tech companies and that gender equality in the workforce increases GDP. However, even with all these potential benefits, women still make up only 16% of the IT workforce. Our new charter aims to help organisations embed diversity in their IT departments by committing to undertake activities which will help them progressively build support for women working in these roles.”

The charter will be launched at a half day virtual conference on 26 November with speakers from European institutions, industry, non-governmental and public sector. The focus will be on the challenges and opportunities related to the gender gap in ICT professions. Speakers and panellists include: Evelyn Regner MEP, Chair of Committee on Women’s Rights and Gender Equality, European Parliament, Cecilia Bonefeld-Dahl, Director General, DIGITALEUROPE and Marta Ochoa, Director of Youth and Senior Coordinator for Equal Opportunities, UNI Europa, and other high-profile stakeholders from the private, public and non-governmental sectors.

Registration is via: https://cepis.org/events/diversit-charter-launch/

About CEPIS:

The Council of European Professional Informatics Societies is a not-for-profit organisation that represents over 450 000 ICT professionals in greater Europe. The mission of CEPIS is to improve and promote a high standard among informatics professionals in recognition of the impact that informatics has on employment, business and society, to grow the pool of future IT professionals, to promote digital competence for the workforce, and to advocate for a socially responsible, secure, ethical, inclusive and environmentally friendly application of IT in Europe.

 -/-

Specialisti din 20 de firme romanesti au finalizat cursul de AI (Artificial Intelligence) organizat de Asociatia Mondiala de IT

26.10.2020

In perioada 15.07-05.09.2000, un grup de angajati din 20 de firme de IT din Romania au participat la un curs se specializare in Inteligenta Artificiala, organizat de Asociatia Mondiala de IT (www.witsa.org), desfasurat on-line si predat de specialisti de renume mondial din cadrul „Institute for Information Industry of Taiwan”.
Participantii din firmele Assist Software, Chronos Serv, EIDERP, Euro-Testing Software Solutions, Gemini Solutions, Headlight Solutions, Ingenios.ro, Kuantero, Mindit Services, Modex, Napoca Software, Next Planet, Prodinf Software, R.A.I. Software, RomSoft, S&T Romania, Seven Code Development, Softescu, THECON si Webmagnat au finalizat cursul cu succes si au primit diploma de recunostere a competentelor din partea Asociatiei Mondiale de IT.

-/-

Europa Digitală – Cum combatem analfabetismul digital?

09.10.2020

Dl. Prof.Dr. Vasile Baltac, Presedintele ATIC, participa vineri, 16.10.2020, la evenimentul online “Europa Digitală – Cum combatem analfabetismul digital?”, pentru a afla mai multe informații despre acest fenomen și, implicit, despre modul în care Uniunea Europeană luptă împotriva răspândirii lui.

Chiar dacă accesul la Internet și utilizarea rețelelor de socializare au devenit o rutină pentru majoritatea românilor, puțini dintre ei dețin competențele digitale necesare pentru a învăța sau a își ușura activitatea la locul de muncă. Aici intervine analfabetismul digital – un fenomen pe cât de puțin cunoscut, pe atât de răspândit.
???? Un raport efectuat de Eurostat în anul 2019 arată că:
????↘️ ½ din populația României cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani deține competențe digitale insuficiente;
????↗️ 10% din români au competențe digitale avansate.
Din fericire, Uniunea Europeană lucrează la îmbunătățirea acestei situații, pentru a ne adapta mai ușor la schimbările continue generate de digitalizarea accelerată.
 

La eveniment mai participa dna Doina Popa – vicepreședinte Codette, organizație formată din oameni pasionați de tehnologie, ce promovează educația și egalitatea de șanse în domeniul tehnic si dna Nicoleta Boldea – director coordonator al Centrului de Instruire în Informatică GMB Computers Constanța.

Acest eveniment este creat în cadrul proiectului „#GenerationEU – Promotori ai democraţiei europene”, iniţiat de Biroul Parlamentului European în România; opiniile exprimate în cadrul evenimentului nu reprezintă neapărat poziţia oficială a Parlamentului European.

 -/-

 Slovak Matchmaking Fair 2020, ONLINE event, October 21, 2020

29.09.2020

The international matchmaking event Slovak Matchmaking Fair 2020 will take place this year ONLINE on October 21, 2020. Given the current regulations and restrictions associated with the organization of mass events, as well as forecasts for the coming months, we decided on a safe alternative for this international event – its ONLINE version via the Zoom platform. The Slovak Matchmaking Fair 2020 in this format offers the possibility of ONLINE bilateral talks with Slovak and foreign participants and partners of the event according to your requirements and selection. The moderated ONLINE panel discussions on current topics with experts and top representatives of Slovak and foreign companies, institutions and the state will be opening the event. Take advantage of this safe form of this international event and meet your new Slovak and foreign business partners from the comfort of your office or home! More information about the event Register by October 4, 2020!

REGISTRATION

Date: October 21, 2020

Price: 50 eur/participant

Location: online Contact: matchmaking@sario.sk

 -/-

CEPIS DIVERSIT CHARTER LAUNCH

29.09.2020
 
There is a consistent lack of tech professionals in Europe. It has been proven that diverse teams increase potential for innovation in tech companies. Gender equality in the workforce increases even countries’ GDP. Yet, even with all these potential benefits, women still make up only 16% of the Information Technology (IT) workforce. How to increase gender diversity in tech? 
On 26 November 2020 will take place online the CEPIS DiversIT Charter – our new initiative of recognition of the existing efforts of our organisation and guidance to help our organisation embed gender diversity into its IT roles.
The event will include a keynote address from the European Commissioner for Innovation and Research Mariya Gabriel, and other keynote speakers and panelists who will address topics from the importance of gender diversity in general to specific best practices to attract and retain female tech talents to your company. And, of course, the practical information about the DiversIT Charter! 

 More about CEPIS you can find out  here.

 -/-

SURVEY: PACT FOR SKILLS

24.09.2020

In the European Skills Agenda the European Commission proposed a Pact for Skills (to be officially launched in November).It is new engagement model for skills that will help meet COVID-19 challenges and deliver on the ambitions of the recovery pathway, the EU Industrial Strategy and the green and digital transition.

Skills are key for the future. There is a growing need to learn and keep on learning in order to thrive. Under the Pact industry, public and private employers, social partners, education and training providers and employment agencies will be called to work together on shared vision and actions. 

The Pact aims to mobilise and incentivise all relevant stakeholders to take concrete actions for the upskilling and reskilling of people of working age, and, when relevant, pool efforts thanks to partnerships. It can be implemented through:

 • individual commitments of companies or other stakeholders;
 • the commitment of existing organisations/partnerships;
 • the launch of large-scale European public-private multi-stakeholder partnerships.

Help strengthen the Pact for Skills and its impact – fill in the Stakeholders’ Survey. It will take you only 10 to 15 minutes but will provide the Commission with valuable feedback on the Pact for Skills and its essential elements like the Charter and support services.

The survey will be open till 12 October 2020.

