De ce România

TALENT CREATIV, EXCELENŢĂ TEHNICĂ

Situat la punctul de intersecţie a trei mari pieţe, Uniunea Europeană, spaţiul fostelor state sovietice şi Orientul Mijlociu, Romania promite să urmeze paşii Indiei şi Irlandei ca model de succes al dezvoltarii sectorului IT. Majoritatea marilor jucători ca Intel, Amazon, Adobe, HP, IBM, Nokia, Microsoft, Oracle, Siemens, Motorola, Alcatel, Solectron, sau Infineon au înţeles deja această situaţie şi au dezvoltat activităţi profitabile pentru a benefica de oportunitățile oferite de această nouă piață.

Mediul de afaceri în care aceste companii activează este unul nou și dinamic rezultate din schimbările care au avut loc în anii 90 dar care beneficiază de o lungă și valoroasă tradiție în matematică și informaticî.

Cu 10 ani înainte de Norbert Wiener, geniul român Stefan Odobleja a prefigurat bazele ciuberneticii prin opera sa „Psihologia consonantistă”, editată la Paris, unul dintre conceptele sale care apare pentru prima dată în această lucrare fiind acela de „feed-back”

Istoria cercetării în domeniul Tehnologiei Informației situează realizarea primului calculator românesc și prima rețea de calculatoare românești, printre primele realizări de acest tip din lume, chiar în condițiile embargoului  tehnologic impus tarilor comuniste

√ 2017 – România – primul loc în Europa la Olimpiada Internațională de fizică.

 √ 2015 – pentru al patrulea an consecutiv, tânărul român Rareș-Darius Buhai, a câştigat medalia de aur la Olimpiada internațională de informatică.

√ 2012 – Rareş-Darius Buhai, Alexandru-Vlad Gavrilă şi Adrian Budău, din echipa României, au câștigat medalia de aur la Olimpiada internațională de informatică.

√ 2012 – România a câştigat primul loc în Europa la Olimpiada internațională de matematică în acest an şi locul 10 dintre primele 100 de ţări din lume. Doi români, Radu Bumbacea şi Omer Cerrahoglu au câştigat medalii de aur la Olimpiada de matematică în Mar del Plata, Argentina.

√ 2012 – elevul român de liceu, Ionuţ-Alexandru Budișteanu, a câştigat patru premii la „Intel International Science and Engineering Fair” cu un proiect de inteligenţă artificială.

√ 2008 – Cosmin Gheorghe, din echipa României, a câștigat medalia de aur la Olimpiada internationala de informatică √ 2005 – Bogdan-Cristian Tataroiu, din echipa României, a câștigat medalia de aur la Olimpiada internațională de informatică.

√ 2003 – Echipa României a câștigat locul întâi la Olimpiada internațională de informatică.

√ 2002 – Echipa de studenți de la Universitatea Politehnică București a câștigat concursul internațional „Computer Society International Design Competition”, cel mai prestigios concurs internațional din domeniul proiectării și implementării soluțiilor complexe (CSID – www.computer.org/csidc).

Marele avantaj al industriei IT româneşti constă în renumita calitate și creativitate a tinerilor specialişti, calitate dovedită prin consecvența prin care au câștigat primul loc la cele mai multe concursuri internaţionale de matematică şi informatică, sau la expozițiile de inventică din lume.

Anual, sistemul de învăţământ universitar pregăteşte peste 8000 de specialişti în acest domeniu, ceea ce face ca România să fie menționată în statisticile internaţionale ca având cea mai mare densitate de specialişti şi în acelaşi timp un raport foarte avantajos preț/performanţă.

Învăţământul public universitar este  organizat în 29 de oraşe cu 59 de instituţii de învăţământ superior. Învățământul universitar privat este organizat în 174 de colegii.

√ 2017- doi din cinci câştigători la „WITSA soluții digitale emergente” sunt din Romania

√ 2012 – INSOFT Development & Consulting primeşte „European IT Excellence Awards” pentru Soluția de gestionare a informațiilor la categoria proiecte guvernamentale

√ 2010 – SIVECO Romania câștigă titlul de câștigător de aur la competiția eLearning Awards 2010 pentru Sistemul Educațional IT din România (SEI), la categoria „Cel mai bun proiect de e-learning care asigură adoptarea pe scară largă”

√ 2009 După cea mai bună recompensă pentru cererile de călătorie primită de Google în decembrie 2009, aplicația dezvoltată de iQuest este din nou recunoscută pe plan internațional. În cadrul evenimentului Mobile App World 2010, organizat la Londra în perioada 19-20 octombrie, Trip Journal a fost aleasă ca fiind cea mai bună aplicație în categoriile „Excelență în design” și „Cel mai bine plătit pentru categorii de aplicații”.