-/-

WITSA Holds First Virtual Women Leaders in Technology Forum

 28.08.2020

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) and the Information Service Industry Association of R.O.C. (CISA) today held its first virtual Women Leaders in Technology Forum, intended to encourage and inspire women who are either presently working in, or are interested in employment within, the information and communications technology (ICT) industry. The forum included notable speakers such as Google Vice President and Chief Internet Evangelist Dr. Vint Cerf, one of the Fathers of the Internet, WITSA Chairman Yvonne Chiu, Taiwan Minister of Economic Affairs, Wang Mai-Hua, and Taiwan Digital Minister Audrey Tang. The Forum was host to six exceptional Women Leaders in Technology:

 • Ms. Emma Arakelyan – CEO and Founder, Orion Worldwide Innovations, LLC; Formerly Partner at Ernst & Young and Managing Director at Accenture
 • Ms. Marie Lou Papazian – Chief Executive Officer at TUMO Center for Creative Technologies
 • Ms. Carolina Rossini – Co-Founder and Chief Executive Officer, Portulans Institute
 • Ms. Magdalena Yesil – Author, Power UP! How Smart Women Win in the New Economy; Formerly Founding Board Member and First Investor, Salesforce
 • Ms. Frances West – Founder, FrancesWestCo; Formerly First Chief Accessibility Officer, IBM
 • Nicole T.I. Chan, Former Chairperson of the National Communications Commission, NCC, Taiwan

The panelists provided unique insights into their own careers and backgrounds, revealing important lessons to aspiring women entrepreneurs.

WITSA Chairman Yvonne Chiu noted that while the COVID-19 pandemic poses a set of new challenges for women in the tech sector, in the midst of every crisis, lies great opportunity. “While the virus has caused many businesses to put hiring plans on hold, WITSA believes the ICT industry is well placed to benefit from the changes COVID-19 has forced on the working population, and more roles in tech for women could be a result”, said Ms. Chiu. “Companies have had to switch to digital incredibly fast and tech has never been more relevant. Jobs will be created in the ICT field and the new remote, flexible ways of working will likely benefit women in significant ways.”

WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant noted the importance of gender diversity, which has multiple benefits in technology settings, referring to a research study by the National Center for Women & Information Technology[1]. “This could explain why tech companies have started to invest in initiatives that aim to boost the number of female applicants, recruit them in a more effective way, retain them for longer, and give them greater opportunities for advancement”, stated Dr. Poisant.

A complete recording of the event is available at https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1qElR3GIf292dxSu_1DBYMP9t2JhIgSq0?fbclid=IwAR27_qoEO5P-7pjavHwZGzGzswBaO-va4_Jid8W02kGEdFwZBO00JhgAMMY

A complete program is available at https://witsa.org/wp-content/uploads/2020/08/Women-Leaders-in-Tech-Agenda-scaled.jpg

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

View it online! https://witsa.org/witsa-holds-first-virtual-women-leaders-in-technology-forum/

-/-

WCIT 2020 – Penang, Malaysia

11.08.2020

WCIT 2020 is the 24th edition of World Congress on Information Technology and it returns to Malaysia, the gateway to Southeast Asia with 4,000 visionaries, captains of industry, government leaders and academics that span across 100 countries.

Billions of online connections between people, businesses, information, data, infrastructure, devices and even processes are changing everything, driving more innovations than was ever possible. Is your business accelerating at the same speed? Are you shifting your strategies and measuring the impact of the competition well? This changing landscape is a world of opportunities – make digital economy relevant to you.

WCIT 2020 will take place in Penang, Malaysia from September 14-16, 2020. Learn more about WITSA’s signature event here

-/-

AI- Artificial Intelligence, curs gratuit oferit de WITSA 

15.07.2020

Asociatiile bembre WITSA beneficiaza in perioada 15 iulie – 5 septembrie  2020 de un curs gratuit de AI – Artificial Intelligence. Cursul este oferit de WITSA in parteneriat cu Institute for Information Industry III of Taiwan.

In calitate de membu al asociatiei mondiale de IT (WITSA, www.witsa.org), ATIC a facilitat inscrierea unui numar de 20 de firme membre:

 1. ASSIST Software
 2. Chronos Serv Invest Construct
 3. EidErp
 4. Euro-Testing Software Solutions
 5. Gemini Solutions
 6. Headlight Solutions
 7. Ingenios.ro
 8. KUANTERO
 9. Mindit Services
 10. Modex
 11. Napoca Software
 12. Next Planet
 13. Prodinf Software
 14. R.A.I. Software
 15. RomSoft
 16. S&T Romania
 17. Seven Code Development
 18. Softescu
 19. Thecon
 20. WebMagnat

-/-

The First VIRTUAL WITSA Global ICT Excellence Awards!

06.07.2020

By popular request, we are excited to announce that WITSA will hold its first ever Virtual Global ICT Excellence Awards on September 15, 2020, in conjunction with the September 14-16, 2020 “Road to WCIT Malaysia” – a live telecast event organized by The National ICT Association of Malaysia (PIKOM)! The 2020 WITSA Virtual Global ICT Excellence Awards will recognize select users and providers in the following nine categories:

 1. COVID-19 Tech Solutions for Cities & Localities
 2. COVID-19 Tech Solutions for Countries or Regions
 3. COVID-19 Best Industry Solutions
 4. Public/Private Partnership Award
 5. Digital Opportunity/Inclusion Award
 6. Sustainable Growth
 7. Innovative eHealth Solutions
 8. Digital Innovation Award
 9. E-Education & Learning Award

In addition, a Chairman’s Award will be presented to a nominee selected from the entire pool of candidates from all award categories.

-/-

WITSA Launches Webpage Dedicated to COVID-19 Resources

21.05.2020

WITSA launched a Coronavirus Global Updates webpage to share resources, best practices and news about combatting the novel coronavirus (COVID-19). The webpage, which provides Global Resources as well as Member News, is open to the public here.

-/-

WITSA’s Public Policy Action plan for 2020

21.05.2020

Over the last few years, WITSA has addressed a number of important policy issues. This year, industry is facing several significant challenges, which requires vigilance and action. The COVID-19 crisis is first and foremost a health crisis which has forced governments to take unprecedented measures to protect people’s lives. The unavoidable declines in trade and output have painful consequences for households and businesses, on top of the human suffering caused by the disease itself. The enforcement of social distancing, lockdowns and other measures in response to the COVID-19 pandemic has led consumers to ramp up online shopping, social media use, internet telephony and teleconferencing, and streaming of videos and films.

However, e-commerce for goods and services trade has been adversely impacted by the same factors that have caused disruption in supply and demand overall. Governments have adopted new measures, and the private sector has also acted, to respond to and ensure that e-commerce can help to alleviate some of the challenges faced in combatting the virus. These have included increasing network capacity, offering expanded data services at little or no cost, lowering or scrapping transaction costs on digital payments and mobile money transfers, improving delivery services and other logistics, using digital tools to enforce measures and disseminate information, promoting telehealth services, and leveraging ICT for surveillance.

The global nature of COVID-19 and its impact on e-commerce may encourage strengthened international cooperation and the further development of policies for online purchases and supply. The pandemic has made it clear that e-commerce can be an important tool for consumers. E-commerce can also support small businesses and, by making economies more competitive, be an economic driver for both domestic growth and international trade.

The pandemic has highlighted the importance of digital technologies in general, but also several vulnerabilities across the world. Electronic commerce could benefit from looking at greater international cooperation to facilitate the cross-border movement of goods and services, narrow the digital divide, and level the playing field for micro, small and medium-sized enterprises (MSMEs).

Please find here the WITSA’s Public Policy Action plan for 2020

-/-

Mesajul Secretarului general WITSA – World Information Technology and Services Alliance

27.04.2020

In contextul actualei pandemii, ATIC a primit din partea WITSA un mesaj prin care Dr. James H. Poisant, Secretar generlal WITSA, isi exprima regretul fata de problemele actuale generate de virusul SARS-CoV-2 si indeamna industria IT, plasata intr-o pozitie buna, sa contribuie la restabilirea si consolidarea economiei.

Redam mai jos mesajul primit:

First and foremost, on behalf of WITSA,  I sincerely hope that you and your loved ones are safe and will remain so, through these trying times. 

Like everyone in our industry, I have watched in horror over the past several weeks as the SARS-CoV-2 virus continues to wreak havoc around the world, causing large number of casualties, ruining the health of millions and destroying the economies and livelihood of untold numbers, in nearly every country.

The challenges ahead seem daunting, with people first and foremost preoccupied with protecting the health and welfare of our families, our staff and colleagues.

At the same time, businesses are increasingly able to provide business continuity through virtual means. Going forward, our industry must continue to think critically about how we can best adapt to a future which will be very different than we would have anticipated not long ago.

The resilience of our industry, though trade, investment, innovation and supply chains, place us in a good position to develop sustainable solutions based on industry ingenuity, investment and partnerships.

In confronting this unprecedented crisis, industry must work with our respective governments to facilitate solutions though multilateral systems in order to restore and strengthen the global economy.

Only through an international and collaborative approach can we, together,  remove barriers to essential goods and services, provide common-sense and coordinated health strategies, and eventually stop the pandemic as well as restoring confidence in our future. 

Like all previous crises, this too shall pass.  Let’s pray it passes quickly.  Stay well.

 Dr. James H. Poisant

Secretary General

World Information Technology and Services Alliance (WITSA)

Despre WITSA 

Fondată în 1978, Alianța Mondială a Tehnologiei Informației și a Serviciilor (WITSA) este un consorțiu ai caror membri sunt asociații din industria IT din peste 80 de țări din întreaga lume. Membrii WITSA reprezintă peste 90 la sută din piața IT mondială.

Fiind cea mai importantă voce recunoscută a industriei globale IT, WITSA își propune să impulsioneze transformarea și cresterea industriei, având în vedere că IT este motorul-cheie al economiei globale.

-\-

Shaping Europe’s digital future

NEWS ARTICLE30 March 2020

The Digital Skills and Jobs Coalition calls for pledges to address the surging need for digital skills and solutions in these exceptional times

With the current COVID-19 crisis, many Europeans have been suddenly thrown into conditions demanding the use of digital technologies. The Digital Skills and Jobs Coalition, supported by the European Commission, is calling for organisations to pledge to support the sudden need for digital skills and digital solutions in the current circumstances.

Across the European Union, many employees now find themselves working from home while teachers and students move online. The impact of the COVID-19 pandemic is having a severe effect on SME owners, the self-employed, teachers, parents and older adults who need to find ways to continue in these challenging times which now relies on the access to and use of digital technologies. Never before have digital skills been so important. Many Coalition members and National Coalitions are already acting by offering free resources or trainings.

We are asking organisations across Europe to join us and help provide these sorely needed digital skills by making a pledge to the Digital Skills and Jobs Coalition and sharing their initiative across Europe.

Pledges can:

 • Enable traditional SME owners to manage their businesses and move activities online (e.g. sales)
 • Equip SME employees with the tools to meet their new and changing roles
 • Supply teleworkers with the best tools to find their new routine
 • Provide  ICT service specialists with the possibilities to upskill in advanced digital technologies and develop their own opportunities
 • Empower the self-employed to uncover new revenue streams
 • Reduce the risk of exclusion and loneliness for older adults and other at-risk groups
 • Help teachers and parents create new digital resources and utilise digital education platforms
 • Support the continued progress of learners from primary and secondary schools
 • Create the next generation of coders and makers

Already today, organisations across Europe are mobilising in their thousands to take on this common challenge; maker communities are producing emergency equipment, volunteers are providing digital technology support over the phone to older adults and making platforms and tools available to educators. Pledge today to join the effort and tackle the immediate digital skills needs created by this crisis.

What is a pledge?

Pledges are commitments made by organisations, big and small, from the private, public and third sector, to go above and beyond the normal scope of their activities and make a direct contribution to reducing the digital skills gap Europe faces today.

Pledging organisations send a clear signal of their dedication to equip Europeans – citizens, the labour force and those in the education sector – with the skills they need for life and work in the digital age.

New pledges will join 104 other pledges consisting of over 300 initiatives ranging from organising online workshops, providing training courses or hosting awareness events and competitions. All pledges are visible in the Pledgeviewer.

Anyone wishing to make a pledge can receive personalised support from the Digital Skills and Jobs Coalition Secretariat.

The Digital Skills and Jobs Coalition

The Digital Skills and Jobs Coalition is a unique community supported by the European Commission that:

 • Enables stakeholders to propose actions, programmes, initiatives to improve the digital skills situation in Europe;
 • Offers a platform of exchange to learn from peers and to showcase actions, initiatives developed and their impact;
 • Helps to join forces to pave the way for a strong and inclusive digital Europe.

Any such organisation, be it an SME or corporate, an education provider, a social partner, or non-governmental organisation is encouraged to become a member of the Digital Skills and Jobs Coalition.

Since 2016, members of Coalition have made pledges to tackle the digital skills gap and taken action to provide skills training, job placements, certifications and other activities addressing four target groups: citizens, the labour force, ICT Specialists and digital skills in education. Over 90 organisations from 18 countries have made 104 pledges to date, offering millions of trainings and awareness activities to raise the level of digital skills amongst Europeans.

23 EU countries have already set up National Coalitions, with a further three in preparation, to address digital skills challenges at local level.

-\-

The European Union must act immediately to improve the level of digital skills

18.02.2020

CEPIS DIGITAL SKILLS POLICY WORKING GROUP

Europe needs a real improvement in the level of digital skills

To be able to cope with the challenges of the information society, it is necessary to master skills that have not been a requirement in the past. In the industrial society, general literacy was a prerequisite; at present digital literacy is a must. CEPIS is worried about the slow progress of digital skills in several segments of EU Member States’ populations: children, older people, non-IT professionals, and, in particular, of the workforce, which faces the impact of new technologies the most and is the key factor to make a difference between success and failure.

We appreciate all that the European Commission has done so far, starting with the Bangemann Report and including initiatives, notably the Digital Skills and Jobs Coalition, the Digital Education Action Plan, the New Skills Agenda for Europe, and providing respective funds. We also appreciate the development of European frameworks for digital skills, such as DigComp. Despite all the work and money invested over many years on European and national level, the progress across Europe in raising digital skills levels is slow, as indicated by Digital Economy and Society Index and other EU data. The picture is even more challenging because these indicators rely on self-assessment. In self-assessment, people overestimate their digital skills and there is no compensation for cultural differences.

Therefore, CEPIS expects that the recently inaugurated European Commission will set up goals and will initiate a real improvement of the level of digital skills in the next five years. It is not enough to target those with no or low digital skills; digital transformation requires higher levels of skills in the workforce and in society at large. We see the solution in two parts:

i. To approve the European framework of digital skills based on DigComp 2.0.

ii. To replace self-assessment with certification under quality standards, applying practical neutral and proven systems of training and certification of digital skills compatible with DigComp and mandatory in all European Member States.

It is not by chance that recent UNESCO analysis identified the ICDL programme as covering the most of DigComp 2.0 from all investigated practical systems. It is an independent and vendor-neutral programme founded 20 years ago by CEPIS, being used world-wide with 16 million applicants, 75% of them coming from Europe. It also fulfils the quality assurance requirements of ESCO regarding certification of qualifications.

To be more specific we put forward the following recommendations.

1. Create a Digital Skills Improvement Programme at European Level

CEPIS asks the European Commission to launch a Digital Skills Improvement Programme to include the following steps:

i. To refine DigComp and approve it as the European digital skills requirements standard.

ii. To substitute self-assessment with certification under quality standards as a principle in the measurement and improvement of digital skills.

iii. To create a system in which practical digital skills training and certification programmes will be reviewed and accredited at European level in line with DigComp.

iv. To adopt the implementation scheme from the EU level down to national and local levels, based on accredited training and certification systems supported by European funds in the frame of the Digital Europe programme.