√ 2003 – SIMEDA, companie româno-germană, primește premiul World  Java Champion pentru cea mai bună aplicație wireless prin portalul Handango.

√ Comisia Europeană a declarat SOFTWIN drept cea mai inovatoare companie high-tech din Europa de Est. Software-ul Bit Defender Professional a fost declarat „cel mai inovator produs” de către 18 academii europene.

România deține locul cinci printre ţările din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) și al unsprezecea loc din lume în cadrul programului Cisco Networking Academy,, cu un total de aproximativ 3,000 de elevi înscriși şi 105 academii locale Cisco.

În 2001 a fost inaugurată în România prima academie Ericsson iar în 2002 Autodesk a făcut, pentru universităţile româneşti, cea mai mare donaţie din lume – 64 Mil USD în produse software.

Cunoştinţele de limbă engleză ale tuturor specialiştilor IT din România, o minoritate semnificativă de germani, împreună cu numeroase şcoli în limba germană, precum şi conexiuni cu limbile franceză, spaniolă și italiană datorate originii latine, face ca barierele lingvistice să pară aproape inexistente în cazul României.

Peste 7.000 de companii producătoare de software activează în România, situate în principal în marile centre universitare, București, Timișoara, Cluj, Craiova, Brașov și Iași.

Una dintre cele mai importante de recunoaşteri ale competitivităţii companiilor româneşti este oferită de Microsoft prin achizitionarea produsului RAV de la GeCAD, pentru utilizarea sa în Microsoft Security Solutions.

În ultimii ani (2008-2011), ritmul anual de creştere a companiilor româneşti de IT a depăşit 20 %, şi de export 25 %, în contextul în care creşterea PIB-ului, din cauza recesiunii, a fost negativ.

Una dintre marile provocări, în stadiului actual, este cea a telefoniei mobile și în mod special a dezvoltării de conținut.

Mediul de afaceri din România este profilat ca unul excepțional care a implementat aproape toate standardele internaționale de telecomunicații mobile. În ediţia din 2015 a raportului „Starea internetului”, realizat de compania Akamai, Romania se situează pe locul întâi în Europa, cu o viteză de 72,9 Mbps.

√ soluţia eAgriculture dezvoltată şi implementată de SIVECO Romania la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit titlul de din „Câștigătorul Premiului European de Excelență IT 2010” în categoria Vertical Market.

√ România și Japonia au primit premiul Global Information Technology Excellence Award pentru „Inițiativa e-guvernării”. Distincția a fost acordată de WITSA (World Information Technology and Services Alliance) în timpul Congresului Mondial pentru Tehnologia Informației, joi, 20 mai 2004.

√ Sistemul Electronic Național (www.e-guvernare.ro) a fost singura aplicație europeană de e-guvernare care a primit World Summit Award (WSA) la Summitul Mondial pentru Societatea Informațională (WSIS- World Summit for Information Society), care a avut loc la Geneva între 10 și 12 Decembrie 2003.

Cadrul legislativ din zonă este complet armonizat cu recomandările Uniunii Europene, toate legile importante fiind deja aprobate: legea drepturilor de autor, legea semnăturii electronice, legea comerţului electronic, legea cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal; protecţia vieţii private în sectorul telecomunicațiilor, etc.

Efortul Guvernului României în dezvoltarea e-Guvernare a primit recunoaştere internaţională, dovedind că România este unul dintre liderii mondiali în introducerea tehnologiei IT în domeniul administrației publice.

 _____________

Cu peste 64.000 de specialisti IT certificați, România este liderul Uniunii Europene în cazul lucrătorilor din IT pe cap de locuitor şi a şasea în lume, potrivit Gartner Inc. (IT), o companie de cercetare din Stamford, Connecticut. Punctele forte ale României sunt: forța de muncă educată și costul scăzut al serviciilor IT, consemnează Gartner.