2. Get Value for Public Money

CEPIS recommends a well-balanced approach to the development of digital skills across society, allocating appropriate funding to each one of the different policy targets:

i. digital skills for the workforce – encouraging the workforce and SMEs to improve and certify digital skills according to job market requirements together with employees as indicated by the Digital Skills and Jobs Coalition.

ii. digital skills for students – enabling the larger deployment of digital technologies in formal and informal education, a high level of digital skills for educators, and a certified level of digital skills for graduates.

iii. digital inclusion of all citizens – funding for programmes of practical skills enabling mainly the elderly to use the digital services and to close the digital divide.

iv. advanced digital skills – funding for special programmes for professionals to acquire skills needed, especially for their specific jobs.

European funding programmes must define objective metrics and simplify the application process for projects fulfilling pre-defined quality criteria including also dedicated funding for raising digital skills, a centralised register of approved digital skills programmes to simplify the application/approval process, a trusted provider scheme to fast-track approval for recurring projects, and collation of data across Europe on number of people being certified annually.

3. Set Implementation Goals with the Member States

CEPIS recommends that the European Commission adopts the implementation scheme of the Digital Skills Improvement Programme together with the Member States with special focus on the following targets:

i. To start implementation programmes for students in schools, in formal, and in informal education, with a special emphasis on the digital skills of teachers to be able to provide them to their students.

ii. To find agreements with employers on the improvement of digital skills of the workforce financed partially by public money and employers, with the clear commitment of certifying, for example, 2% of the workforce a year.

iii. To implement programmes for the improvement of digital skills in public administration from European to local levels.

iv. To implement programmes improving the digital skills of the population at large.

Member States to be required to allocate funds to be used exclusively for the purpose as defined in the above proposal.

4. Measure the Progress of the Improvement

CEPIS recommends measuring the progress of implementation of the launched programme by the following steps:

i. To include the approved standard for digital skills together with certification in the European Qualification Framework and national qualification frameworks.

ii. To include the approved standard in all statistical measurements carried out by national statistics institutions and by Eurostat.

iii. To replace the specific part of DESI reports by data that are a realistic assessment of the level of digital skills of EU member states’ populations.

The Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) was established 30 years ago to represent European informatics professionals and to act as their voice. Our ambition is that informatics professionals’ voice be heard and paid regard to. Being an institution of civil society, we care about the social impact of information technology and feel obliged to raise our voice when an issue is close to the content of our concern. Digital skills are doubtless one of such issues

-/-

WITSA Calls for New Digital Trade Rules

Press release – October 25, 2019

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services today published a statement of policy entitled “Supporting Digital Trade Rules for Innovation and Sustainable Economic Development: A Case for a Trade Agreement”. The paper welcomes the ongoing efforts at the World Trade Organization to negotiate a new comprehensive e-commerce agreement, making the case that the Joint Statement Initiative on E-Commerce (JSI) presents a critical opportunity for the global trade body to prove its relevance in the current political environment and could lead to broader WTO reforms as well.

“WITSA is concerned about the very real risk that the significant achievements in multilateral trade liberalization since 1948 might begin to erode, as nations become introspective and protective in the face of global financial and economic challenges”, stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “This is a serious and complex issue for the global business community, affecting not just the future of multilateral negotiations, but – equally important – the future of global trade rule making and dispute settlement.” “A successful conclusion of the WTO e-commerce negotiations resulting in an agreement by the 2020 WTO Ministerial would invigorate global digital trade at a critical time and enhance the stature and relevance of the global trade body,” continued Dr. Poisant.

The statement makes key recommendations regarding a new WTO E-Commerce Agreement, including:

 • Compliance with WTO non-discrimination principles, such as Most-Favored Nation (MFN) and National Treatment (NT);
 • A New WTO ecommerce trade agreement should enable the secure movement of data across borders;
 • , a new WTO trade framework should prohibit the forced localization of data or computing facilities for all sectors;
 • A WTO agreement should permanently prohibit customs duties and other discriminatory measures from being applied to electronic transmissions;
 • A new WTO digital trade agreement should include further commitments on trade facilitation that help enable cross-border e-commerce for businesses of all sizes, especially micro-, small- and medium sized enterprises (MSMEs);
 • A WTO agreement on digital trade should include protections against requirements that companies provide source code or proprietary algorithms as a condition of market access, which severely limits open trade and investment and violates the principle of non-discrimination so fundamental to the entire trade system;
 • An agreement should prohibit governments from imposing measures requiring companies to purchase or use a particular technology and governments from according a preference to a particular technology in their markets and should retain the obligation to support international standards which are integral to interoperable software, hardware and services which underpin the open Internet;
 • A WTO agreement should strengthen existing cybersecurity collaboration mechanisms;
 • An agreement should recognize that personal information must be protected regardless of where it is located, but also acknowledge that different approaches can achieve comparable levels of privacy protection and provide a mechanism to guarantee international transfers of protected data;
 • A WTO agreement should recognize the importance of open government data by promoting access in machine-readable and open formats leveraging international standards.

The full statement can be found on the WITSA web site at the following link: https://witsa.org/wp-content/uploads/2019/10/DigitalTrade_final.pdf

 About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

Succes de marca al IT-ului romanesc in America 

ATIC, 23 Septembrie 2019

Delegatia Romaniei la evenimentul expozitional MES 2019, participanta sub brand-ul sectorial „romaniaIT” a obtinut premiul „Best International Vendor”, distinctie acordata prin votul potentialilor clienti.

Evenimentul Midsize Enterprise Summit Fall (MES 2019), se organizeaza itinerant pe coasta de vest a Americii, anul acesta locatia fiind Phoenix, Arizona in perioada 15-17 Septembrie.

Delegatia Romaniei a fost compusa din firmele ASSIST Software, Bitdefender, Cexina Soft, EIDERP, Euro-Testing Software Solutions, Gemini Solutions, Holisun, Ingenios.ro, LASTING Software, Omniconvert, Producton, Softescu, Tara Com Divers, TypingDNA si Vitality Media.

Acestea au expus sub pavilion national, solutii de securitate cibernetica, aplicatii mobile, solutii enterprise, tehnologii blockchain, realitate virtuala, solutii pentru domeniul bancar s.a.

Participarea firmelor Romanesti a fost organizata cu finantare partiala de la bugentul de stat in cadrul programului de promovare a exportului, program derulat de MMACA

Participarea firmelor românesti la targul din Statele Unite ale Americii a fost organizata de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, în parteneriat cu Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din România (ATIC) prin intermediul Programului de sustinere si promovare a exportului cu finantare partiala de la bugetul de stat

Despre MES:

Evenimentul Midsize Enterprise Summit Fall (www.thechannelco.com/events/midsize-enterprise-summit-fall/about), se organizeaza itinerant pe coasta de vest a Americii, anul acesta locatia fiind Phoenix, Arizona in perioada 15-17 Septembrie.

Despre ATIC:

Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania este prima asociatie a sectorului IT&C din Romania, este reprezentantul Romaniei in cadrul asociatiei mondiale de IT WITSA (www.witsa.org), al asociatiei europene CEPIS (www.cepis.org) si deruleaza programul ECDL in Romania.

ATIC reprezinta atat sectorul business cat si cel stiintific al domeniului IT&C din Romania si numara in randurile sale atat companiile reprezentative in domeniu, precum si personalitati stiintifice ale mediului universitar sau al cercetarii.

-/-

WITSA – CONGRESUL MONDIAL DE IT

Cel de al 23-lea Congres Mondial de IT organizat de WITSA va avea loc în perioada 6 – 9 octombrie 2019 în Erevan, Armenia.

Congesul este unul dintre cele mai mari şi prestigioase evenimente din lume. În cadrul congresului vor avea loc discuţii legate de evoluţia Erei digitale.

Pentru mai multe informaţii, program şi înscriere, vă stă la dispoziţie site-ul WITSA aici.

Pentru a rezerva un tichet, vă rugăm să folosiţi codul promoţional: WITSAforFUTURE.

-/-

Al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic

În data de 24 iunie 2019 a avut loc la Bucureşti „Al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic”, editie dedicata cooperarii in domeniul IT.

Dl. Florin Vrejoiu, Program Manager în cadrul ATIC, a moderat sesiunea „Industry 4.0 – Convergenţa către un viitor digital”, având următoarele subiecte de discuţii:

 • Evoluţia Industriei 4.0. Cum transformǎ IT comerţul?
 • Industry 4.0 – Fabrica viitorului: Poveşti de succes din ţările Parteneriatului Estic.
 • Limitări ale tehnologiilor actuale utilizate astazi; blocaje şi dificultăţi actuale.
 • Îmbunătăţirea iniţiativelor de „start-up”; Stimultente pentru iniţiativele antreprenorilor tineri.

Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus. Acest proiect a fost iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008. Primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga.

Industry 4.0 este o transformare semnificativă a întregii producţii industriale prin unificarea tehnologiilor digitale şi a internetului cu industria convenţională. De la reţele de comunicaţii, la roboţi, imprimante 3D, sisteme de control şi, în viitor, maşini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

-/-

WITSA’s 23rd World Congress on IT, Yerevan, Armenia, October 6-9, 2019

The World Congress on Information Technology (WCIT) is the signature event of the World Information Technology & Services Alliance (WITSA), a consortium of information and communications technology (ICT) associations from 83 countries, representing 90% of the industry.

For 40 years, technology leaders—CEOs and investors, policymakers and government officials, academics and technologists—have joined in this annual event to discuss the state of the industry, where it is headed and what it means for our future.

This year, WCIT will address The Power of Decentralization: Promise and Peril and explore how information and communications technology is transforming our lives for better and for worse—its impact on profits and prosperity, safety and security, democracy and humanity.

WCIT 2019 will include sessions on topics ranging from artificial intelligence, virtual reality, and smart cities to cybersecurity, climate change, and more. The world’s leading academics, technologists and entrepreneurs attend WCIT as it stimulates a decentralized network of experiences.

WITSA’s commitment expands to facilitate networking and help you create business relationships on a global level, as well as the opportunity to gain knowledge and experience to grow your business.

-/-

Semnare Memorandum de înţelegere între Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România (ATIC) şi Grupul Intreprinderilor de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii din republica Cuba (GEIC)

În data de 22 mai 2019 a fost semnat Memorandumul de înţelegere între ATIC şi GEIC.

GEIC va transmite către ATIC informări cu fişe de oportunităţi de afaceri şi de investiţii pentru crearea în Cuba a unui Centru Regional de dezvoltarea tehnologiei informaticii şi va avea în vedere transmiterea de invitaţii de participare a membrilor ATIC la Forul Internaţional al Comunicaţiilor (25 – 27 septembrie 2019) şi la Feria de la Informatica y las Comunicaciones (martie 2020).

Având în vedere interesul exprimat în mod deosebit de statele membre CARICOM şi CUBA pentru colaborarea cu ATIC, se apreciază ca oportună organizarea unei misiuni economice ATIC în regiune, în a doua jumătate a lunii septembrie 2019.

MEMORANDUM

-/-

CEPIS celebrates 30 years as principal network for ICT professionals in Europe

Brussels, May 10, 2019

CEPIS marked its 30th anniversary on 10 May, bringing members and stakeholders together for an event in the Hilton Brussels Grand Place hotel dedicated to best practices in digital skills development in Europe. The session was co-hosted with digital skills certification body, ECDL Foundation, which launched its new brand identity ‘ICDL’ in Europe, as well as a new programme structure.

Representatives from the European Commission and the private sector were invited to share their views and participate in a panel discussion on how to improve collaboration between private and public organisations. Speakers included the Head of the Digital Economy and Skills Unit, Fabrizia Benini, from DG CONNECT, European Commission, who presented the Commission’s multi-stakeholder approach to digital skills, as well as André Richier (DG GROW, European Commission), Oliver Roethig (UNI Europe), Mary Cleary (Irish Computer Society and CEN TC 428) and Izabela Milewska from Amazon’s Web Services Training & Certification department.

This event highlighted CEPIS’s continued effort to promote the best practices for ICT professionals in Europe, working closely with partners at European and national levels. CEPIS President, Byron Nicolaides, said:

“As the representative body of national associations of IT professionals across Europe, CEPIS has been promoting the development of the information society in Europe for 30 years, and we remain committed to supporting the highest digital standards in the years to come.”

Under its focus on promoting professionalism, CEPIS is working to ensure ethical aspects related to the IT workforce, the role of women in IT, cybersecurity, as well as growing the pool of new talent, focusing on computing in schools. Together with ICDL Foundation, CEPIS has launched IT Professionalism Europe (ITPE), a network of stakeholders committed to the advancement of IT professionalism in Europe.

ENDS

About CEPIS

The Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) is a non-profit organisation seeking to improve and promote high standards among IT professionals, in recognition of the impact that IT has on employment, business and society. CEPIS currently represents 30 Member Societies in 29 countries across greater Europe. Through its members, who are the professional IT bodies at national level, CEPIS represents approximately 450,000 ICT professionals.

Established in 1989, CEPIS has since grown to be more than just the European sum of its national parts. In addition to the resources it provides its members to support their activities, the association has established itself as the authoritative voice and principal network for European ICT professionals. It has successfully developed a privileged relationship with the European institutions and Brussels-centric stakeholders, promoting the development of the information society, and pushing the digital skills and IT professionalism agenda for the benefit of society and the economy.

-/-

Participarea ATIC la evenimentele WITSA

Dl. Prof.Dr. Vasile Baltac participa la WITSA Board of Directors meeting care are loc la Minsk, Belarus in zilele de 28 si 29 martrie 2019.

WITSA – World Information Technology and Services Alliance reprezinta asociatii IT din 82 tari.

Congresul Mondial de IT – WCIT2019 – al 23lea organizat de WITSA va avea loc la Erevan – Armenia in perioada 6-9 octombrie 2019 cu deviza The Power of Decentralization.

-/-

Conferința „Telecom World 2019”, Budapesta, 9-12 septembrie 2019

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor organizează anual conferința Telecom World.. Anul acesta conferința va avea loc la Budapesta în perioada 9-12 septembrie.

La această conferință își pot anunța participarea și corporații, companii mici și mijlocii.

Adresa de corespondență este: ITU2019@mfa.gov.hu

Data limită anunțată pentru înscriere este 27 martie 2019.

Notă. Deoarece mesajul a sosit la ATIC la 26 martie a.c., cei interesați să participe sunt rugați să ne anunțe pentru a încerca o rezolvare.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor este un forum internațional și o instituție importantă a Națiunilor Unite din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Organizația cu o vechime de 154 de ani are 193 de state membre și aproape 700 de parteneri asociați din industria de IT&C.

Telecom World este un eveniment global la care se întâlnesc dezvoltatori ai industriei IT&C și autorități din domeniu cu scopul de a prezenta ultimele noutăți și de a întări relațiile dintre industrie și autorități.

Evenimentul oferă oportunitatea pentru șefii de state și prim-miniștri să se întâlnească cu liderii organizațiilor profesionale ale Națiunilor Unite, autorități de reglementare și companii industriale.

-/-

„MES”, Phoenix, AZ

ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti in stand national, la evenimentul expozitional Midsize Enterprise Summit, 15-17 Septembrie 2019, Phoenix, AZ
(www.thechannelco.com/events/midsize-enterprise-summit-fall/about).

Participarea este finantata din fonduri guvernamentale astfel:
– toate costurile de inchiriere si amenajare spatiilor de conferinta sunt finantate de guvern.
– se deconteaza 50% din costurile de transport si cazare pentru 1 persoana/firma.

Firmele interesate sunt rugate sa transmita expresia de interes la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro.

-/-

“ConnecTechAsia”, Singapore

ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti in stand national, la evenimentul expozitional “ConnecTechAsia”, Singapore, 18-20 Iunie 2019 2019(http://www.connectechasia.com/)

Participarea este finantata prin programul guvernamental astfel:
– toate costurile de inchiriere si amenajare spatiilor de conferinta sunt finantate de guvern.
– se deconteaza 50% din costurile de transport si cazare pentru 1 persoana/firma.

Firmele interesate sunt rugate sa transmita expresia de interes la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro.

-/-

Cea de a 61-a întâlnire a CEPIS – Consiliul Asociaţiilor Profesionale de Informatică din Europa

Preşedintele ATIC, domul prof.dr. Vasile Baltac, a participat în data de 29 noiembrie 2018 la cea de a 61-a întâlnire a CEPIS – Consiliul Asociaţiilor de Informatică din Europa. În cadrul întâlnirii, a carei agenda este prezentată mai jos, s-a discutat din nou despre securitatea informatică, competenţele digitale, profesionalismul, prezenţa slabă a femeilor în IT, etc. Interesant este anunţul Germaniei despre minusul de 55 mii de IT-işti în acest an şi cele 3 miliarde euro investite în inteligenţa artificială!

CouncilAgenda

-/-

Același web pentru toți cu o tehnologie digitală inteligentă incluzivă

WITSA și inclusite® colaborează la închiderea divizării digitale

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a semnat un Memorandum de înţelegere împreună cu inclusite® pentru a stimula conștientizarea și colaborarea cu privire la soluția tehnologică inovatoare a Inclusite și importanța incluziunii digitale în realizarea Conectivității Universale și îndeplinirea promisiunii erei digitale pentru toți oamenii, indiferent de vârstă, capacitate sau statut socio-economic.

Declaraţia de presă ăn original:

Fairfax, VA:  The World Information Technology and Services Alliances (WITSA) and inclusite®, signed today a Memorandum of Understanding to drive awareness and collaboration on Inclusite’s innovative technology solution and the importance of digital inclusion in achieving a Universal Connectivity and Fulfilling the Promise of the Digital Age for all people, regardless of age, ability or socioeconomic status.

This collaboration aims to enable and broaden the participation of the entire workforce in the Digital Economy while increasing business opportunities, global integration, personalized experiences, autonomy and empowerment for people with all abilities.

“As a leading voice of the global ICT industry, WITSA vision is to “Fulfil the Promise of the Digital Age” for everyone”, said WITSA’s Secretary General Dr. Jim Poisant.  “ICT is positively impacting nearly every aspect of human life. Yet, billions of individuals around the globe are not receiving the benefits of enabling solutions such as inclusite®.  As an industry, it is our responsibility to put in place the right conditions and solutions to ensure that everyone will have an opportunity to benefit from Digital Age, thus contributing to WITSA’s vision”, continued Dr. Poisant.

“WITSA is extremely pleased to partner with inclusite® in promoting digital inclusion in our industry and throughout society”, stated Ms Yvonne Chiu, WITSA’s chairman. “As a winner of the 2017 WITSA Emerging Digital Solutions Award (WEDS), inclusite® has demonstrated that its solutions, products and services have generated global recognition and delivered positive outcomes in the Digital Inclusion market place”, continued Ms Chiu. “Inclusite’s approach to Universal Connectivity is forward thinking, progressive and distinguishes itself from similar businesses in the digital inclusion industry space”.

“inclusite® has generated global recognition and delivered positive outcomes in the Accessibility industry.”, said Albert J. Rizzi, M.Ed., Founder and CEO of My Blind Spot. “inclusite® is committed to providing digital solutions that support the needs of the disability community, guiding their clients in making ICT infrastructures, including websites and mobile apps, usable and functional for all people.  The steps they take to ensure accessible digital platforms is the socially conscious thing to do, but equally important, the right thing to do for business.”

“Inclusite’s solution strives for moving beyond compliance and to focus on meaningful user experience”, said Frances West, founder of FrancesWestCo and former Chief Accessibility Officer of IBM.  “Its innovative approach of using new technologies such as Cloud computing and Artificial Intelligence allows them to enable access with minimum IT engagement or resources and to scale up enterprise-wide implementation with maximum impact”.

“We live in a digital era in constant transformation enabled by innovative technologies, different needs and experiences”, said inclusite® Vice President, Fernando Pardeiro. inclusite® is the bridge in the Digital Divide and thus impacting the bottom line by generating new jobs, Digital Education, Economic Growth, Social Impact and Universal Digital Access.

 About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues.

For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

About Inclusite®:

inclusite® is a smart software solution that improves accessibility and usability of ICT Infrastructures (primarily Websites, Intranets and Applications) without the need of any assistive technology.

inclusite® does not require the modification of existing web platforms to allow access to all people and thus generating a Universal Connectivity.  inclusite® also provides a personalized and inclusive experience with multiple interactive ways for everyone to choose how, when and where they want to communicate with the Web.   

inclusite® believes that a transcendent solution for Universal Digitalization and Connectivity will depend on companies to engineer disruptive and exponential technologies. Technology is an enormously disruptive force and inclusite® is a compelling example for Digital Democracy: with inclusite® no one is left behind; It’s the same Web for all.

For more information on inclusite®, please visit: https://www.inclusite.com

-/-

Nouă companii de IT din România vor participa la o misiune economica in Japonia si Coreea

În perioada 01-07 Decembrie 2018, Guvernul României, în parteneriat cu ATIC, va organiza o misiune economică în Japonia şi Coreea.

Delegaţia Romaniei include 9 firme:

          Quantic Beans (www. quanticbeans.com)

          ASSIST Software (www.assist.ro)

          BitDefender (www.bitdefender.com)

          EID ERP (www.eiderp.ro)

          Elsaco Solutions (www.elsaco.com)

          Ingenios.ro (www.ingenios.ro)

          Rom Fluid Power (www.energica.ro)

          Tellence Technologies (www.tellence.net)

          Tremend Software Consulting (www.tremend.com)

Delegatia este condusă de  reprezentanţi ai Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi ai Asociaţiei pentru Tehnologia Informţiei şi Comunicaţii din România.

Misiunea economica se bucura de sprijinul Japan Information Technology Service Industry Association (JISA) şi Korea Importers Association (KOIMA), asociaţii pertenere cu ATIC în baza unor protocoale de colaborare semnate cu ocazia precedentelor misiuni de afaceri.

-/-

Prof.dr. Vasile BALTAC, presedintele ATIC, a fost reales in Consiliul Director al  asociatiei mondiale de IT (WITSA)

La reuniunile Adunării Generale și ale Consiliului de Administrație din 4 octombrie 2018,  WITSA – World Information Technology and Services Alliance (Alianța Internațională pentru Tehnologia Informației și Servicii) a votat o nouă listă de lideri pentru perioada 2018 – 2020.

Dna. Yvonne Chiu, președinte al CISA – Information Service Industry Association of Taiwan (Asociația Industriei Serviciilor de Informații) a fost realeasă președinte WITSA, prima femeie care va fi lider al grupului industrial din lume. Dl. Yannis Sirros, director general al SEPE -Federation of  Hellenic Information Technology & Communications Enterprises, (Federația Tehnologiei Informației & Industriei de Comunicații din Grecia) a fost ales vicepreședinte.

Dl. prof.dr. Vasile Baltac, presedinte ATIC – Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România,  a fost reales in Consiliul Director.

Despre  WITSA

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) este vocea conducătoare recunoscută internațional a industriei IT&C, care are membri din peste 80 de țări și economii ce reprezintă mai mult de 90 % din piața internațională de IT&C. WITSA este dedicată susținerii politicilor care promovează creșterea și dezvoltarea industriei; facilitează comerțul internațional și a investițiilor în produse și servicii IT&C; consolidează asociațiile industriale naționale membre; oferă membrilor o rețea vastă de contacte profesionale.
WITSA găzduiește Congresul Mondial pentru Tehnologia Informației (WCIT), sponsorizat de industria globală de IT&C.
Membrii WITSA sunt lideri pe o piață interconectată la nivel global. Întrucât provocările cu care se confruntă industria IT&C sunt fără îndoială de natură globală, membrii WITSA lucrează împreună pentru a obține o viziune comună asupra unor aspecte importante de interes comun. WITSA permite membrilor săi – de la Mongolia și Argentina până la Kenya și Statele Unite – să identifice chestiuni și priorități comune, să facă schimb de informații valoroase și să prezinte o poziție unitară asupra problemelor din industrie.

-/-

Leadership-ul TIC în angajarea și includerea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități: un imperativ economic și social (ICT Leadership in Inclusive Employment of Persons with Disabilities: An Economic and Social Imperative)

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a lansat o nouă declarație politică intitulată „Leadership-ul TIC în angajarea și includerea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități: un imperativ economic și social”.

Declaratia politică poate fi citită la adresa:

https://witsa.org/papers/WITSA_Statement_on_Inclusion_PWD_in_ICT_final.pdf

Declarația de presă din data de 02 octombrie 2018, în original:

WITSA Announces Policy Recommendations to Narrow the Gap in Employment for Persons with Disabilities

WITSA Announces Policy Recommendations to Narrow the Gap in Employment for Persons with Disabilities Fairfax, VA: The World Information Technology and Services Alliance today published a statement of policy entitled “ICT Leadership in Inclusive Employment of Persons with Disabilities: An Economic and Social Imperative”. The paper was developed in cooperation with SourceAmerica® – a Vienna, Virginia based non-profit organization that is a leading U.S. source of job opportunities for people with significant disabilities. In keeping with WITSA’s mission to be the leader in Fulfilling the Promise of the Digital Age for everyone, this paper and accompanying policy recommendations address the social and economic imperatives of employment of persons with disabilities and lay out a roadmap for the ICT industry to grow as leaders in supporting the employment of persons with disabilities.

Of the 7.8 billion people worldwide, nearly 1 in 6 are persons with disabilities, a group disproportionately underrepresented in the economy. Worldwide, persons with disabilities face barriers to economic and social participation, including employment. Advancements in accessible and assistive technologies are critical and must expand to cover the broad diversity of disability. Economically, it is estimated that countries forego up to 7 percent of Gross Domestic Product (GDP) due to the exclusion of persons with disabilities. Employing persons with disabilities represents a significant return on investment for industry.

“Companies that actively hire individuals with disabilities position themselves to engage a diverse talent pool and reach a larger market by developing products and services for a growing segment of the population,” stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “The ICT industry has an opportunity to take a leadership role in increasing the employment of people with disabilities in the ICT industry, setting an example that could catalyze other sectors to include persons with disabilities, encouraging large-scale economic and societal benefit across the world.”

“At SourceAmerica, we view this as an important and promising first step toward creating an Inclusion Economy – one where people of all abilities have a choice of careers and are celebrated for their unique and valuable contributions to the workforce”, said Steven Krotonsky, Chief Operating Officer for SourceAmerica. “With these policy recommendations in hand, now is the time to move forward together to bring about real change. This change isn’t just about creating new jobs; it’s about creating meaningful, long-term careers for people with disabilities, and we look forward to continuing our work with WITSA toward this important goal.”

“Having been at the intersection of technology and human rights throughout my career, I have witnessed the transformative power of innovation,” remarked H.E. Ambassador Luis Gallegos Chiriboga. “But accessible products and services are not enough. They must serve as a bridge to inclusion in the workforce. Only then can we confront longstanding economic and social inequalities experienced by persons with disabilities.”

Advancements in technology are insufficient by themselves to bridge socioeconomic marginalization experienced by persons with disabilities worldwide. In fact, technological innovations alone have the potential to widen the digital, economic and social divide between persons with and without disabilities. As discussions take place on how to increase access to ICT worldwide, WITSA therefore supports a strategic focus on actionable outcomes that narrow the gap in employment for persons with disabilities. The policy interventions outlined in the paper are intended to achieve the desired outcomes by supporting greater access to employment opportunities, technology, education, and workforce development.

The statement can be found on the WITSA web site at the following link: https://witsa.org/papers/WITSA_Statement_on_Inclusion_PWD_in_ICT_final.pdf

 

About WITSA:

The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

WITSA combate falsele concepții și amenințările la adresa Sistemului Multilateral de Comerț (WITSA Challenges Misconceptions and Threats to the Multilateral Trading System) 

În calitate de unic reprezentant pentru România, ATIC vă informează ca World Information Technology and Services Alliance (WITSA) a lansat o nouă declarație politică intitulată „Globalizarea: Percepție vs. Realitate: De ce opoziția față de comerțul internațional și frontierele deschise este nepotrivită, contraproductivă și dăunătoare securității și prosperității noastre viitoare”.

Declaratia politică poate fi citită la adresa:

https://witsa.org/wp-content/uploads/2018/09/Globalization-Perception-vsReality_final.pdf

Declarația de presă din data de 30 septembrie 2018, în original:

WITSA Challenges Misconceptions and Threats to the Multilateral Trading System

Fairfax, VA: The World Information Technology and Services today published a statement of policy entitled “Globalization: Perception vs. Reality: Why Opposition to International Trade and Open Borders is Misplaced, Counter-Productive and Harmful to our Future Security and Prosperity”. The paper addresses some of the most worrisome misconceptions and threats to the multilateral trading system that has served the ICT industry as well as all other industries, citizens and consumers so well in modern times.

While anti-globalization forces are not new nor necessarily ICT specific, WITSA feels compelled to challenge them as the recent mushrooming of nativist populist leaders, including in certain key markets, are now engaging in dangerous rhetoric and implementing destructive policies that go well beyond discussions over protectionism or even past concerns over labor and environmental standards, and which -if unchecked- can have long-term detrimental implications for our current, rules-based international order as well as for the future and prosperity of our children and future generations.

Globalization has proved to work for most people and has improved countless lives. If this case isn’t made and voiced in strong terms, the case for protectionism and nationalism remain as potent and dangerous as it has been for the past centuries. This paper attempts to debunk some the main misinformation and misconceptions that are all too often presented as “facts” and identifies several recommended actions and policy principles which WITSA believes can rekindle our faith and trust in international collaboration and trade, as an acknowledgement of our mutually shared interests, interdependencies, values and economic wellbeing.

“In this new era of multi-speed globalization, the strategic challenge for governments and industry in the years ahead will be to navigate a world that is simultaneously integrating and fragmenting”, stated WITSA Secretary General Dr. Jim Poisant. “WITSA recognizes that globalization is a force for good, but we all share a burden and a responsibility to better address the concerns and plight of those left behind through a concerted effort towards more sustainable governance of the global economy. The truth is, a trading system is sustainable only if everyone shares in the benefits. Therefore, we must ensure that trade is more inclusive and helps support sustainable development.”

By getting at the root causes of the discontent, perceived or real, WITSA believes progress and recovery is attainable, if not inevitable. Markets, countries and people are simply too well-connected. Protectionism is a dead end, and ultimately tends to impoverish those who practice it. Policy makers share a responsibility to take citizens’ concerns seriously and need to develop solutions that help reduce inequality, restore a greater sense of security, and improve upward economic and social mobility. Policy-makers must protect and maintain global openness while striving for inclusive growth that meets real human needs.

The statement, which features a number of policy principles which can rekindle faith and trust in international collaboration and trade, can be found on the WITSA web site at the following link:

https://witsa.org/wp-content/uploads/2018/09/Globalization-Perception-vsReality_final.pdf

About WITSA: The World Information Technology and Services Alliance (WITSA) is the leading recognized international voice of the global ICT industry, whose members from over 80 countries and economies represent more than 90 percent of the world ICT market. WITSA is dedicated to advocating policies that advance industry growth and development; facilitating international trade and investment in ICT products and services; strengthening WITSA’s national industry associations; and providing members with a broad network of professional contacts.

WITSA members are leaders in a globally interconnected marketplace. Because the challenges facing the ICT industry are undisputedly global in nature, WITSA members work together to achieve a shared vision on important issues of common interest. WITSA makes it possible for its members — ranging from Mongolia and Argentina to Kenya and the United States — to identify common issues and priorities, exchange valuable information, and present a united position on industry issues. For more information on WITSA, please visit www.witsa.org

-/-

Evenimente de promovare externă organizate de ATIC cu finanțare de la bugetul de stat

– P R O G R A M    O R I E N T A T I V –

Expozitii

Obs. Finanțarea acoperă toate costurile de închiriere și amenajare stand + Se decontează 50% din costurile de transport și cazare pentru o personă/firmă.

– eCom, Geneva, Aprilie 2019

– ConnecTech ASIA, Marina Bay Sands, Singapore, 18-20 Iunie 2019

– MidSize Entreprise Summit, Phoenix, Arizona, September 2019

– eCommerce Expo, Londra, Septembrie 2019

– CeBit Australia, Sydney, Octombrie 2019

Misiuni economice

Obs. Finanțarea acoperă toate costurile de închiriere și amenajare săli de conferință + Se decontează 50% din costurile de transport și cazare pentru o personă/firmă.

– Misiune Economica in Qatar si Kuwait, Aprilie 2019

– Misiune Economica in Japonia si Coreea, Octombrie 2019

Cei interesati sunt rugati sa ne contacteze la adresa florin.vrejoiu@atic.org.ro

-/-

Conferințe gratuite antreprenoriat/ management/ resurse umane 

Soft Tehnica organizează o serie de 7 conferințe regionale în cadrul proiectului ”Companii performante prin resurse umane competitive”.

Proiectul se adresează managerilor, antreprenorilor și experților resurse umane din sectoarele economice cu potențial competitiv.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe pagina www.performeaza.ro

Înscrierea în cadrul grupului țintă se poate realiza prin intermediul platformei disponibila la https://app.performeaza.ro/signup

Evenimentele se vor organiza în următoarele locații:În funcție de confirmările hotelurilor, datele și locațiile pot suferi mici modificări.

 Evenimentele se vor organiza în următoarele locații:

Data Oras Nr.participanți
09.08.2018 Craiova, Hotel Prestige 60
22.08.2018 Brașov 60
23.08.2018 Ploiești 60
28.08.2018 Cluj Napoca 60
30.08.2018 Iași 60
04.09.2018 Timișoara 60
06.09.2018 Constanța 60

Agenda

Ora 17.30 – Primirea participanților

Ora 18.00 – Deschiderea evenimentului, prezentarea proiectului, a invitaților speciali

Ora 19.00 – Q&A, Networking

Beneficii grup țintă

→ Participarea la unul dintre cursurile:

•Curs competențe antreprenoriale – 308 Manager și antreprenori

•Curs Manager produs – 98 Manager și antreprenori

•Curs Manager Resurse Umane – 98 persoane din departamentul Resurse Umane

→ Posibilitatea participării la sesiuni de instruire specializată:

•Curs PMP – 56 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

•Mini MBA – 56 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

•Sesiuni coaching – 20 persoane (manageri și antreprenori), selectate pe baza evaluării din etapa I

→ Posibilitatea participării la workshopuri tematice

•Workshop pe tematica antreprenoriatului – 40 persoane (antreprenori)

•Workshop pe tematica managementului de produs – 40 persoane dintre participanții la cursul de Manager produs

•Workshop pe tematica managementului inovării – 40 persoane (manageri și antreprenori)

•Workshop pe tematica HR – 40 persoane (exp. resurse umane)

•Evenimente de informare pe tema resursei umane în cadrul IMM – 120 persoane (exp. resurse umane) – 15 persoane/ eveniment

→ Beneficii directe pentru firme:

•Sprijinirea companiilor prin elaborarea de strategii – 50 IMM-uri având codurile CAEN eligibile

Informații suplimentare la: Email: contact@performeaza.ro; Tel: +4 021 539 78 77

-/-

14 companii de IT din România vor fi prezente la MidSizeEnterprise Summit Fall, San Diego, California – SUA

În perioada 16-18 septembrie 2018, Guvernul României, în parteneriat cu ATIC, va organiza participarea a 14 companii de IT din Romania la evenimentul expozițional MidSizeEnterprise Summit Fall (MES), San Diego – SUA.

MES este cel mai important eveniment expozițional ce reunește Chief Informatics Officers și Senior IT Executives ai firmelor mijlocii din domeniul IT. Acest eveniment de 3 zile oferă oportunități de networking, prezentări ale experților în domeniu și un mediu excelent pentru schimbul de informații și experiență.

Aflată la a treia participare, delegația Romaniei include 14 firme:

 • 4ESoft (www.4esoft.ro)
 • Accesa (www.accesa.eu)
 • ASSIST Software (www.assist.ro)
 • DCSI (www.dcsi.eu)
 • Cososys (www.cososys.com)
 • Docprocess (www.doc-process.com)
 • EuroTesting (www.euro-testing.com)
 • Fortech (www.fortech.ro)
 • HOLISUN (www.holisun.com)
 • OneIT (www.one-it.ro)
 • Rai Software (www.raisoftware.ro)
 • Ropardo (www.ropardo.ro)
 • Roweb  (www.roweb.ro)
 • Tremend (www.tremend.ro)

Delegatia este condusa de  reprezentanți ai Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ai Asociației pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România.

Imagini de la edițiile anterioare:

-/-

Președintele ATIC, dl. prof.dr. Vasile Baltac, se alătură campaniei „Salvați Pipera”

#salvatipipera | Vasile Baltac, fost ministru al Industriei Electrotehnice, vorbeşte la Interviurile Libertatea LIVE. Cum s-a transformat Pipera Sud din anii ’70 şi până în prezent (VIDEO)
#salvatipipera / Vasile Baltac, pionier al informaticii: ”Pe fosta platformă Pipera exista un program de lucru diferenţiat” – VIDEO

-/-

Participare firme membre ATIC la standul expozitiei “ConnecTechAsia”, Singapore, iunie 2018

In perioada 26-28 iunie 2018, ATIC organizeaza participarea firmelor romanesti  in stand national la evenimentul expozitional “ConnecTechAsia”, Singapore, (www.connectechasia.com).

Participarea este finantata partial prin intermediul programului de promovare a exportului derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Cele 8 firme participante (Bitdefender, Cexina Soft, Expert Software Euro, Silicon Service, Tellence Technologies, Uipath, Vitality Media, Wyliodrin) vor avea posibilitatea sa-si prezinte produsele si serviciile pe o piata extrem de competitiva.

Imagini de la participari anterioare: